|

Bustul lui George Tutoveanu a fost dezvelit la scoala cu acelasi nume din Bârlad (foto, video)

CEREMONIE Scoala Gimnazialã “George Tutoveanu” din Bârlad are de ieri în patrimoniu bustul poetului bârlãdean George Tutoveanu, cel care a înfiintat Societatea literarã “Academia bârlãdeanã” în 1915. Bustul a fost sculptat de profesorul Dorinel Filiche, la sugestia presedintelui de onoare al societãtii academice bârlãdene, C. D. Zeletin. La ceremonia de dezvelire a bustului au fost prezenti: oficialitãti bârlãdene, fosti si actuali profesori ai scolii, pãrinti si elevi. Deputatul Adrian Solomon a reusit încã o datã sã se facã de râs, având un discurs aiuristic, în care a subliniat doar faptul cã la aceastã scoalã învatã copilul sãu si al cumãtrului Traian Petcu, directorul DSVSA Vaslui, lucru care nu are absolut nicio legãturã cu George Tutoveanu, bustul sãu si manifestarea în sine, care a avut loc!

Ieri, curtea Scolii Gimnaziale “George Tutoveanu” din Bârlad a fost arhiplinã. În prezenta oficialitãtilor bârlãdene, a profesorilor fosti si actuali ai scolii, a numerosi pãrinti, elevi si cadre didactice de la scolile din localitate, a fost dezvelit bustul poetului George Tutoveanu. Scoala poartã numele poetului bârlãdean din 1995, la initiativa directorului de atunci, Lucica Munteanu. Bustul a fost sculptat de profesorul Dorinel Filiche, profesor la Liceul Pedagogic “Al. Vlahutã” din Bârlad, sectiunea Arte Plastice. Dezvelirea bustului a fost precedatã de o slujbã religioasã sustinutã de preotul Parohiei “Sf. Mina”, de care apartine scoala. Dezvelirea a fost fãcutã de prof. Maximilian Opait, directorul scolii si de primarul Constantin Constantinescu. A vorbit despre George Tutoveanu si importanta lui pentru Bârlad prof. dr. Elena Monu, presedinta Academiei bârlãdene. Gabriela Plãcintã, inspectorul general al ISJ Vaslui a precizat cã ar dori ca pe viitor toate scolile care poartã numele unor personalitãti bârlãdene sã aibã busturile acestora în curtea lor.

Cine a fost George Tutoveanu

George Tutoveanu (nãscut ca Gheorghe Ionescu; nãscut pe 20 noiembrie 1872 în Bârlad- decedat pe 18 august 1957) a fost un poet român. A fost diplomat al Scolii de Institutori din Bucuresti, în 1897, predând la scoli din Craiova, Oltenita, Fãlticeni, Bucuresti. A fost profesor la “Liceul de Fete” si la “Scoala Normalã” din Bârlad, revizor scolar al judetului Tutova, inspector cultural general la “Casa Scoalelor pentru Basarabia” (1926-1928), prefect de Tutova (1931-1932), membru fondator al “Societãtii Scriitorilor din România” si al Societãtii Literare “Academia bârlãdeanã”. La 1 mai 1915, împreunã cu folcloristul Tutor Pamfile si cu preotul Toma Chiricutã, George Tutoveanu înfiinteazã la Bârlad Societatea literarã „Academia bârlãdeanã”, alegând ca presedinte de onoare pe Al. Vlahutã, presedinte executiv fiind George Tutoveanu. În Bârlad, unde a lucrat în învãtãmânt, din 1903 pânã la pensionare, în 1933, a scos mai multe ziare si reviste, si anume: “Fãt-Frumos” (1904)- împreunã cu Emil Gârleanu, “Florile dalbe” (1918), împreunã cu Vasile Voiculescu si Tudor Pamfile, “Graiul nostru” (1925) publicatia Academiei Bîrlãdene, “Scrisul nostru” (1925), “Moldova” (1931). În 1995 Scoala cu clasele I -VIII nr. 11 din Bârlad a primit numele de “George Tutoveanu”, iar din anul 2005, din doi în doi ani, la aceastã scoalã a fost organizatã prima editie a Concursului de creatie literarã „George Tutoveanu”, patronat de prof. univ. dr. C. D. Zeletin, coordonat de profesorii catedrei de limba si literatura românã.

Cum s-a fãcut de râs deputatul Adrian Solomon

Invitat de prof. Maximilian Opait, directorul scolii unde avea loc dezvelirea bustului, ca sã ia cuvântul, deputatul Adrian Solomon a gafat ca de obicei, reducând discursul sãu doar la faptul cã acolo învatã copilul sãu si cel al cumãtrului deputatului Solomon, medicul veterinar Traian Petcu, directorul executiv al DSVSA Vaslui! Oamenii din jur îsi dãdeau coate si comentau pe marginea acestui “discurs”, din care se pare cã ei au înteles ce mare onoare are scoala, cã odraslele celor doi PSD-sti învatã acolo! “Multumesc domnule director, sãrut mâinile tuturor doamnelor profesoare, pãrintilor, invitatilor. Vreau sã mai spun cã mai este alãturi de noi un pãrinte reprezentativ, domnul director de la DSV, Traian Petcu, care este si el pãrintele unui copil minunat, care învatã în aceastã scoalã si, nu întâmplãtor, am avut fericirea si bucuria sã ne înscriem copiii la aceastã scoalã cu oameni minunati”, a spus în discursul sãu deputatul Adrian Solomon, dupã care a încheiat, scurt, discursul!