|

Care sunt cele mai bune opţiuni de investiţie în 2018?

E abia începutul anului şi poate rezoluţiile încă-ţi sunt proaspete în minte. Una dintre ele poate e să începi să investeşti. Anul ăsta. Anul 2018 e anul în care vei începe să investeşti, dar în ce? Problema e că există atâtea opţiuni de investiţie încât procesul de selecţie devine de-a dreptul copleşitor. În lumea investiţiilor, acest fenomen se numeşte paralizie prin analiza, pe scurt, nu poţi hotărî ce să faci. Petreci atât de mult timp, încercând să găseşti cea mai bună opţiune de investiţie, încât ajungi în punctul de epuizare mentală şi într-un final amâni şi-ţi cheltui banii pe facturi sau cheltuieli neaşteptate.

Pe de altă parte, dacă vrei să te asiguri că banii tăi nu vor dispărea încet şi sigur, trebuie să îi investeşti cât se poate de curând. O mică porţie de analiză este bună, recomandată chiar, pentru că te va ajuta în căutarea şi găsirea opţiunilor de investiţie care se potrivesc cu obiectivele tale personale.

Având în vedere toate acestea, vreau să-ţi prezint câteva opţiuni de investiţie, destul de sigure, pentru anul 2018.

În primul rând, dacă nu dispui de o sumă mai serioasă de bani, cea mai bună investiţie eşti chiar tu. Poate sună ciudat, dar investind în tine, creşti valoarea celui mai important bun de care dispui – tu. Cel mai ieftin şi mai confortabil mod de a investi în tine e să citeşti. Având acces la internet, poţi găsi pdf-uri gratis pe diverse website-uri sau poţi plăti sume rezonabile pentru ebook-uri şi cărţi vândute pe diverse site-uri. Poţi citi o tonă de cărţi, care abordează o gamă largă de subiecte, de la dezvoltare personală până la finanţe şi investiţii, de la negocieri şi networking până la marketing şi advertising. Şi bineînţeles, din când în când, câte un roman de dragoste sau de Dostoievski.

Se spune că majoritatea directorilor de corporaţii citesc anual până la 60 de cărţi sau chiar mai multe. Numărul e destul de mare, dar din fericire nu trebuie să te supui la acelaşi maraton chinuitor pentru ochii tăi. Timpul alocat citirii unei cărţi pe lună – adică doisprezece cărţi pe an – se va dovedi una dintre cele mai bune hotărâri pe care le-ai luat vreodată. Îţi promit că vei simţi şi vei vedea o schimbare în viaţa ta dacă vei face din citit un obicei zilnic.

A doua opţiune sigură, dar scumpă, în care poţi înveşti sunt imobiliarele. E destul de cunoscut şi dovedit faptul că imobiliarele sunt o investiţie profitabilă indiferent de anotimp, trend curent sau evenimente naţionale sau internaţionale. Orice s-ar întâmpla, fie că eşti proprietarul unui apartament, fie al unui bloc întreg, totdeauna se vor găsi oameni interesaţi să cumpere sau să închirieze. Bineînţeles, asta e varianta simplificată a acestei opţiuni. Investiţia într-un simplu apartament sau chiar un business imobiliar e un proces complicat, care trebuie tratat cu cea mai mare seriozitate. La urma urmei, e vorba de foarte mulţi bani, deci în cazul ăsta paralizia prin analiză e chiar bine venită.

Space, CC0 License

O a treia opţiune dovedită profitabilă din punct de vedere istoric, este bursa. Deşi toată lumea ştie de bursă, foarte puţini îndrăznesc să facă următorul pas. Motivul e lipsa de încredere în bursă, deoarece majoritatea oamenilor nu ştiu mai nimic despre bursă, deci e absolut normal. Oamenilor le e teamă de necunoscut. Fără îndoială, bursa e un subiect foarte profund, deci teama şi lipsa de încredere a oamenilor în potenţialul ei e de înţeles. Pe de altă parte, dacă ai ceva timp liber pentru studiu şi bineînţeles, bani – îţi recomand să încerci bursa.

Se spune că în viaţă, cel mai mare risc este să te fereşti de riscuri. Mergând pe premisa aceasta, ultima şi cea mai inconfortabilă şi populară opţiune de investiţie este – ai ghicit – criptomoneda. Evident toată lumea a auzit de această monedă virtuală a cărei valoare tinde să crească pe o durată lungă de timp. Pe de altă parte, nimeni nu poate şti cu exactitate dacă acest trend va continua cu acelaşi elan şi în anii viitori. Din acest punct de vedere, putem spune că investiţiile făcute în monedele crypto se aseamănă oarecum cu jocul la ruletă, joc ce datează din secolul al şaptesprezecelea şi apărută pentru prima oară în cazinouri în secolul al optsprezecelea în Paris, Franţa. Am putea spune că istoria investiţiilor se repetă. Amuzant, ştiu.
Se spune ca moneda crypto e o valută descentralizată care oferă multe avantaje şi beneficii, în timp ce unii o consideră ilegală. Făcând abstracţie de diferenţele ideologice, criptomonedele, ca şi bursă, s-au dovedit de-a lungul timpului, o investiţie destul de sigură. Din nou, cunoştinţele de bază sunt doar vârful aisbergului crypto. Îţi recomand să citeşti tot ce poţi despre bitcoin şi ethereum dacă vei înveşti în ele. Aceeaşi regulă e valabilă pentru oricare altă criptomonedă. Trăim într-o eră cu un ritm foarte rapid de schimbare. Prin urmare, rămâi la zi cu evenimente şi trenduri care ar putea afecta valoarea criptomonedei în care ai investit. Se aplică aceeaşi regulă ca şi la bursa: trebuie să ştii când să cumperi şi când să vinzi.