|

Bunica Maria, sãrbãtoritã la 100 ani cu flori, tort si plachetã aniversarã | FOTO | VIDEO

LA MULTI ANI… Cel mai longeviv om din comuna Zorleni a fost sãrbãtorit ieri, 14 noiembrie, în ziua în care a împlinit 100 ani. Este vorba despre bunica Maria, o femeie credincioasã care a muncit din greu pentru a-si creste copii si a le oferi tot ce avea ea mai bun. În semn de multumire fatã de zilele date de la Dumnezeu, preotul Gheorghe Ungureanu, de la Parohia “Sf. Nicolae” din Simila a tinut un tedeum si i-a oferit drept cadou o icoanã cu Maica Domnului si pruncul Iisus. Prietenii prezenti la ceremonie i-au urat <la multi ani> si multã sãnãtate, printre ei numãrându-se si presedintele si membrii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor “Elena Cuza” (CARP) din Bârlad. Acestia i-au oferit un cadou important bunicii Maria. Este vorba despre un tort, sampanie, o plachetã jubiliarã, medalia Casei si un ajutor financiar nerambursabil.

La sânul unei Românii istovite de rãzboi, dar animatã de înfãptuirea Marii Uniri, se nãstea la 17 noiembrie 1919, într-un sat pe atunci modest, din comuna Bãcani, satul Drujesti, Maria Halapciuc (n.r. ulterior, prin cãsãtorie si-a schimbat numele în Cârjan). Familia numeroasã din care provenea era o familie cum des se întâlnea în acea vreme la sat, cu pãrinti truditori, ce erau nevoiti sã munceascã pãmântul cât era soarele pe cer, iar la lãsarea noptii, sub cerul adânc, sub puzderia de stele, lãsau în mâinile Domnului grijile zilei urmãtoare prin rugãciunea soptitã înainte de somn. Maria Halapciuc nu a avut posibilitatea de a primi educatie, singura modalitate de a-si cîstiga existenta fiind munca pãmântului, deprinderea cea de toate zilele a cãrui mers este mânã în mânã cu natura, muncã ce a învãtat sã o ducã la capãt sârguincios de la pãrinti si pe care era în putere sã o facã si la 65 de ani.

Presedintele CARP Bârlad: “Îi urãm ani binecuvântati cu sãnãtate doamnei Maria Cârjan”

Deoarece familia asigurã trãinicia satului traditional românesc, Maria s-a cãsãtorit la 19 ani cu Gheorghe Cârjan si a dat nastere la 7 copii, însã 3 dintre ei nu au supravietuit, trecând în lumea de dincolo înainte de vreme. Pentru a-si duce la bun sfârsit datoria de mamã, Maria a trecut prin multe încercãri pentru a-si creste copiii. De multe ori ea a îndeplinit rolul de stâlp al casei, sotul ei având probleme de sãnãtate. Astãzi se bucurã de afectiunea celor 21 de nepoti si 29 de strãnepoti. “Dupã o viatã trãitã demn, cîstigatã cu sudoarea fruntii, suflul vietii a adus-o pe Maria Cârjan la vârsta de 100 de ani. Timpul si-a lãsat însã urmele pe trupul ei acum firav, slãbit de bãtrânete. Ea nu mai are puterea de a se deplasa, având permanent nevoie de grija si dragostea unicei sale fiice, ce o îngrijeste necontenit. Asociatia Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor “Elena Cuza” din Bârlad obisnuieste de ani de zile sã serbeze membrii pensionari ce au atins vârsta de 100 de ani. Si de aceastã datã, în semn de respect si consideratie pentru experienta atât de lungã si lupta necontenitã de a trãi cu vrednicie a senioarei, ne-am deplasat la casa Mariei Cârjan pentru a o sãrbãtori cu tort, sampanie, o plachetã jubiliarã, medalia Casei si pentru a-i oferi un ajutor nerambursabil. Urãm si pe aceastã cale ani binecuvântati cu sãnãtate doamnei Maria Cârjan”, a transmis  Mihai Nicolae, presedintele CARP Bârlad.

“La multi ani pentru un secol de viatã!”

Primarul comunei Zorleni, Paula Hultoanã, nu a putut participa la festivitate întrucât a fost nevoitã sã ajungã la Bucuresti cu documente pentru proiectele depuse. A fost, însã, de dimineatã pe la sãrbãtoritã, a felicitat-o, i-a oferit un buchet cu flori, tort si un mic ajutor financiar din partea Consiliului Local Zorleni. “La multi ani pentru un secol de viatã! Pentru comuna noastrã, duminicã 17 noiembrie 2019 este o zi cu o semnificatie aparte, deoarece conlocuitoarea noastrã, Maria Cârjan din satul Simila, conform datelor din buletinul de identitate, împlineste venerabila vârstã de 100 de ani. Dupã spusele domniei sale, nasterea a fost înregistratã în registrele stãrii civile mai târziu cu câteva zile, motiv pentru care am hotârât sã-i aducem un omagiu si sã-i adresãm felicitãrile noastre încã de astãzi, considerând cã doamna Maria Cârjan a pãsit deja în secolul a II-lea al vietii sale. Noi, locuitorii comunei Zorleni, ne alãturãm copiilor, nepotilor si strãnepotilor pentru a-i transmite urãrile noastre de sãnãtate, o bãtrânete frumoasã si usoarã. La multi ani!”, a transmis primarul comunei Zorleni, Paula Hultoanã.