spot_imgspot_img
17.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

Candidatul ALDE la Senat la Vaslui, academicianul Hadârcã din R. Moldova, dã semnalul unirii si mobilizãrii

- Advertisement -

Mobilizare generalã la Prut: peste 1.000 de moldoveni din Vaslui, chemati sã voteze cu Maia Sandu, candidatul pro-european la presedintia R. Moldova!

APEL GENERAL… Ion Hadârcã, presedintele Partidului Liberal Reformator din Republica Moldova, cel care candideazã pe prima pozitie la Senat din partea ALDE Vaslui, a lansat ieri un apel fãrã precedent înainte de alegerile prezidentiale din 13 noiembrie, cerând moldovenilor de peste tot din România, inclusiv din judetul Vaslui, sã iasã la vot. Sunt peste 1.000 de cetãteni cu drept de vot în judet, care sunt asteptati la urne, la Iasi, duminica viitoare, pentru a sustine candidatul Dreptei din R. Moldova, Maia Sandu. Liberal-reformatorul mentioneazã cã „Igor Dodon este reprezentantul trecutului îndepãrtat – rus si sovietic, dar si a celui mai aporpiat – comunist si mafiot al lui Voronin”, în timp ce Maia Sandu, potrivit lui, „reprezintã generatia tinerilor care vor sã rupã lanturile grele ale acelui trecut”. În acest sens, PLR a chemat cetãtenii la solidaritate nationalã. „La 13 noiembrie votul cetãtenilor constienti trebuie sã dea Europei si lumii un semnal cã poporul Republicii Moldova este în putere sã combatã cu hotãrâre coruptia si sã urmeze cu demnitate calea integrãrii europene pe care am pornit”, a conchis Ion Hadârcã. Si liberal-democratii vasluieni o sustin pe Maia Sandu la prezidentiale. „Dragi români, ne aflãm în fata unui moment istoric pentru toti românii, de aici si din diasporã. Avem sansa istoricã ca pe data de 13 noiembrie candidatul unic de dreapta, Maia Sandu, sã câstige alegerile în R. Moldova. Toti suntem în acelasi gând si sperãm în victorie”, a spus copresedintele ALDE Vaslui. Dodon, cel care a amenintat cã îi va retrage cetãtenia moldoveneascã lui Traian Bãsescu, este un om tot mai încoltit de clasa politicã de la Chisinãu, care nu doreste întoarcerea la URSS, ci continuarea politicii de cooperare cu Uniunea Europeanã.

Ieri, presedintele PLR din R. Moldova, Ion Hadârcã, a îndemnat oamenii sã voteze constient, pe 13 noiembrie, în fata unui adversar care închinã tara cãtre Kremlin. „Cu prilejul turului doi al scrutinului prezidential, care va avea loc în Republica Moldova, ne adresãm tuturor oamenilor de bunã credintã, tineretului, dar si tuturor cetãtenilor din Republica Moldova, sã voteze constient. Ne aflãm la o rãscruce de drumuri, candidatii rãmasi în turul doi pe listele de vot reprezintã nu doar forte politice diametral opuse, dar si ideologii diferite, drumuri diferite. Ne dãm seama cã în dependentã de alegerea pe care o vom lua pe data de 13 noiembrie, curent se va aseza cursul Republicii Moldova”, a declarat politicianul.

Hadârcã a îndemnat, de asemenea, cetãtenii sã o sustinã pe Maia Sandu

„Dodon este reprezentantul trecutului imperial rus si sovietic, dar si a trecutului mai apropiat, cel comunist, el ne va întoarce în trecut, de aceea, votul masiv împotriva lui Dodon ne va rupe de acest trecut care ne învãluie încã. Maia Sandu reprezintã generatia tânãrã, vine cu o altã viziune, mai nouã, si vine cu o fortã gata sã distrugã acel trecut. Pozitia noastrã este cã Republica Moldova trebuie sã îsi continue parcursul european, pe calea prosperitãtii si a progresului, trebuie sã o sustinem pe Maia Sandu”, a mai adãugat politicianul, care va fi prezent pe listele ALDE de la Vaslui, pe prima pozitie la Senat. În fata turului doi al alegerilor pentru functia de sef al statului, Republica Moldova s-a pomenit din nou la rãspântie. Cei doi candidati rãmasi în listele de vot reprezintã nu doar forte politice diametral opuse ca ideologie, orientare geopoliticã si principii de organizare socialã, economicã si politicã a statului. Ei reprezintã falii istorice diferite, pe care, în functie de rezultatul votului din 13 noiembrie, se va aseza cursul Republicii Moldova. „Dodon este astãzi exponentul puterii corupte, al sistemului oligarhic construit de Voronin si preluat de noii oligarhi, sistem care tine în captivitate statul, furã cu nemiluita din bunurile si banii statului, provoacã si adâncesc sãrãcia în rândurile a milioane de cetãteni. Dodon este cãpetenia coloanei a cincea a Kremlinului, întretinutã cu bani grei de acesta, iar partidul lui – un regiment de omuleti verzi parasutat în Republica Moldova pentru a continua, prin alte metode, cele politice, rãzboiul dezlãntuit împotriva noastrã în 1992 cu scopul contracarãrii apropierii de România. Iar mai nou si de Uniunea Europeanã cu care Republica Moldova are deja semnat un Acord de Asociere.

