|

Buzatu vrea sã scape de comunism!

ANALIZÃ PSD-ul lui Dumitru Buzatu îsi pune cantitãti “rezonabile” de cenusã în cap dupã pierderea alegerilor prezidentiale. Dupã Comitetul Executiv de joi de la Bucuresti, Buzatu recunoaste: electoratul s-a schimbat, o nouã generatie de alegãtori considerã, în mod eronat, PSD urmasul comunistilor, tinerii si diaspora au fost tratati cu superficialitate de PSD. Un examen important pentru PSD, poate imediat dupã rezistenta la rupturi, este eliberarea de eticheta de comunisti. Pentru Buzatu aceasta a fost creatã de ideologii dreptei si a avut un asemenea succes încât i-a fãcut pe oameni sã uite cã unii fruntasi ai dreptei au fost secretari de partid ai PCR.

“Cauzele esecului electoral trebuie cãutate atât în activitatea PSD, cât si în schimbãrile care s-au produs în societatea româneascã si în special în rândul electoratului”, spune Dumitru Buzatu, presedintele Organizatiei Judetene a PSD Vaslui, dupã întoarcerea de la sedinta Comitetului Executiv al PSD care a avut loc joia trecutã la Bucuresti.

“A fost prima întâlnire de dupã alegerile prezidentiale si a avut ca menire sã facã o analizã succintã a stãrii de lucruri actuale, sã identifice elementele care au dus la pierderea alegerilor, sã facã un program al evenimentelor viitoare din PSD: Consiliul National si Congresul, sã initieze activitãtile necesare pregãtirii noului program politic al PSD si sã ia mãsurile necesare pentru asigurarea stabilitãtii functionãrii partidului”, a declarat Buztau despre întâlnirea sefilor pesedistilor, unicã în istorie, în care s-a decis excluderea a trei personaje proeminente ale partidului. Pentru pozitia pe care au adoptat-o fatã de conducerea partidului au fost dati afarã fostul presedinte Mircea Geoanã, primarul Sectorului 5 Marean Vanghelie si Dan Sova. Chiar dacã spune cã de regulã nu a fost de acord cu mãsurile dure în partid, Dumitru Buzatu a fost pentru excluderea celor trei, de data aceasta, motivat de actiunile recente ale acestora.

“Este nevoie de o actiune extrem de serioasã în ceea ce priveste activitatea PSD si iatã de ce eu, care de fiecare datã am apãrat pe fiecare dintre cei propusi pentru a fi sanctionati, de data asta nu am fãcut-o. Pentru cã eu cred cã ei, în mod constient sau inconstient, s-au pus la dispozitia oamenilor din PDL-ul lui Traian Bãsescu si PNL-ul lui Klaus Iohannis”, a spus Buzatu.

Adaptarea la noul electorat

Pentru pierderea alegerilor prezidentiale pentru a treia oarã la rând vinovat ar fi… electoratul si o anumitã neadaptare a partidului la schimbãrile suferite de acesta.

“Afirmarea unei generatii noi, care nu a avut legãturã cu perioada comunistã, expansiunea continuã a unui numãr mare de locuitori în spatiul european. Au fost tratati într-o mãsurã foarte mare cu superficialitate”, încearcã sã punã degetul pe ranã Dumitru Buzatu. Presedintele PSD Vaslui este convins cã multi oameni cu convingeri de stânga sau chiar radicali de stânga au votat cu dreapta din cauza confuziei ideologice actuale create de “establishment capitalist”.

“Avem foarte mult de muncit în cadrul PSD, avem nevoie de o atmosferã de seriozitate, de calm, rationalism si de dezbateri profunde ale temelor care afecteazã activitatea PSD”, spune liderul de la Vaslui imediat dupã ce a aprobat “ejacularea” celor trei, dupã expresia folositã de unul dintre ei, Marean Vanghelie. Una dintre cauzele pierderii electoratului, în special a celui tânãr, este “pata de comunism” de pe costumele altfel impecabile, de partid modern ale liderilor PSD.

“Acuzele repetate de comunism, care nu au nicio legãturã cu PSD, sunt fabricate în mod constient de ideologii dreptei si puse la dispozitia partidelor de dreapta pentru a fi folosite în campania electoralã împotriva candidatului PSD”, este explicatia liderului PSD Vaslui.

Comunistii lor sunt mai buni decât comunistii nostri

“Fosti secretari de partid sau mici activisti sau membri PCR care s-au înscris în PSD sunt numiti comunisti înspãimântãtori, în vreme ce cei care s-au înscris la PDL, PNL, partidul doamnei Macovei sau al doamnei Udrea au devenit întreprinzãtori capitalisti veritabili care “salveazã” România”, spune Buzatu, fãrã a da exemple, desi nume precum Emil Boc, secretar de partid, sau Rãzvan Ungureanu, lider UTC, i-ar fi stat la îndemânã.

“Este nevoie de o perioadã de muncã la rece pentru a analiza elementele care au condus la esecul electoral din punctul de vedere al candidatului, al echipei electorale, al activitãtii guvernamentale si al activitãtii partidului”, este concluzia sefului PSD de la Vaslui, pentru care nu poate fi vorba despre o rupturã a PSD si nici de mari prejudicii electorale în urma plecãrii celor trei. Pentru Buzatu aceastã analizã trebuie sã fie complexã pentru a sta la baza reformulãrii programului PSD, alegerea unor noi structuri de conducere la Congres si pregãtirea marilor bãtãlii electorale din 2016 – alegerile locale si parlamentare. Consiliul National va avea loc în primãvarã, pentru ca Congresul sã fie în vara anului viitor. La Consiliul National la care a fost prezent s-a pus, de asemenea, în discutie problema guvernãrii de cãtre PSD în continuare, în conditiile în care candidatul PNL a câstigat alegerile. Victor Ponta si întreaga conducere si-au depus mandatele, dar au fost reinvestiti pânã la Congres. (Andrei POPESCU)