|

BUZATU, VÂNÃTOARE DE TAINÃ CU DRAGNEA!

Discutii aprinse pentru functia de presedinte la judet

NERVI ÎNTINSI LA MAXIM Presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a participat, sâmbãtã, la o partidã de vânãtoare pe un domeniu din judetul Teleorman, desi s-a dorit ca actiunea sã se desfãsoare în cel mai deplin secret. La reuniunea consideratã informalã, de la Turnu-Mãgurele, au participat Liviu Dragnea si Victor Ponta, cei doi lideri ai PSD, care au fost aspru criticati de cãtre liderii de organizatii din teritoriu, dupã ce au apãrut în presã tot felul de declaratii, care vizau functiile detinute de acestia, majoritatea fiind atât presedinti de Consilii Judetene, cât si presedinti ai organizatiilor social-democrate. Printre sefii PSD din tarã care au participat la discutii s-au numãrat Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui si liderul organizatiei judetene PSD, Marian Oprisan, de la Vrancea, Ion Prioteasa, de la Dolj, Paul Stãnescu, de la Olt, Dragos Benea, de la Bacãu, sau Cãtãlin Nechifor, de la Suceava, toti nume grele în partid. Cel mai vocal la adresa actualei conduceri a PSD s-a dovedit a fi presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, cel care s-a trezit ieri si cu surprize în dosarul de coruptie în care este implicat. În ceea ce-l priveste pe liderul PSD de la Vaslui, Dumitru Buzatu, acesta a anuntat pe diverse canale cã sustine actuala conducere nationalã a partidului, însã nu este de acord cu unele propuneri de reformare a partidului, care l-ar afecta în mod direct, cum este ideea ca presedintii de Consilii Judetene sã nu mai fie si presedinti de organizatii judetene social-democrate, cum este cazul la Vaslui. La finalul întâlnirii, mai multi sefi de Consilii Judetene, printre care si Buzatu, au rãmas la o partidã de vânãtoare. „A fost o partidã bunã de vânãtoare, oamenii sunt gospodari”, a spus unul dintre participanti. “Nu a fost nimic special, este o întâlnire a noastrã, a celor pasionati de vânãtoare, an de an”, a spus si Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui.

Victor Ponta si Liviu Dragnea, liderii nationali ai PSD, au convocat sâmbãtã în jur de zece sefi de organizatii social-democrate din tarã, cele mai puternice, pentru o discutie informalã despre viitorul partidului. Au venit, la chemarea lui Dragnea în judetul Teleorman, cele mai puternice voci din partid, care sustin tandemul Ponta-Dragnea, printre care liderii PSD de la Vaslui, Bacãu, Vrancea sau Suceava, iar discutiile nu au fost deloc calme, desi s-a încercat sã se dea o turnurã prieteneascã acestei reuniuni. Ponta si Dragnea au vrut sã ia pulsul filialelor înaintea convocãrii Congresului national PSD, care este estimat a se desfãsura în toamnã, locatia aleasã fiind o zonã pitoreascã din judetul lui Dragnea, Teleorman, la Turnu Mãgurele, într-o vilã aflatã pe un domeniu de vânãtoare. Mai multi participanti, printre care si Buzatu, au rãmas la vânãtoare dupã discutia informalã, premierul Ponta plecând în Arges, la botezul fetitei deputatului Mircea Drãghici, iar Liviu Dragnea la Bucuresti, la Guvern. Ce s-a dorit de la aceastã întâlnire? Cei doi lideri PSD au dorit sã verifice care este opinia liderilor din teritoriu cu privire la problemele lansate în ultimul timp de la sediul central al formatiunii. Conform unor surse, discutiile au fost deosebit de agitate, atunci când a venit vorba de propunerea ca presedintii de Consilii Judetene sã nu mai fie si presedinti ai organizatiilor judetene PSD. Un alt subiect atins a fost cel al alegerilor primarilor si sefilor de Consilii Judetene dintr-un singur tur cum este în prezent sau din douã tururi, varianta propusã de PNL. În PSD nu a existat unanimitate pe acest subiect, sefii de CJ-uri convocati având pãreri împãrtite asupra modului în care va trebui modificat Codul Electoral. Ponta si Dragnea au prezentat si o analizã cu posibile vulnerabilitãti pentru 2015 în privinta guvernãrii, discutia purtându-se în jurul Partidului Conservator, dar si a UNPR. “Se pot schimba optiunile unor partide, nu la nivel individual, ci de grupuri. Am discutat despre relatia cu PC, dar si cea cu UNPR”, au precizat pentru gândul mai multi presedinti de Consilii Judetene.