Votul masiv împotriva lui Dodon va însemna ruperea definitivã de trecutul devastator care ne tine pe loc, în mlastina urii de clasã si de neam, care dãrâma viata generatiei chinuite de comunism si ucide viitorul generatiei tinere. Maia Sandu reprezintã generatia tinerilor instruiti si pregãtiti sã rupã lanturile grele ale acelui trecut care nu doar ne tine pe loc, dar ne trage cu putere înapoi, ne alungã tinerii de acasã, ne pustieste satele si ne face, din ce în ce mai grele, povara sãrãciei si pãcatul deznãdejdii. Prima verigã a lantului care trebuie rupt este veriga marii coruptii pãtrunse adânc în clasa politicã si în miezul unui sistem juridic, subjugat de puterea oligarhã. Partidul Liberal Reformator care a pornit primul lupta contra sistemului oligarhic de la putere cheamã cetãtenii de bunã credintã, indiferent de etnie, la solidaritate nationalã în votul contra oligarhiei corupte, reprezentate de candidatul coloanei a cincea Dodon. La 13 noiembrie votul solidar al nostru, al cetãtenilor constienti, trebuie sã dea Europei si lumii un semnal bine deslusit cã poporul Republicii Moldova este în putere sã combatã cu hotãrâre molima coruptiei si sã urmeze cu demnitate calea integrãrii europene, pe care a pornit, spre binele si prosperarea tuturor cetãtenilor. Asa sã ne ajute Dumnezeu!”, a conchis Hadârcã.

Oleg Bodrug, vicepresedinte PLR Republica Moldova: „Fac un apel la diasporã, nu sunt oameni care s-au dus la odihnã”

„Fac un apel la diasporã, pentru cã sunt cetãteni ai Republicii Moldova care au plecat la muncã, sã câstige un ban, nu s-au dus la odihnã. Am fost zilele acestea în România în mai multe judete, în Iasi, la Vaslui, în Piatra Neamt si am vãzut o mobilizare generalã, pentru sustinerea unicului candidat pro-european, Maia Sandu. Din 2009 încoace, diaspora ne-a salvat si am fost cel care am mobilizat diaspora din mai multe tãri europene. Ne aflãm la acel moment în care trebuie sã se mobilizeze toti cetãtenii Republicii Moldova, de oriunde ar fi, sã votãm cu totii Maia Sandu. Sper cã toti cetãtenii nostri care doresc sã se întoarcã într-un stat civilizat vor întelege mesajul nostru, am fãcut un prim pas, acum sper sã fie pasul definitiv pentru Maia Sandu, ca presedinte al Republicii Moldova” – Oleg Bodrug, copresedinte PLR din Republica Moldova.

CV-ul unui român adevãrat care luptã pentru Unirea României cu R. Moldova

Nãscut la 17 august 1949 în comuna Sângereii Vechi (astãzi orasul Sângerei), judetul Bãlti. Este unul dintre liderii marcanti ai Miscãrii de eliberare nationalã din Basarabia. Încadrat în Miscarea de eliberare nationalã si de trezire a constiintei de neam (1986-1996), fiind unul dintre fondatorii acestei Miscãri. Devine primul presedinte al Frontului Popular din Moldova (1989-1992) si presedintele primei Mari Adunãri Nationale din 27 august 1989, declaratia prin care cerea, în plin totalitarism, denuntarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop, statalitatea limbii române, independenta fatã de imperiu si unitatea neamului românesc. Sprijinit de Frontul Popular din Moldova, a fost ales deputat în Congresul Deputatilor poporului din URSS (1989-1991). La Moscova, manifestã o serie de atitudini principiale în Grupul interregional condus de Andrei Saharov, Boris Eltîn, Anatol Sobceak; în Comisia de condamnare a Pactului Molotov-Ribbentrop si în demersurile de recunoastere a Independentei Republicii Moldova. Începând cu 1990 este ales deputat în repetate legislaturi ale Parlamentului Republicii Moldova (1990-1994; 1994-1998; 2009, martie-iulie; 2009-2010; 2010-2014). În perioada activitãtii parlamentare a contribuit decisiv la proclamarea suveranitãtii si independentei Republicii Moldova, la democratizarea societãtii si la apropierea celor douã maluri de Prut, fiind si arhitectul celor douã Poduri de Flori (mai si iunie 1990). Si-a adus aportul la instituirea tricolorului si stemei de stat, legalizarea imnului Desteaptã-te, române.

A condamnat Puciul Comunist din august 1991 fiind desemnat a fi (între 19 si 27 august 1991) seful guvernului RM în exil pentru cazul reinstaurãrii dictaturii imperiale.

În perioada 1990-1993 a exercitat functia de prim-vicepresedinte al Parlamentului Republicii Moldova (1990-1993). În perioada 1 ianuarie 1996 – 22 iunie 1998, a fost membru supleant în delegatia Republicii Moldova la Adunarea Parlamentarã a Consiliului Europei.

Presedinte al Fractiunii parlamentare a Partidului Liberal (2009-2013), apoi fondator al Partidului Liberal-Reformator si presedinte al fractiunii respective (2013-2014).

În calitatea de copresedinte al Comitetului de cooperare parlamentarã Uniunea Europeanã – Republica Moldova a contribuit substantial la parafarea si semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeanã.

A participat în repetate rânduri la actiunile de rezonantã ale ALDE si are o relatie cordialã cu cetãtenii judetului Vaslui, unde candideazã pentru functia de senator în Parlamentul României.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.