|

Buzatu, supãrat pe cei care jignesc judetul Vaslui: “Nu au fost niciodatã pe la noi, dar ne înjurã de zor!”

ÎNTRUNIRE…Sedinta CJ Vaslui s-a tinut la Spitalul Judetean de Urgentã, pentru a trece în revistã realizãrile si investitiile unitãtii medicale.

SEDINTÃ ÎNCINSÃ… Sedintã de îndatã a CJ Vaslui, a avut loc ieri dupã-amiazã, pentru aprobarea cifrelor de investitii ale viitorului ambulatoriu de specialitate al Spitalului Judetean de Urgentã. În fata consilierilor judeteni, care nu au avut nicio reactie – cei de la PNL au tãcut mâlc – Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, a spus cã “v-am convocat aici, la Spitalul Judetean de Urgentã, pentru a vedea ce s-a fãcut cu banii aprobati de dvs. în ultimii ani”. “În ultima perioadã de timp am auzit tot felul de prostii lansate în media centralã, cum cã e jale în judetul Vaslui, nenorocire. Oamenii care vorbesc de rãu un judet întreg nu au fost niciodatã aici, nu au avut nicio atributie administrativã, nu s-au interesat vreodatã cum merg treburile în acest judet, dar îsi dau cu pãrerea în campanie electoralã. Am vãzut sate si judete în tarã în care îmi venea mie sã plâng de ce era acolo, nu e cazul Vasluiului, unde în multe comune oamenii încearcã sã schimbe ceva”, a spus Buzatu.

Consilierii judeteni au mers însotiti de managerul general al SJU, Ana Rinder, pentru a vedea cum aratã clãdirea în care au fost instalate atât noul si performantul RMN, cât si un computer tomograf de ultimã generatie, si li s-a prezentat stadiul lucrãrilor la ambulatoriul spitalului, care prinde contur de la o zi la alta. Managerul Rinder a explicat faptul cã în cel mai scurt timp, spatiul în care va functiona Unitatea de Primiri Urgente se va moderniza si extinde foarte mult, se vor schimba si circuitele de lucru la urgente, în timp ce în zona din spatele clãdirii actuale a SJU se construieste un corp mare pentru spitalizare de zi. Pe clãdirea în care s-au montat RMN-ul si computerul tomograf, va fi realizatã platforma pentru elicopterele de urgentã, a mai anuntat Rinder. “Sunt nenumãrati cei care spun cã Spitalul Judetean de la Vaslui nu aratã bine. Ori, vedeti cã lucrurile nu stau deloc asa. Este asa ca o apreciere nationalã cã noi toti de la Vaslui dormim de 30 de ani si nu se face nimic aici, iar lumea a sãrãcit. Cine spune asta? Oameni care nici nu au cãlcat niciodatã prin judetul Vaslui”, a spus presedintele CJ Vaslui.

Aproape 200 de echipamente medicale vor fi cumpãrate cu fonduri europene la viitorul ambulatoriu integrat

Ana Rinder a prezentat detalii despre cele douã proiecte de pe ordinea de zi a sedintei de îndatã de ieri, ambele legate de dotarea viitorului ambulatoriu de specialitate al Spitalului Judetean de Urgentã. “Ceea ce vedeti afarã, lucrãrile la Ambulatoriul Integrat au început din toamna anului trecut, partea financiarã fiind asiguratã de Compania Nationalã de Investitii si Consiliul Judetean. Valoarea proiectului de dotare a ambulatoriului integrat se ridicã la 2,2 milioane de euro, bani cu care se vor dota 23 de cabinete, pentru care se vor cumpãra 197 de echipamente medicale. În ultimul timp, politica Ministerului Sãnãtãtii este de a diminua spitalizarea continuã si de a creste spitalizarea de zi, de aceea construim la Vaslui acest ambulatoriu. Din 2020, lucrurile se vor schimba complet, în acest caz al spitalizãrilor de zi. Vã multumesc pentru ajutorul dat si cã ati fost alãturi de noi la modernizarea spitalului”, a precizat managerul SJU. Spitalul de la Vaslui nu mai trebuie sã fie “un fel de policlinicã de unde trimitem oameni la Iasi”, a spus presedintele Consiliului Judetean, care a anuntat cã se vor face dotãri cu frigidere în toate saloanele din spital (jumãtate dintre saloane au deja frigidere). Plus cã se va pune la punct un plan prin care toate saloanele sã fie dotate cu televizoare si mici biblioteci, “pentru cã oamenii nu trebuie sã se simtã ca la închisoare, sunt într-un spital modern”. În plus, Buzatu a cerut conducerii spitalului ca toate sectiile, în functie de specificul lor, sã aibã abonamente la cele mai bune publicatii medicale, din care medicii si asistentele sã se informeze cu tot ceea ce se petrece în lume, în domeniul medical.

Peste 70.000 de vasluieni apeleazã anual la Spitalul Judetean

Bineînteles, au fost si întrebãri de genul “Mai sunt bolnavii nevoiti sã-si cumpere medicamente în spital?”, la care conducerea SJU a recunoscut cã sunt si astfel de situatii, din ce în ce mai rare, dar cã se doreste ca banii alocati sã fie folositi cât mai bine si mai eficient, în beneficiul bolnavilor. Sã mai spunem cã Spitalul Judetean de Urgentã primeste, zilnic, în jur de 180 de pacienti, ceea ce înseamnã peste 70.000 de internãri si consultatii UPU acordate aici anual.