|

Bãtut crunt cu bâta, asteaptã de patru ani sã i se facã dreptate!

SUPÃRÃRI…Un bãrbat din Bãcesti aduce acuzatii grave sefului de post din comunã, despre care spune cã, de aproape patru ani de zile, ar tine la sertar un dosar penal, pe motiv cã cel care a comis fapta i-ar fi prieten. Vasile Cafes afirmã cã în 2015 a fost victima unei agresiuni fizice, dupã ce un cetãtean de etnie rromã l-ar fi bãtut, fãrã motiv, cu o bâtã. Acesta a declarat cã seful de post a fãcut demersuri pentru ca la caz sã nu fie trimis un echipaj de la Negresti, în asa fel încât incidentul sã fie musamalizat. “Totul mi se trage dupã ce în urmã cu câtiva ani i-am fãcut o plângere la Parchet acestui politist pentru cã nu reusea sã prindã niste hoti care mi-au spart casa. De atunci mã tot amenintã cã atât timp cât el este sef de post la comunã, eu voi avea numai de suferit”, spune Vasile Cafes. Acesta îl bãnuieste pe politist cã i-ar fi umblat si în declaratia pe care a dat-o imediat dupã incident, ca agresorii sã fie scosi basma curatã. Vasile Cafes ne-a mai declarat cã în comuna Bãcesti furturile de animale si conducerea de autovehicule fãrã ca soferul sã detinã permis sunt infractiuni la ordinea zilei, nesanctionate de oamenii legii. Reprezentantii IPJ Vaslui ne-au precizat cã, într-adevãr, în acest caz, dosarul este în lucru la Sectia nr. 6 Politie Ruralã Negresti, cu precizarea cã împotriva celui care l-a bãtut pe Vasile Cafes s-a pus în miscare actiunea penalã.

August 2015. Intrarea în comuna Bãcesti dinspre Negresti. Vasile Cafes, locuitor al comunei, si fiul lui, se întorc cu cãruta de la Dumesti, de unde fãcuserã câteva cumpãrãturi. La un moment dat, cei doi se trezesc cu un musafir nepoftit în cãrutã, care începe sã cotrobãie prin sacosele pline. Pentru cã i-a cerut sã-si vadã de drum, Vasile Cafes s-a trezit cu o ploaie de amenintãri cu bãtaia din partea cãlãtorului. Imediat ce cãruta intrã în sat, amenintãrile încep sã prindã contur, dupã ce un alt bãrbat de etnie rromã dã târcoale cãrutei, înarmat cu o bâtã. La un moment dat, proprietarul atelajului cade secerat la pãmânt dupã o loviturã puternicã în zona capului. Musafirul nepoftit, împreunã cu celãlalt bãrbat iau la bãtaie si copilul. Minorul reuseste sã fugã din preajma celor doi agresori, apoi sunã la 112 si anuntã incidentul. La fata locului este alocatã o ambulantã, dar si echipajul de politie Bãcesti. Abia revenitã în simtiri si cu capul plin de sânge, victima primeste îngrijiri medicale sub ochii copilului sãu, îngrozit de scena la care tocmai asistase. Cam asa aratã o scenã telegraficã a unei dupã-amiezi în zona centralã a comunei Bãcesti. O scenã care, prin acele locuri ale judetului, de mult timp face parte din sfera normalului. Aici nu pare nimeni deranjat de aceste “mici agresivitãti”. Nici mãcar politistii care vin la apeluri, fac promenadã si apoi dau totul uitãrii pe o foaie de hârtie. Rãmâne doar pasta de pix scrisã pe o coalã A4, rãtãcitã într-un sertar.

