|

Bazaristii i-au pus ieri pe fuga pe vamesii si politistii veniti in control

Activitatea comercialã din Bazarul Sucevei a fost blocatã, ieri, dupã ce comerciantii au închis chioscurile si au început sã huiduie si sã îi înjure pe cei care fuseserã trimisi în control, îndeosebi vamesi de la Iasi si Botosani, însã s-au scandat lozinci si împotriva actualei Puteri, acuzatã cã ar comanda controalele repetate în Bazar

Ieri dimineatã, în Bazar a avut loc o razie fãcutã de vamesi de la Botosani si Iasi care apartin de Directia Regionalã pentru Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Iasi, fiind una din cele mai ample verificãri fãcute în ultima perioadã. La aparitia vamesilor, comerciantii au început sã închidã chioscurile, iar unii bazaristi, supãrati la maximum de numãrul mare de controale din ultima perioadã, dar si de faptul cã au dat spagã la vamesi când au intrat în tarã, iar acum tot vamesii îi controleazã, s-au luat la ceartã cu organele de control. Vamesii au cerut sprijinul politistilor, care au venit si i-au ajutat sã plece din Bazar, în sprijinul acestora fiind trimise echipaje de „mascati” de la Serviciul de Interventie Rapidã (SIR) din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Suceava. Pe de o parte, bazaristii se certaserã si scandaserã lozinci împotriva actualei Puteri, iar de cealaltã parte, vamesii au luat cu ei câteva documente pe care le solicitaserã unora din bazaristii care nu reusiserã sã închidã chioscurile.

Nu este prima datã când, în urma controalelor repetate din Bazar, nervii comerciantilor au cedat si au început scandaluri. Cel mai elocvent exemplu a fost anul trecut când, tot vamesii din Botosani, trimisi de DRAOV Iasi, au efectuat un control în Bazarul Sucevei iar bazaristii, supãrati si atunci cã, desi i-au „omenit” pe vamesi atunci când au intrat cu marfa în tarã, tot vamesii le confiscã marfa, au început sã vocifereze si sã ameninte, fiind necesarã interventia jandarmilor pentru a calma spiritele. Ca si ieri, vamesii reusiserã doar sã ridice putinã marfã si niste acte pe care le-au pus într-o dubã cu care veniserã de la Botosani, dupã care au plecat, în vreme ce bazaristii scandau lozinci fatã de Puterea politicã de atunci.

Ieri, furia bazaristilor suceveni a pãrut a fi ceva mai mare decât fusese vara trecutã. Astfel, dacã atunci au fost câteva zeci de oameni supãrati, ieri numãrul lor a depãsit cu mult peste suta de comercianti nemultumiti si furiosi. Toti au venit pe culoarele Bazarului, înjurându-i pe inspectorii vamali, scandând „Hotii, hotii!”, ceea ce i-a determinat pe acestia sã plece cãtre parcarea de la Iulius Mall, unde îsi lãsaserã masinile. Echipajele SIR nu au reusit sã calmeze spiritele, ba din contrã bazaristii i-au luat la rost si pe acestia cã, fãcându-si datoria si executând un ordin, nu ar face decât sã apere alte autoritãti ale statului care nu îsi fac cum trebuie datoria.

Practic, efectul acestei revolte care cãpãtase o profundã conotatie politicã, cel putin în opinia comerciantilor, a fãcut ieri ca aproape întreaga activitate din acel Bazar sã fie blocatã, timp de câteva ore, când aproape toate chioscurile au fost închise. Pânã sã plece organele de control, multi dintre comercianti plecaserã acasã si, în acest fel, nu au mai deschis chioscurile deloc ieri. Comerciantii nu au plecat însã pur si simplu, cu capul plecat, ci dupã ce i-au înjurat de mama focului pe inspectorii vamali si cei care veniserã alãturi de ei, dar si pe politicieni.

www.obiectivdesuceava.ro