|

Casa de amanet, o afacere care transformã sãrãcia vasluienilor în bani

OPORTUNISTI În timp ce zeci de societãti comerciale si-au sistat activitãtile din cauza problemelor financiare, altele scot profit taman din lipsa banilor. De ceva vreme, casele de amanet au devenit afaceri din ce în ce mai profitabile. Vasluienii care le trec pragul sustin cã aceasta este cea mai accesibilã solutie la care apeleazã ori de câte ori rãmân fãrã bani pentru cã nu se pot apropia de serviciile bancare, pentru cã nu au locuri de muncã sau pur si simplu pentru cã bãncile au înãsprit conditiile de creditare.

În Vaslui nu existã colt de stradã în care sã nu dai cu ochii de o casã de amanet. Ba mai mult, în zona centralã, patronii nu au avut nicio problemã în a-si deschide prãvãliile chiar una lângã alta, pentru cã lipsa banilor a devenit o constantã a vietii vasluienilor, o realitate pe baza căreia unii au avut posibilitatea sã o facã bani. Cu sumele împrumutate de la amanet oamenii reusesc sã iasã la nevoie din impas, chiar dacã adesea îsi lasã gaj obiectele cele mai de pret precum verighete sau bijuterii de familie. “Am câteva bijuterii de aur, un inel, o pereche de cercei si un lãntisor cu medalion, pe care le amanetez odatã la câteva luni, atunci când îmi crapã mãseaua în gurã. Sã stiti cã nu le port niciodatã, parcã numai pentru amanet le tin, cã vorba aia: nimeni în ziua de azi nu te mai împrumutã cu bani. Plãtesc comisionul si sunt multumitã, dacã aduci banii înapoi îti recuperzi lucrurile, avantajul e cã dacã chiar nu te poti descurca, nimeni nu te obligã sã aduci banii înapoi si pierzi lucrul tãu, fãrã alte riscuri”, ne-a spus Paula Grigore. Patronii caselor de amanet din Vaslui recunosc cã în ultima vreme le merge destul de bine, cã oamenii amaneteazã absolut orice de la electonice, la bijuterii ceasuri sau bani de aur. ” Pentru un gram de aur noi plãtim între 70 si 100 de lei în functie de calitatea lui si în general nu primim decât bijuterii, chiar dacã am avut clienti care au venit cu dintii la amanet. Cei care cred cã interesul nostru este acela de a rãmâne cu obiectele puse gaj pentru împrumut se însealã, casele de amanet trãiesc din comisioane nu din comercializarea aurului. Comisioanele variazã si ele de la un 0.5% pentru împrumuturile standard, 0,9%. De asemenea, se practicã si comisioane pentru clientii fideli”, ne-a explicat angajata unei case de amanet. Chiar dacã din mai toate casele de amanet se si pot achizitiona bijuterii, la un pret ceva mai mic, vânzãrile nu merg foarte bine. Cei care activeazã în acest segment confirmã cã atunci când populatia se confruntã cu lipsa banilor vânzãrile de bijuterii scad, iar casele de amanet se transformã în substitutele societãtilor si unitãtilor care acordau acum ceva vreme împrumuturi financiare foarte usor.

Diperarea unora, câstigul altora

Majoritatea celor care apeleazã la serviciile caselor de amanet sunt persoane cu vârste cuprinse între 20-40 de ani, multi dintre ei fãrã locuri de muncã, iar majoritatea împrumuturilor solicitate nu sunt pentru sume foarte mari, iar cele mai obisnuite contracte sunt semnate pentru o perioadã de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire atât timp cât casei de amanet îi este achitat un comision lunar. “Eu personal de sase luni am verigheta mea si a sotiei în casa de amanet si plãtesc comisioane, lunar dau câte 70 de lei ca sã nu le pierd, a devenit o cheltuialã obisnuitã. Asta e, am avut nevoie de bani si le-am amanetat pentru cã nu am avut din altã parte de unde sã-i iau. Nu a fost nici prima si nici ultima datã când am apelat la servicii de acest gen. Am un telefon pe care l-am bãgat de 10 ori la amanet. Asta e, nu sunt nici primul nici ultimul. Sincer, nu cred cã este om care sã nu fi amanet ceva la viata lui, iar cei care sunt clienti fideli au pierdut mai mult decât au câstigat”, ne-a declarat un vasluian.