Are urã pe mine cã i-am fãcut plângere la Parchet

Au trecut patru ani de atunci, iar Vasile Cafes încã asteaptã sã i se facã dreptate. Spune cã sansele sunt foarte mici pentru cã seful de post din Bãcesti ar avea interes ca agresorii sã nu fie trasi la rãspundere. Imediat dupã ce am luat bãtaie a venit ambulanta si urma sã vinã si o patrulã de politie de la Negresti. Atunci a fost momentul când seful de post de la Negresti, Pãtrascu Sorin, a intervenit. I-a cerut subalternului sãu sã transmitã la Negresti cã nu mai e nevoie de ajutoare, pentru cã intervine el. Toatã treaba acolo s-a oprit pentru cã de aproape patru ani, dosarul meu nu s-a mai solutionat. În tot acest timp am fost plimbat între sectii de Politie, Parchet si Judecãtorie. La instantã mi s-a spus cã declaratia mea nu mai este ca atunci când am dat-o prima datã. Asta pentru cã, bãnuiesc eu, domnul politist completa declaratia cum voia el. Eu prima datã când am dat declaratie despre bãtaia pe care am încasat-o am scris o paginã întreagã si vreo cinci rânduri din a doua paginã. Domnul politist m-a pus sã semnez în josul paginii a doua, care era aproape goalã. Am solicitat studierea dosarului pentru a vedea si eu declaratia pe care am dat-o prima datã. Sã nu mai fi scris domnul politist ceva dupã ce am semnat eu. Totul mi se trage de la o plângere pe care i-am fãcut-o acestui politist în urmã cu mai multi ani. Am fost plecat în strãinãtate, iar în acea perioadã îmi fusese spartã casã. Trecuse o perioadã de timp, iar hotii nu au mai fost prinsi, asa cã i-am fãcut plângere la Parchet. De atunci mi-a spus cã atât timp cât va fi sef de post în Bãcesti, eu voi avea mari probleme cu el”, ne-a declarat Vasile Cafes.

“Protejat de cineva de la un serviciu secret”

Bãrbatul merge mai departe cu acuzatiile si spune cã seful de post nu este tras la rãspundere pentru cã ar fi sprijinit de un angajat al unui serviciu secret. “Am înteles de la angajatii primãriei cã mai multi oameni s-au plâns de acest politist, cã nu-si face datoria. Cineva s-a informat aici, la Vaslui, si ar fi aflat cã are pe cineva care lucreazã într-un serviciu secret si care-l tine în spate. Altfel nu se explicã de ce la noi în comunã nu se iau mãsuri împotriva celor care încalcã legea. Avem atâtia tigani care conduc fãrã permis, niciunul n-a pãtit nimic. Fiul unui fost coleg de scoalã nu avea permis. Si-a cumpãrat masinã si s-a tamponat cu ea aproape de granita cu judetul Neamt. L-am întrebat cum a scãpat de nu a pãtit nimic fiu-su. Mi-a rãspuns cã a vorbit cu seful de post, iar el i-ar fi zis sã caute repede un sofer care sã-si ia fapta asupra lui, sã-i scape si lui ceva în buzunar si nimeni nu va fi tras la rãspundere. Sunt foarte multe cazuri de astea, multe furturi de animale care nu se mai solutioneazã. Avem atâtea probleme în comunã, dar hotii si agresorii nu sunt prinsi sub niciun chip” mai atrage atentia Vasile Cafes.

Initial, cercetãri doar pentru tâlhãrie

Contactat telefonic, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui ne-a declarat cã dosarul se aflã în lucru, la sectia nr. 6 Politie Ruralã Negresti, dupã ce initial s-au fãcut cercetãri doar pentru tâlhãrie. “Într-adevãr, avem un dosar din 2015, care se aflã în lucru la sectia nr. 6 Politie Ruralã Negresti. Initial s-au fãcut cercetãri pentru tâlhãrie, dar în prezent se fac cercetãri si pentru loviri sau alte violente. Dosarul nu este tergiversat pentru cã este pusã în miscare actiunea penalã împotriva unui suspect”, ne-a declarat Bogdan Gheorghitã.