spot_imgspot_img
6.4 C
Vaslui
19-apr.-2024

Bibliotecarii de la Husi, hotãrâti sã nu lase uitãrii istoria neconventionalã a urbei!

- Advertisement -

MUNCÃ… Cum a evoluat Husul în ultimii 26 de ani… titlu cu titlu! Asa s-ar putea numi, pe scurt, ideea ineditã a bibliotecarului Constantin Donose de a realiza o centralizare clarã si cât mai completã a tuturor articolelor de ziar, dar si a altor publicatii, care au avut ca subiect Husul, cu toate ale sale! Bibliotecarul Donose s-a ocupat de primii 10 ani de dupã Revolutie, însã, spune el, a lãsat urmasi vrednici în Biblioteca “Mihai Ralea”, care continuã si acum aceastã muncã frumoasã, dar fãcutã cu migalã.

“Veneau la Bibliotecã huseni care voiau un anumit articol, despre care stiau cã a apãrut acum o lunã, douã, dar nu stiau care, unde, iar atunci cãutarea în sine era greoaie. Dacã gãseam acel articol, omul pleca multumit si noi, cei de la Bibliotecã, ne simteam utili, ne simteam respectati de oameni. Atunci mi-a venit ideea aceasta a realizãrii acestui prim volum numit “Bibliografii husene”, la care i-am avut colaboratori pe Alexandru Costin si Ovidiu Iosub. Am crezut cã va fi o muncã grea, dat fiind faptul cã, îndatã dupã Revolutie, au apãrut o multime de publicatii, care mai de care. Se scoseserã de prin sertare tot ceea ce omul tinuse ascuns de frica regimului. Nu a fost asa greu, dar trebuia atentie. Plus cã la început aveam un calculator vechi, pe care eu scriam mai greu. Am mai scãpat mici erori, dar, în final, a iesit ceea ce trebuia. Am structurat primul volum pe 9 domenii: “probleme social-politice”, “stat si drept”, “organizatii politice. organizatii de masã”, “viata economicã a mun. Husi”, etc. Tot ceea ce s-a întâmplat în aceste domenii de activitate ale Husului, tot ceea ce s-a scris despre asta, am adunat în aceastã colectie de repere a evenimentelor din orãselul nostru. Putem spune cã salvãm de la uitare repere din viata urbei, dar, de fapt, toatã aceastã muncã va servi foarte mult celor care vor vrea sã facã o cercetare, un studiu elaborat despre Husi. Este o lucrare de pionierat, pânã la urmã. Si mã bucur nespus cã douã colege, doamnele Rivelina Ghiurtu si Elena Pãduraru, s-au atasat de aceastã idee si continuã munca la volumul al doilea, cu urmãtorii ani de dupã 2000. Sper ca tot mai multi huseni sã treacã pragul Bibliotecii noastre. Nicio bucurie nu este mai mare pentru un bibliotcar decât sã vadã cã oamenii cãrora se adreseazã munca sa, iubesc si cautã cãrtile”, a spus bibliotecarul Constantin Donose, în prezent pensionat.

Documente pentru urmasi!

Ca sã nu lase doar titlurile publicatiilor sã transmitã un mesaj poate prea succint cititorilor, bibliotecarul Donose a fãcut de fiecare datã mici mentiuni despre evenimentul respectiv. De pildã, la un articol din 1999, numit “Primarul Costin a fost lãsat corigent la matematicã”, bibliotecarul a precizat: “În sedinta CI din 21 ianuarie, consilierii au propus sanctionarea cu avertisment a primarului pentru modul defectuos în care s-au fãcut calculele în vederea obtinerii statutului de zonã defavorizatã a municipiului Husi. “Am spus cã e mai bine pentru cel ce va cãuta informatii sau doar va lectura, ca sã înteleagã despre ce e vorba. Noi, care am trãit aceste evenimente, stim ce a fost, dar poate unii dintre copiii nostri tocmai asta vor fi curiosi sã afle”, a spus bibliotecarul Constantin Donose.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.