|

Bîntuie rujeola printre nemţeni

■ în martie, au fost 26 de cazuri, dintre care 16 în zona Roman şi şapte la Piatra Neamţ ■ în luna aprile s-au îmbolnăvit 19 copii, din care 11 în zona la Roman ■

Panica legată de pandemia SARS Cov2 a determinat, atît autorităţile, cît şi populaţia, să neglijeze o altă boală contagioasă cum e rujeola, procesul de imunizare fiind neglijat.

La solicitarea redactorilor Monitorul, Direcţia de Sănătate Publică a confirmat faptul că la nivelul judeţului Neamţ numărul cazurilor de rujeolă este îngrijorător, în condiţiile în care numărul de imunizări este extrem de redus, la toate categoriile de vîrstă.

„Rujeola a evoluat la Neamţ, în lunile martie şi aprilie, cu un număr crescut de cazuri. Astfel, în martie au fost 26 de cazuri, dintre care 16 în zona Roman. În zona arondată Spitalului Judeţean Piatra Neamţ au fost în aceeaşi perioadă 7 cazuri, iar la Tîrgu Neamţ două.

În luna aprile s-au înregistrat 19 cazuri. Dintre acestea, 11 au fost semnalate la Roman şi doar două la Piatra Neamţ. În ceea ce priveşte rata de vaccinare, în luna aprilie au fost catagrafiaţi la grupa de vîrstă 9-11 ani, 572 de copii, dintre care doar 102 vaccinaţi.

Alţi 40 de părinţi au refuzat vaccinarea copiilor, 88 nu au fost găsiţi de medicii de familie la domiciliu şi 131 au avut contraindicaţii temporare de vaccinare. La grupa de vîrstă 1-4 ani, au fost catagrafiate 1.510 cazuri, din care au fost vaccinaţi 151 copii, în timp ce 616 au refuzat vaccinarea.

Nu au fost găsiţi la domiciliu 305 copii. Au avut contraindicaţii temporare de imunizare 143, în timp ce alţi 17 au contarindicaţie definitivă de vacinare”, a precizat Mirela Grădinaru, purtător de cuvînt al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

Medicul citat a precizat că la grupa de vîrstă 5-9 ani au fost catagrafiaţi 606 copii şi au fost vaccinaţi şi la această categorie un număr extrem de mic de copii. Pentru a uşura procedura de ridicare a dozelor de vaccin antirujeolic, pentru medicii de familie din zona Roman distribuirea vaccinului se face de la punctul de lucru al Direcţiei de Sănătate din oraş, situat în clădirea Dispensarului Policlinic.

În conformitate cu datele Publicate de Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Infecţioase, pînă la data de 15 mai 2020 au fost raportate 20.007 cazuri de rujeolă, cu 64 de decese. Numai în perioada 11-15 mai au fost raportate încă 48 de cazuri nou confirmate, în trei judeţe, din care 27 la Cluj, 15 la Maramureş şi 6 la Bihor. Asta în timp ce Legea vacinării zace în Camera Deputaţilor, fiind subiect de dispută politică între PSD, PNL şi USR. ….http://monitorulneamt.ro/bintuie-rujeola-printre-nemteni/