spot_imgspot_img
20.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

Bucureştiul ne ia rinichii şi ficaţii. Motivele pentru care ieşenilor li se taie din speranţa la viaţă

- Advertisement -

Deşi au fost trei donatori de organe în ultimele zile, la Iaşi nu rămâne decât un rinichi de la fiecare donator. La Cluj rămân ambii rinichi, iar în Capitală pleacă ficatul. Echipa de transplant de la Iaşi are 10 oameni, cea de la Cluj, 20. „În perspectivă, dacă se va dovedi că la Iaşi există o activitate de transplant renal intensă, atunci vom decide dacă vor rămâne ambii rinichi acolo. Până atunci, centrul trebuie să ne dovedească că cifrele au crescut, că au realizat mai multe transplanturi şi că au identificat mai mulţi posibili donatori“, arată prof. dr. Radu Deac, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant

Activitatea Centrului Regional de Transplant (CRT) din Iaşi este în creştere faţă de anii trecuţi, conform datelor, însă coordonatorii centrali ai Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) sunt de părere că Iaşul încă se află la început în ceea ce piveşte prelevarea şi transplantarea organelor. De aceea, în centrul de aici încă nu a fost acreditat transplantul hepatic şi nici cel cardiac. În plus, ori de câte ori se iveşte un donator de la care se prelevează ambii rinichi, cele două organe nu rămân pentru transplantare la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ şi echipa bucureşteană preia de fiecare dată unul dintre ei. Asta în timp ce, în Transilvania, de exemplu, ambii rinichi prelevaţi rămân pentru transplant la centrul din Cluj. Reprezentanţii ANT precizează că situaţia nu este singulară şi că ţine de lista de aşteptare din centrele din ţară. În România, 2.500 de pacienţi aşteaptă un rinichi sănătos, peste 200 aflându-se pe lista de aşteptare de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“.

„Activitatea de prelevare şi transplant de la Iaşi a început mai târziu“

În mai puţin de o săptămână, echipa CRT împreună cu medici bucureşteni a prelevat organe de la trei donatori cu vârste de peste 50 de ani. Doi dintre ei se aflau internaţi în Spitalul de Urgenţă Bacău, iar celălalt la Iaşi. De la primii doi donatori s-au prelevat rinichii şi ficatul, iar de la pacienta din Iaşi au fost prelevate şi corneele. „Am avut donatori marţi, joi şi ieri-noapte. Practic, după o lună în care în toată ţara nu a existat un donator, au fost trei deodată. Avem făcute deja 12 prelevări până acum, cu trei mai multe faţă de anul trecut, şi probabil până la finalul anului vom mai face. Ca de obicei, ficatul şi un rinichi a fost luat de echipa de la Bucureşti. Rinichiul este luat pentru că există un fel de acord între centre şi în plus Parhonul a fost sprijinit încă de la început de medicii din Capitală şi s-a perpetuat o astfel de tradiţie. Dar nici aici nu există o echipă mai mare care să poată face faţă situaţiei“, a precizat dr. Raluca Neagu, coordonatoarea CRT.

Numărul medicilor implicaţi în activitatea de prelevare şi transplant este motivul pe care îl invocă şi prof.dr. Radu Deac, directorul ANT. Potrivit lui, dacă la Cluj – acolo unde rămân pentru transplantare ambii rinichi – echipa este formată din 20 de medici, la Iaşi aceasta este înjumătăţită. Astfel, la Cluj s-au realizat numai în primele şase luni 60 de transplanturi renale, în timp ce la Iaşi, până în prezent, s-au efectuat doar 20, ceea ce, potrivit directorului ANT, demonstrează că transplantul renal la Iaşi încă se află la început. „Situaţia nu este singulară. De exemplu, rinichii prelevaţi din toată zona Transilvaniei ajung la Cluj, unde rămân ambii, dar celelalte, ficatul, tendonul, pielea, ajung la Bucureşti. Activitatea de prelevare şi transplant de la Iaşi a început mai târziu, şi asta contează“, a declarat prof.dr. Radu Deac.

Medicul a mai precizat că un alt criteriu în preluarea organelor este şi lista de aşteptare pentru organul respectiv din centrele din ţară. În acest caz, dacă cea din Capitală sau de la Cluj este mai mare decât cea din Iaşi, organele ajung la cele două, la fel cum corneea prelevată la Cluj ajunge de multe ori la Iaşi, după cum a spus medicul. „În perspectivă, dacă se va dovedi că la Iaşi există o activitate de transplant renal intensă, atunci vom decide dacă vor rămâne ambii rinichi acolo. Până atunci, centrul trebuie să ne dovedească că cifrele au crescut, că au realizat mai multe transplanturi şi că au identificat mai mulţi posibili donatori“, a adăugat prof.dr. Radu Deac.

Pentru a avea pretenţii, Iaşul trebuie să dovedească faptul că are resurse umane şi materiale

Reprezentanţii Spitalului Clinic Parhon spun că deja au făcut un pas în a îndeplini unul dintre criterii, şi anume, numărul de medici implicaţi în activitatea de prelevare şi transplant. Astfel, echipa a ajuns deocamdată la 10 medici şi, pe viitor, dacă vor fi mai mulţi donatori, vor fi implicaţi şi mai mulţi medici. „Ne-am gândit la această posibilitate ca, pe viitor, să se poată realiza transplantarea ambilor rinichi la noi, şi de aceea am mărit de curând echipa de prelevare şi transplantare la 10 medici. Ambele intervenţii durează câteva ore bune, în funcţie de pacient, şi atunci medicii care fac cel de-al doilea transplant trebuie să fie odihniţi. Săptămână trecută am avut marţi programat un transplant de la un donator înrudit şi apoi au fost şi prelevările din cadrul centrului, iar acum în total avem trei pacienţi în spital care se recuperează după intervenţie“, a spus dr. Carmen Volovăţ, director medical la Spitalul Parhon.

În ceea ce priveşte transplantarea ficatului la Iaşi, deocamdată, aceasta nu este posibilă pentru că ANT nu a acreditat Spitalul „Sfântul Spiridon“ deoarece echipa propusă nu participase la 20 de transplanturi de ficat. „Acum punem în practică recomandările ANT, iar doctorul Lupaşcu merge o dată sau de două ori pe lună la Bucureşti, acolo unde realizează transplant de ficat, pentru a îndeplini criteriul“, a precizat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon“.

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/bucurestiul-ne-ia-rinichii-si-ficatii-motivele-pentru-care-iesenilor-li-se-taie-din-speranta-la-viata–79395.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.