|

Buzatu a inaugurat scoala “Chevron”

Chevron si-a fãcut milã de “sãracii” din Pãltinis!

POMANÃ Zeci de jandarmi si politisti, precum si lumea “bunã” de la compania americanã Chevron însotitã de sefii PSD-isti ai judetului, au descins ieri în satul Pãltinis, comuna Bãcesti. Nu au venit sã instaleze sonda de explorare a gazelor de sist pentru care au deja aprobarea de la CJ Vaslui ci ca sã inaugureze o scoalã si sã mituiascã populatia din sat cu “bunãtatea” lor. Au donat bani pentru finalizarea scolii, au donat cãrti pentru bibliotecã, au donat ghiozdane, rechizite si uniforme scolare, elevilor din Pãltinis. Culmea este cã americanilor li s-a fãcut brusc milã de sãrãcimea din judetul Vaslui, în timp ce în propriul lor stat SUA au dispãrut mii de locuri de muncã si somajul este în floare, dupã cum s-a plâns însusi Barak Obama! De ce nu ajutã Chevron americanii lor si se reped pe sãracii nostri? Simplu, pentru cã aici au interese economice, au gãsit vulnerabilitãti care se cheamã sãrãcie si coruptie.

Dupã ce au identificat vulnerabilitãtile din judetul Vaslui, mai cu seamã din comunitãtile unde, obligat-fortat, vor sã planteze sonde pentru explorarea/exploatarea gazelor de sist, Chevronul a început sã arunce cu banii, în comunele sãrace, unde au plãnuit sã-si amenajeze platforme. Mai nou, la Pãltinis, ca sã închidã gura pãrintilor, au contribuit cu fonduri la renovarea scolii si, în plus, au donat bibliotecii cãrti, iar elevilor, câteva rechizite si hãinute. Surâzãtori si înconjurati de politisti si jandarmi, Miticã Buzatu si Vasile Mihalache s-au dus ieri la deschiderea anului scolar, ridicând osanale marelui “investitor” Chevron, care, dupã etapa pixurilor si sepcilor împãrtite prin judet si a bicicletelor donate elevilor din comunele pe care le paste otrãvirea, s-a gândit sã joace si mai tare… pe partea economicã!

Mituire cu jandarmi si politisti de fatã

Pânã în luna iunie, copiii din Pãltinis au învãtat într-o clãdire veche, lucrãrile la noua scoalã, cu trei sãli de clasã, fiind sistate din lipsã de fonduri. La ceremonie au participat reprezentanti ai autoritãtilor locale, ai Chevron, precum si conducerea Consiliului Judetean, respectiv presedintele Dumitru Buzatu si vicepresedintele Vasile Mihalachi, adicã cei care au adus Chevronul în judetul Vaslui. Pentru a preîntâmpina eventualele reactii violente din partea militantilor pentru mediu (acestia fiind nemultumiti de lucrãrile de explorare a gazelor de sist din zonã), au fost mobilizate numeroase forte de ordine (politisti si jandarmi), însusi seful Inspectoratului Judetean de Jandarmi, colonelul Paul Smântânã, fiind prezent la fata locului. Iatã si marea gãselnitã a lui Tom Holst, care nu are aceeasi predispozitie la a-si ajuta conationalii sãi, americanii, care de la începerea crizei economice au rãmas fãrã mii de locuri de muncã, somajul fiind în floare, dupã cum tocmai se plângea presedintele SUA, Barak Obama. “În urma consultãrii cu locuitorii si liderii comunitãtii din Bãcesti, am identificat nevoia de a renova scoala din satul Pãltinis, care serveste 72 de copii. Este plãcerea noastrã sã oferim o mânã de ajutor pentru a sprijini activitãtile scolare de zi cu zi ale copiilor si a le insufla pasiunea pentru învãtãturã”, a declarat Tom Holst, country manager Chevron România. “Compania Chevron a dovedit cã este un partener serios si ne dorim sã continue investitiile în comuna noastrã”, a declarat fãlos primarul comunei Bãcesti, Horatiu Cãrãusu. Nu ne-ar mira ca în câteva zile Chevron sã obtinã si autorizatia de constructie pentru sonda de la Pãltinis, pentru care are deja eliberatã autorizatia de mediu. Asadar, Chevron a gãsit “bresa” pentru a putea scãpa de eventualele proteste: MITA MASCATÃ!

Experimentul Pungesti a bãgat spaima în Chevron

Reprezentantii Politiei Judetene Vaslui sustin cã prezenta unui numãr mai mare de forte de ordine în zonã a avut drept scop prevenirea unor fapte asemãnãtoare celor din comuna Pungesti, unde la sfârsitul anului trecut s-a instituit zonã specialã de sigurantã, în urma incidentelor dintre localnici si jandarmi. “Pe lângã prezenta politistului de la Postul Bãcesti si a unui echipaj de la Politia Ruralã Negresti, care a desfãsurat activitãti de preventie pe raza localitãtii Pãltinis, un alt echipaj a efectuat activitãti de patrulare pe traseul Bãcesti – Bãbusa (n.r.- singura rutã prin care se face accesul în localitatea Pãltinis). Scopul acestor activitãti a fost cel de a preveni faptele de naturã contraventionalã sau penalã, de tipul celor care au avut loc pe raza comunei Pungesti”, a declarat, pentru presã, purtãtorul de cuvânt al Politiei Judetene Vaslui, inspector Mihaela Straub.