|

Cadou de onomasticã: 30 de zile la zdup, pentru agentul pistolar Mihai Vizitiu

ARESTAT…Ceea ce pãrea imposibil în urmã cu ceva vreme, s-a întâmplat ieri, la Tribunalul Bucuresti. Acuzat de omor si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, politistul Mihai Vizitiu a ajuns în spatele gratiilor pentru 30 de zile. Chiar dacã decizia nu este definitivã si a fost deja contestatã la Curtea de Apel Bucuresti, este greu de crezut cã Vizitiu va mai fi lãsat în libertate sau se va bucura de o mãsurã mai usoarã restrictivã de libertate. Ancheta este abia la început si urmeazã ca la finalul acesteia, sã se stabileascã competenta instantei care va judeca acest dosar. Toatã povestea a început în luna martie dupã ce seful de post din comuna Puscasi l-ar fi anuntat pe Mihai Vizitiu, pe telefonul personal cã, un mai vechi “amic” al acesui a iesit în trafic cu masina personalã chiar dacã avea permisul suspendat si consumase bãuturi alcoolice. Vizitiu l-a oprit pe Adrian Munteanu, de 27 de ani, în Zona Industrialã. Tânãrul s-a dat jos din masinã si a luat-o la fugã cu Vizitiu pe urmele lui. Conform declaratiilor oamenilor legii, tânãrul a fost somat verbal sã se opreascã dar nu a fãcut-o. Mihai Vizitiu a plecat în urmãrirea lui cu pistolul din dotare în mânã. În momentul în care l-a ajuns, l-ar fi prins de umeri cu ambele mâini si, în acel moment, arma s-a descãrcat. Cercetãrile au demarat sub coordonarea Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui dar, în scurt timp, ancheta a fost preluatã de Parchetul General.

Acuzat, la început, de ucidere din culpã, politistul Mihai Vizitiu primeste o loviturã grea din partea judecãtorilor Tribunalului Bucuresti. Dupã schimbarea încadrãrii juridice a faptei sale în omor, magistratii au emis mandat de arestare pentru 30 de zile. Mãsura privativã de libertate nu este definitivã si a fost deja contestatã la Curtea de Apel Bucuresti, instantã care va decide dacã Vizitiu va sta dupã gratii sau va beneficia de o mãsurã mai usoarã privativã de libertate. Cazul lui Vizitiu a ajuns în Capitalã dupã ce procurorii Parchetului General au decis ca cercetarea penalã în acest caz sã fie fãcutã de ei. Pe lângã politistul a cãrui armã s-a descãrcat în capul lui Adrian Munteanu, în fata anchetatorilor, au dat declaratii sotia victimei, patru martori, colega cu care Vizitiu era, în acea zi, de serviciu si seful de post din comuna Puscasi. De asemenea, chemati în fata procurorilor au fost si criminalistii vasluieni care au fãcut cercetarea la fata locului. Supriza a apãrut atunci când, printre cei audiati s-a numãrat si profesorul Dumitru V. Marin. Acesta a reclamat faptul cã si el a fost amenintat cu pistolul de cãtre Vizitiu si anchetatorii au decis sã facã luminã si în acest caz. Toatã povestea a pornit dupã ce, pentru a doua oarã în istora politiei rutiere din judetul Vaslui, un politist ajunge sã fie cercetat dupã ce-si foloseste armamentul din dotare. În 2009, Cristian Zamfir, recunoscut pentru zelul si corectitudinea cu care aplicã legea pe drumurile din judetul Vaslui, a fãcut uz de armã pentru a opri în trafic un sofer indisciplinat. La jumãtatea lunii martie, un alt politist vasluian recunoscut pentru aceleasi calitãti, a folosit arma din dotare pentru a opri un tânãr care încerca sã scape cu fuga de rãspundere. Din pãcate, glontul tras de arma lui Mihai Vizitiu a lovit capul lui Adrian Munteanu. Tânãrul de 27 de ani a fost reuscitat de cãtre medicii de pe ambulantã sositi la fata locului dar, dupã mai bine de douã ore, a fost declarat decesul. Cazul a fost apoi preluat de procurorii Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui pânã la momentul în care s-a implicat Parchetului General.

Semne de întrebare în cazul lui Adrian Munteanu

PROBLEME…Modul în care a actionat Mihai Vizitiu a aratãt cã acesta a încãlcat regulile de conduitã internã sau a fost împins sã facã acest lucru din cauza lipsei de reactie a colegei sale. Aceasta a fost acuzatã de cãtre avocata Oana Iovu, cea care reprezintã interesele familiei tânãrului împuscat, de complicitate si va trebui sã rãspundã în fata anchetatorilor Parchetului General. Mai exact, masina de Politie cu care a dat nas în nas Adrian Munteanu era condusã de cãtre Vizitiu, iar colega lui, Fãnica Blaj, era politist pasager. Conform regulamentului, cel care ar fi trebuit sã pãrãseascã primul masina si sã plece în urmãrirea infractorului era tocmai acest politist. Vizitiu ar fi trebuit sã pãsãreascã masina în cazul în care colega sa era depãsitã de situatie si avea nevoie de ajutorul colegului sãu. Numai cã nu s-a întâmplat asa. Cel care a pãrãsit masina a fost chiar Vizitiu. Acesta a coborât din masinã si a fugit dupã Adrian Munteanu. Ar fi trebuit sã-l someze pe cel pe care-l urmãrea. Prima datã sã strige “stai!”, apoi “stai cã trag”. Dupã aceste douã somatii verbale, Vizitiu putea executa un foc de armã în plan vertical si abia apoi sã tragã asupra infractorului. În schimb, s-a spus cã Vizitiu ar fi urmãrit infractorul cu arma în mânã si, în momentul în care l-a prins din spate, pistolul s-a descãrcat accidental. Cea care ar fi putut face luminã în acest caz, colega lui Vizitiu, deocamdatã tace. În fata anchetatorilor, Fãnica Blaj a spus cã, de fapt, ea nu a vãzut nimic din cele întâmplate si cã, de teamã, s-a blocat.