|

Cãlcat în picioare de smecherii din Bãdeana, umilit si de politie!

BRAMBUREALÃ…Pe 9 iulie, un minor de 16 ani din satul Bãdeana, comuna Tutova, care se întorcea spre casã, dupã ce a cosit iarba din curtea unei mãtusi, a fost bãtut de câtiva consãteni smecheri. Minorul, care are un anume grad de retard mintal, jignit fiind, a ripostat verbal, fiind apoi cãlcat în picioare de grupul de indivizi, care erau la bãut la un bar. A fost chematã Politia la 112 dar, spre stupefactia familiei minorului, politistii l-au luat pe acesta la întrebãri, cum cã de ce avea o coasã la el, pentru cã este arma albã! Familia minorului este revoltatã si a scos deja certificat medico-legal bãiatului, care acuzã dureri lombare si de cap, precizând cã vor depune plângere la Parchetul Bârlad pentru felul în care si-a fãcut „datoria” politistul care s-a ocupat de caz. În replicã, IPJ Vaslui precizeazã cã în cauzã s-a deschis un dosar penal, pentru infractiunea de amenintare, cercetãrile fiind fãcute „in rem”. Toate aceste brambureli nu s-ar fi întâmplat dacã politistii din mediul rural ar face de serviciu zi si noapte… În prezent, noaptea, pânã dimineatã, se face „patrulare” cu masina, cu doi politisti, pentru sapte comune! Noile directive ale Ministerului de Interne nemultumesc atât pe politistii, care primesc de multe ori acuzatii pe nedrept, cât si pe cetãtenii care nu se mai simt în sigurantã, infractiunile în mediul rural explodând în primele sase luni ale anului!

Familia unui tânãr din comuna Tutova, localitatea Bãdeana, a trimis la redactie o sesizare prin care aratã ce-a pãtit minorul de 16 ani, Andrei Gabriel I., în seara de 9 iulie. Se aduc acuzatii destul de serioase politistilor din mediul rural, care în seara de 9 iulie, au intervenit la un conflict spontan (bãtaie în toatã regula), izbucnit în satul Bãdeana, iar minorul de 16 ani a fost bãtut crunt. Numai cã, politistii veniti la caz l-au luat la întrebãri tot pe minorul bãtut si plin de sânge, fãrã sã caute agresorii si fãrã sã miste un deget ca sã cheme ambulanta. Mai mult, au întocmit dosar penal tot minorului, pentru cã avea cu el coasa, cu care venea … de la cosit si deci avea armã albã!! Vã relatãm exact ce ni s-a spus, pentru cã în sine, povestea este incredibilã! „Luni seara, fratele meu venea de la muncã, de la betoane, si dupã cum stiti omul când vine de la lucru vine murdar, mai ales de la betoane. Când a trecut prin fata unui magazin, niste golani, cã alfel nu le pot spune, încep sã îl facã tãran plouat, nespãlat, jegos etc… El, auzind toate astea, a reactionat si bãnuiesc cã le-a zis ceva verbal. Apoi fratele a mers acasã si o mãtusã de a noastrã l-a sunat si l-a rugat sã îsi ia coasa si sã vinã la ea sã îi coseascã iarba din grãdinã. S-a dus si mãtusa l-a plãtit, i-a dat niste bani pentru treaba care a fãcut-o. A plecat de la ea spre casã, cu coasa în mânã si trecând pe la magazinul respectiv, unde fusese înjurat si umilit, a intrat sã-si ia o dozã de suc. Golanii care erau în magazin, iarãsi s-au luat de el, cã de ce i-a înjurat mai devreme si au început sã-l batã. Era chiar si un om în toatã firea cu ei, de vreo 40 de ani, l-au bãtut cu pumnii, cu picioarele, l-au dat cu capul de gardul de beton al Bisericii. La un moment dat femeia de la magazin iese afarã si le spune celor care îl bãteau sã îl lase în pace, însã nu l-au lãsat si femeia a sunat la Politie. Când au auzit cã vine politia, agresorii fratelui meu l-au lãsat înconstient si plin de sânge jos lângã gardul Bisericii. A venit si cumnata mea, anuntatã fiind de femeia de la magazin, ca sã vadã ce-i cu fratele meu care e minor, are 16 ani si are si un grad de handicap, fiind elev la o scoalã specialã”, spune ruda bãiatului.

„Nu i-a interesat pe politisti faptul cã fratele meu era bãtut”

„Politia când a venit, ce credeti? Nici nu i-a interesat cã fratele meu era bãtut, plin de sânge, cãzut jos! Au început sã abereze cã de ce are coasa cu el, cã este armã albã! Vreau sã vã spun cã i-am scos certificat medico-legal fratelui meu, femeia de la magazin are si înregistrãriule de la camerele de supraveghere, ea vine martor la tot ce s-a întâmplat, iar politia îi tot dã cã el avea coasa si cã asta e port ilegal de armã albã! Pãi dacã venea de la coasã, unde era sã punã coasa? S-o aruce ca zmeul buzduganul, peste câmp, pe casã? Normal cã avea coasa cu el! N-au fãcut nimic pentru minorul care era cãzut si plin de sânge, sã-l fi dus barem la spital! A doua zi fratele meu nu-si amintea nimic, dar se plângea de dureri în piept si la coloanã, avea ochii tumefiati, fata umflatã! Totul s-a întâmplat luni, 9 iulie, pe la orele 19.00. Vã rugãm sã trageti un semnal de alarmã, pentru cã nu se poate asa ceva, sã omoare din bãtaie un minor si politia sã nu ia mãsuri”, ne-a relatat o sorã a tânãrului Andrei Gabriel I.

Varianta politiei este total opusã fatã de cea a familiei!

De la IPJ Vaslui, prin purtãtorul de cuvânt Bogdan Gheorghitã, am obtinut o pozitie oficialã cu privire la acest caz. Evident cã politistii s-au comportat „ca la carte” si cã se fac cercetãri într-un dosar penal deschis pentru … amenintare.

„Este deschis dosar penal în situatia relatatã de dumneavoastrã, pentru infractiunea de amenintare. Cercetãrile se fac <<in rem>>, fiind deocamdatã doar fapta în sine cercetatã, pe parcurs iesind la ivealã si cine se face vinovat si faptele de care se face vinovat. Deocamdatã noi am primit sesizarea la 112 în acea searã de la o femeie de 35 de ani, care ne-a precizat cã fiul ei a fost amenintat de o altã persoanã cu o coasã, cum cã îi ia gâtul. Colegii mei s-au deplasat la fata locului si au deschis dosar penal în care fac cercetãri si cu sigurantã adevãrul va iesi la ivealã”, a precizat Bogdan Gheorghitã.