|

Buzatu rãzbunãtorul

PEDEAPSÃ Câtiva primari au rãmas verticali si nu au trecut în barca lui Dumitru Buzatu odatã cu ordonanta care permitea traseismul politic de campanie electoralã. Asa cã seful PSD Vaslui si al Consiliului Judetean a avut “mare grijã” de ei. La ultima rectificare bugetarã, doi primari pedelisti, de la Drânceni si Suletea, au primit praful de pe tobã desi comunele lor au mari probleme financiare. Gelu Pecheanu si Ciprian Tamas sunt acum disperati, dar solutiile le lipsesc. Primul spune cã o sã tipe si urle, în vreme ce al doilea întreabã: “Cum dracu’ sã mã descurc?!”

Douã comune vasluiene sunt în grea suferintã la mai putin de 2 sãptãmâni dupã “marea rectificare” bugetarã care trebuia sã le ofere mãcar o gurã de oxigen. Si asta din simplu motiv cã, spre deosebire de comune pesediste “clasice” precum Zorleni sau Stefan cel Mare, Drânceni sau Suletea nu au primit de la Consiliul Judetean (CJ) al presedintelui PSD Vaslui Dumitru Buzatu mai nimic.

În cele douã unitãti administrativ-teritoriale avem de-a face cu doi primari “încãpãtânati” care au refuzat ca, odatã cu Ordonanta 55 care permitea traseismul politic de campanie electoralã, sã schimbe macazul. Pentru echilibrarea bugetelor locale, Drânceniul a primit 25 de mii de lei, în vreme ce comunei Suletea nu i s-a repartizat decât 61 de mii.

Comuna “marelui om politic” Vasile Mihalachi

Unde mai pui cã în primul caz este vorba despre comuna în care “s-a nãscut si format <<marele om politic>> Vasile Mihalachi care, în 25 de ani, nu a fãcut nimic, nimic, zero, pentru comuna sa”, dupã cum spune Gelu Pecheanu, primarul comunei Drânceni.

“Am primit 25 de mii de lei de la CJ si 0 lei de la Finante. Am fãcut scrisoare cãtre Finante si i-am întrebat ce formulã de calcul au aplicat, pentru cã, din câte stim noi, trebuie sã se foloseascã criterii precum numãrul locuitorilor. Cel mai mult mã deranjeazã însã cã avem proiect cu finantare europeanã, proiect transfrontalier în care avem parteneri localitãti din Republica Moldova si Ucraina. S-a câstigat licitatia, au început lucrãrile. Nu avem bani pentru a achita contributia Consiliului Local Drânceni, 103 mii euro. Nici nu putem împrumuta, pentru cã am depãsi limita de 30% din bugetul local permisã de lege. Am devenit parteneri neseriosi fatã de ucraineni si moldoveni”, a spus Gelu Pecheanu.

Blocajul este total în cazul Drânceniului, iar solutiile lipsesc. Din partea CJ Vaslui nu existã nici cea mai micã preocupare. E vorba despre un primar consecvent, pedelist convins, sustinãtor al lui Traian Bãsescu si adversar înrãit al PSD, pe care l-a numit în trecut “dragonul rosu”.

“Nu avem nicio solutie. O sã cerem azil politic în Republica Moldova. Am fost de curând în Ucraina. Acolo nu se împart banii asa, pe criterii politice, ci egal. În Ucraina, despre care se spune cã democratia lor lasã de dorit… Cei de la CJ Vaslui îsi bat jos de noi de atâta timp”, a mai spus Pecheanu.

Primarul intentiona sã finalizeze aductiunea de apã în nordul satului Ghermãnesti, o zonã foarte sãracã care voteazã în mod traditional cu PSD.

“Conform Legii finantelor, CJ trebuia sã-mi dea bani pentru proiectele europene. Vom încerca toate formele de protest. Atât ne-a mai rãmas: sã tipãm si sã urlãm!”, a încheiat primarul din Drânceni.

“Cum dracu’ sã mã descurc?!”

“Cum dracu’ sã mã descurc?! Nu reusesc sã închid un proiect de 7 miliarde cheltuieli neeligibile cu care ne-a lãsat fostul primar. Acum Guvernul mi-a promis cã-mi dã 2 miliarde ca sã pot achita executãrile judecãtoresti si sã pot face împrumut. Ca sã pot face împrumut trebuie sã nu figurez cu datorii si sã nu am litigii”, spune si primarul din Suletea, Ciprian Tamas.

Suletea este o comunã cu probleme financiare deosebite, nu cu mult timp în urmã executorii judecãtoresti punând sechestru pe mai multe bunuri ale primãriei. Cu toate acestea, la rectificarea de buget adoptatã de CJ Vaslui la sfârsitul lunii trecute nu a primit decât 61 de mii de lei.

“Sunt total insuficienti. A plãtit deszãpezirea de iarna trecutã si alte câteva datorii. S-a terminat”, a mai spus Tamas. (Andrei POPESCU)