spot_imgspot_img
10.2 C
Vaslui
19-apr.-2024

Cardul de sãnãtate a “îmbolnãvit” sistemul informatic vasluian

- Advertisement -

PROBLEME Începând cu 1 mai, unicul sistem de validare si decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate a devenit cardul national de sãnãtate. Vãzut de multi drept un proiect care va eficientiza fondurile utilizate în sistem, hulit de altii din motive religioase, cardul de sãnãtate este, mai nou, un motiv în plus de stres pentru asigurati. Spre (ne)surprinderea tuturor, un sistem care ar fi trebuit sã meargã ca uns, s-a poticnit încã din primele zile de functionare. Ieri, la cabinetele medicilor de familie, cozile erau mai mari ca oricând. “Toti asiguratii au venit cu cardurile, asa cum era normal sã se întâmple, problema e cã nu functioneazã sistemul. Am activat un card la ora 8:45, apoi pânã la ora 13:00, programul s-a blocat. Timpul alocat unei consultatii a crescut foarte mult, cu 30-60 de minute mai mult. Evident, nemultumirile si nervozitatea celor care asteptau la rând au crescut. Nu ne împotrivim cardului de sãnãtate, însã asteptãm solutii din partea Casei la aceste probleme” ne-a declarat Cornelia Lovin, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Vaslui.

Prima zi lucrãtoare în care s-a utilizat cardul de sãnãtate a bulversat activitatea cabinetelor medicilor de familie. Sistemul informatic de utilizare a cardului de sãnãtate a sucombat, iar oamenii au fost nevoiti sã astepte ore bune pânã sã intre la consultatii. Medicii de familie spun cã nu stiu cum le vor fi validate consultatiile de cãtre CJAS. La cabinetele medicilor de familie din Vaslui s-a stat luni, 4 mai, si câte douã-trei ore la rând pentru a se intra la consultatie. “Din ce am înteles, nu le merge programul. Li s-a blocat. Am fost programat pentru ora 10:00 la consultatie, dar uitati-vã, e 11:30 si tot n-am reusit sã intru. Era de asteptat sã se întâmple asta. Nu avea cum sã functioneze sistemul ãsta din prima. Din ce am înteles de la oamenii ãstia cu care am mai stat pe hol, nici pentru medici nu a fost vreo surprizã. Sã sperãm cã problemele vor dispãrea în zilele urmãtoare” ne-a declarat Ion Florea. “De vinã pentru situatia asta sunt si oamenii, pentru cã din momentul în care au primit cardurile trebuiau sã vinã sã le activeze, nu sã stea pânã în ultima clipã. Acum, la coadã stã si bolnavul, care are nevoie de consultatii si cel care a venit sã-si activeze cardul, dar care nu are nimic. E o harababurã totalã. Asa e la noi în tarã” l-a completat tanti Maria pe colegul ei bancã. Doctorul Cornelia Lovin, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Vaslui, ne-a declarat cã sistemul electronic de validare a serviciilor medicale nu a functionat decât la prima orã, dupã care s-a blocat: “În decursul zilei de astãzi (n.r. ieri), o consultatie, ca sã poatã fi validatã cu cardul, dureazã între 30 de minute si o orã. Sistemul a functionat putin, dimineatã. Am activat un card la ora 8:45, dupã care s-a produs blocajul. Asta nu ne-a împiedicat sã continuãm sã ne facem munca, cu toate cã nu stim dacã aceste servicii, nefiind validate de sistem, ne vor fi decontate luna urmãtoare. Noi sperãm cã nu vor fi probleme în acest sens, am fãcut chiar si print-screen-uri sã dovedim cã ne-am fãcut treaba. Nu ne împotrivim folosirii acestui card, însã deocamdatã sunt foarte multe probleme în sistem, probleme pe care sperãm ca CNAS-ul sã le solutioneze cât mai repede pentru ca nici pacientul sã nu aibã de suferit si nici noi, medicii de familie, sã nu fim împiedicati sã ne desfãsurãm activitatea” ne-a declarat dr. Cornelia Lovin.

Presedintele CJAS Vaslui recunoaste: “Platforma functioneazã mai greu”

Simona Polak, presedintele Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui, a declarat cã, la fel ca în toatã tara, si la Vaslui sunt probleme cu sistemul, însã nici un asigurat nu va avea de suferit din cauza lor. “Într-adevãr, platforma functioneazã putin mai greu, dar asta nu împiedicã pe asigurat sã primeascã servicii medicale. Cel mai important pentru noi în acest moment este sã nu purtãm asiguratul pe drumuri. Medicii trebuie sã-si facã treaba în continuare cât mai bine pentru cã serviciile vor fi decontate” ne-a declarat Simona Polak, presedintele CJAS Vaslui.

Bancomate blocate cu carduri de sãnãtate

Angajatii firmelor care se ocupã cu alimentarea bancomatelor bãncilor din România se confruntã cu o situatie demnã de tot râsul. În aparate sunt blocate, pe zi ce trece, tot mai multe carduri de sãnãtate. E posibil ca oamenii sã le fi confundat cu cardurile bancare, si astfel sã le fi introdus gresit în ATM-uri. Circulã însã si alte variante. Una ar fi cã cetãtenii nu au fost informati corect si au crezut cã de pe cardurile emise de CNAS poti scoate bani sub forma unui împrumut. Altii au plecat urechea la zvonuri potrivit cãrora de pe acestea se pot achizitiona gratis medicamente de la farmacii. Orice bancomat poate retine cardul unui utilizator, pe care acesta si-l poate primi înapoi la sediul bãncii. Numai cã pânã în prezent bancomatele n-au mai “pãpat” carduri de sãnãtate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.