spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
26-apr.-2024

Bilanţul DNA în 2016. Kovesi: Au fost 1270 de inculpaţi. 3 miniştri, 6 senatori, 11 deputaţi

- Advertisement -

În 2016, DNA a trimis în judecată peste 1.270 de inculpați pentru fapte de corupție la nivel înalt și mediu. Printre aceștia se număr 3 miniștri, 6 senatori, 11 deputați, 47 primari, 16 magistrați și 21 directori de companii naționale, a anunţat Laura Codruţa Kovesi, la bilanţul instituţiei pe care o conduce. Dintre inculpaţii trimişi în judecată, peste 30% au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu. La şedinţa de bilanţ a participat şi președintele Klaus Iohannis, care a declarat că cetăţenii nu mai tolerează corupţia şi că este nevoie de recuperarea prejudiciilor. Marele absent al zilei a fost premierul Sorin Grindeanu, care a refuzat invitaţia.

Laura Codruţa Kovesi a spus, la bilanţul DNA, că este importantă conştientizarea corupţiei şi că 2016 a fost un an dificil, prin actele legislative şi atacurile fără precedent la procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

„Ne-am dorit și ne dorim să combatem corupția. Dar nu este destul. Eforturile sistemului de justiție trebuie susținute de stabilitatea cadrului legislativ și instituțional pentru a avea eficiență în combaterea corupției. În România multă lume declară că susține lupta anticorupție. Dar am văzut cu toții cât de mult contează stabilitatea legislației. Cât de repede pot fi anulate eforturile și munca întregului sistem de Justiție, nu doar cele ale procurorilor DNA”, a spus procurorul-şef al DNA.

Iohannis: Legislația în domeniul justiției este adesea deficitară

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, la bilanţul DNA, că legislația în domeniul justiției este adesea deficitară, subliniind că aceasta trebuie amendată, dar prin dezbateri și transparență decizională.

„Avem o legislație adesea deficitară, care generează probleme de interpretare. În mod incontestabil, ea trebuie amendată, dar măsuri precum cele de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală sau legi de grațiere colectivă au nevoie de o dezbatere amplă în spațiul public, de transparență și responsabilitate în procesul de luare a deciziilor. Sunt aspecte de neignorat în România 2017”, a spus șeful statului la prezentarea bilanțului DNA pe anul trecut.

„Măsuri legislative care slăbesc domeniul de aplicare al infracțiunilor de corupție, ingerința factorului politic în actul de justiție, campaniile media duse la adresa unor magistrați sau instituții judiciare sunt doar câțiva dintre factorii care pot afecta radical traseul pe care s-a înscris România. Nefericita Ordonanță 13 din 2017 a fost abrogată, măsurile amenințătoare la adresa luptei anticorupție au fost retrase și sabia lui Damocles pare a fi fost, pentru moment, îndepărtată”, a mai spus el.

sursa: https://www.realitatea.net/pre-edintele-iohannis-participa-azi-la-bilan-ul-dna_2035600.html?utm_source=Cub-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.