Dumitru Buzatu e revoltat: “În ce stat din Europa se aplicã astfel de idei? Este un tembelism, cu astfel de propuneri!”

Presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, spune cã au participat doar în jur de zece presedinti de CJ la discutii, dar si primari si consilieri locali, cu totii împãtimiti de vânãtoare. Buzatu spune cã discutiile s-au purtat în jurul pregãtirilor pentru Consiliul national al partidului, dar si discutiile din jurul Congresului PSD, care “probabil va fi în toamnã”. Nu în ultimul rând, s-a vorbit despre pregãtirile pentru alegerile locale din 2016. L-am întrebat dacã discutiile au fost legate si de propunerile de reformare a partidului, printre care si ideea ca presedintii de Consilii Judetene sã nu mai fie si presedinti ai organizatiilor judetene PSD. “Aici este vorba de o serie de teme politice, pe care o serie de forte politice interesate, dar si posturi de televiziune ar dori sã le traseze la PSD. Ideea de a se introduce obligativitatea ca functia de presedinte de organizatie judeteanã sã nu fie cumulatã cu cea de presedinte de Consiliu Judetean sau cea de primar este un tembelism care nu functioneazã nicãieri si are ca scop slãbirea fortei partidului nostru. În ce tarã existã asemenea reglementãri? În care din statele civilizate, europene, existã astfel de interdictii? Existã cumva în Germania sau în Franta sau în Anglia? Sã nu inventãm noi acum tot felul de povesti inventate acum de cei din noul PNL pentru a scãdea capacitatea noastrã politicã. În PSD nu este obligatoriu sã fii presedinte de partid si presedinte de Consiliu Judetean, de exemplu. De aceea, zic eu, nici nu este obligatoriu sã nu fii! Nu este normal sã impui asa ceva! Asemenea lucruri ar putea aduce prejudicii grave prestigiului PSD si sunt, în mod cert, reflexul manipulãrii pe care anumite forte din afara PSD încearcã sã le impunã pe cãi mai degrabã oculte. Eu cred cã liderii partidului nostru nu pot si nu trebuie sã-si asume asemenea propuneri. Avem foarte multe lucruri pe care trebuie sã le reformãm în interiorul partidului, dar o vom face noi, cei din Partidul Social-Democrat”, sustine Buzatu.

Presedintele PSD Vaslui îl sustine pe Ponta: “Nu schimbãm guvernãrile ca pe sosete”

Acesta este revoltat de anumite pozitii ale unor politicieni, gen Gusã sau Blaga, pe care-i sfãtuieste sã nu se amestece în problemele interne ale PSD. “Sã nu uitãm cã avem încã o lege care a permis accesul unui mare numãr de parlamentari care nu au obtinut votul popular necesar, pentru a-i reprezenta pe oameni în Senat si Camera Deputatilor. Mai avem mai putin de doi ani pânã la alegerile parlamentare si astfel de legi trebuie urmãrite. În ceea ce priveste discutiile informale la care am participat sâmbãtã, acestea au privit elementele de stabilitate ale organizatiilor judetene. I-am sustinut pe colegii care se bucurã de prestigiu în rândul oamenilor, asa cum voi face mereu. La fel, am sustinut actuala conducere a partidului, tocmai pentru a da un fundament solid activitãtii noastre, dar si pentru a asigura coerenta în conducerea tãrii. Nu mai trebuie sã permitem ca în România guvernãrile sã se schimbe precum sosetele”, a mai spus presedintele Consiliului Judetean.