spot_imgspot_img
5.6 C
Vaslui
19-apr.-2024

Case ca în Beverly Hills, drumuri ca în Afganistan în cartierele rezidenţiale din Iaşi

- Advertisement -

Cele mai multe zone rezidenţiale mari din oraş şi împrejurimi beneficiază de drumuri ca în lumea a treia. Cum s-a ajuns aici şi ce speranţe îşi pot face cei afectaţi? „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă cel mai „flagrant“ caz: zona Vişan, situată parte în Iaşi, parte în comuna Bârnova. Şoseaua care duce aici a fost deja botezată „Drumul nimănui“. Primăria Iaşi spune de ani de zile că va asfalta abia după ce se va termina de spart drumul de către furnizorii de utilităţi. Primarul din Bârnova s-a orientat înainte de alegeri: Guvernul i-a promis bani de asfaltare după alegerile prezidenţiale, dacă trece de la PNL la PSD. A trecut, dar pasienţa nu a ieşit. Mii de ieşeni care îşi plătesc conştiincios taxele, rovinietele şi impozitele îşi rup zilnic maşinile prin gropi, în timp ce copiii lor merg la şcoală prin noroaie până la genunchi. În ce zone din Iaşi situaţia este oarecum similară? Care sunt cele mai noi promisiuni?

După spusele şoferilor din zonă, pe acest traseu nici slalom printre gropi nu mai poţi face, atât de multe sunt. „Drumul nimănui“, cum este îndeobşte numit, se află nu departe de centrul Iaşului, mai exact în zona rezidenţială Bucium. Acolo unde sute de ieşeni care şi-au cumpărat teren ori vile şi care acum îşi blestemă zilnic proasta inspiraţie, din cauza unei şosele care numai aşa nu poate fi numită.

Unde începe calvarul

Cum faci dreapta după benzinăria Rompetrol imediat ce ai trecut pasarela Bucium, intri pe drumul spre satul Vişan, din comuna Bârnova. Mulţi ieşeni stabiliţi pe acest drum fac însă administrativ parte din municipiul Iaşi, iar drumul, de asemenea, este împărţit între aceste două administraţii. Poate de asta a şi rămas al nimănui. Cum ai intrat pe el, călătoria începe să fie cu peripeţii. Asfaltul nu durează mai mult de trei priviri pe geam, apoi începe calvarul pentru orice şofer care ţine la maşina lui. Puzderia de gropi de la graniţa cu asfaltul se nimereşte exact în faţa porţii unui cetăţean, iar la nici un kilometru jumătate de la şoseaua Bucium se află o altă porţiune de drum ce seamănă mai degrabă cu urmele lăsate în noroi de o turmă de elefanţi. Gropi multe, ca nişte covate în pământ, unduiesc drumul pe distanţe interminabile. „Au dat cu lama, dar degeaba. Au luat gheaţa, gropile tot au rămas“, spune un şofer care face acest traseu zilnic în oraş, spre locul de muncă.  „Drumul este foarte rău, primarii din Bârnova şi din Iaşi nu s-au ocupat deloc de drumul de la noi. E aşa de când mă ştiu, şi m-am născut aici“, spune un alt localnic.

Primarul: „Aşteptăm“…

Deşi porţiuni cu gropi pline cu apă şi praguri de pământ se găsesc şi pe tronsonul de drum ce aparţine administrativ de comuna Bârnova, reprezentanţii administraţiei de aici spun că drumul ce ţine de ei a fost nivelat, dar că nu pot face nimic cu porţiunea de drum ce ţine de oraş. „Drumul care ţine de raza comunei Bârnova este reabilitat: am pus piatră. Este vorba de drumul care ţine de la plăcuţa pe care scrie Vişan, e partea care vine dinspre Iaşi, sunt gropi, e adevărat, însă nu putem interveni acolo să investim. Nu ne dă voie legea. Pe segmentul care e pe teritoriul Bârnova avem un proiect pe care sperăm să primim bani pentru asfaltare de la minister. Proiectul este întocmit, ni s-au promis două milioane de lei pentru licitaţii… Aşteptăm, pentru că ne-au spus că îi vom primi după Anul Nou“, spune primarul Cazacu. Va avea însă, se pare, mult de aşteptat: promisiunea pe care o aşteaptă edilul de la Bârnova face parte din pachetul electoral cu care Guvernul Ponta a atras în PSD înainte de alegeri, prin aşa-numita „Ordonanţă a traseiştilor“, zeci de primari din judeţ şi mii din ţară, în speranţa câştigării alegerilor prezidenţiale. Iar primarul Bârnovei este şi el unul din aceşti „traseişti“: a trecut de la PNL la PSD, în speranţa unor alocări de fonduri.

Ce spune Primăria Iaşi

„Oamenii care locuiesc pe drumul ce ţine de Primăria Iaşi sunt nervoşi, supăraţi… O să iau legătura cu domnul primar Gheorghe Nichita, să văd când o să mă primească, să discutăm despre tronsonul respectiv“, a declarat Gheorghe Cazacu, primarul comunei Bârnova, acum coleg de partid cu edilul şef de la Iaşi. Astfel, de ani buni, „drumul dintre primării“ a rămas al nimănui, plin de gropi capcană pe timp de ploaie, în care localnicii îşi rup maşinile în două. Primăria din Bârnova nu riscă să investească bani într-un tronson care nu-i aparţine, iar Primăria Iaşi nu pare a-l vedea decât ca un drum lăturalnic, ce nu merită făcut.

De suferit au însă ieşenii care plătesc la stat impozite pe case, nu puţini fiind cei cu case mari şi arătoase în zonă, plus impozite şi taxe pe maşini, roviniete, sau cotizează periodic la mecanici auto, unde-şi duc tot mai des maşina. „Eu am maşina firmei şi, dacă înainte ajungeam cu ea la mecanic după 10.000 de kilometri, acum ajung după fiecare 3.000 de kilometri. În decembrie a venit o echipă de la Citadin şi au pus un fel de praf în gropi, însă după prima ploaie a fost mai dezastru. Am trimis un e-mail şi domnului primar, Nichita, nu înţeleg de ce nu se face ceva. E drumul nimănui aicea“, ne-a declarat Marius Ciocan, localnic.

Majoritatea celor care şi-au cumpărat casă în această zonă au crezut că, fiind lângă oraş, unde de ani buni se construiesc continuu atât blocuri, cât şi vile, zona va deveni un centru rezidenţial de lux. Cei mai dezamăgiţi sunt ieşenii care şi-au cumpărat apartamente în noul cartier dintre dealuri, unde drumul până acasă este un adevărat calvar iarna şi în perioadele ploioase. Au ales în locul unui apartament dintr-un bloc din oraş un apartament la ţară, iar acum copiii lor merg la şcoală prin noroi.

Primăria Iaşi cunoaşte de mulţi ani această problemă, însă nu a luat măsuri pentru a acoperi măcar gropile, deoarece s-au efectuat şi alt gen de lucrări în zonă. „În ultimii doi ani, pe strada Vişan au avut loc lucrări de execuţie privind reţele de canalizare şi alte utilităţi. Prin urmare, noi nu am intervenit până când nu s-au făcut aceste racorduri. Există un proiect tehnic şi vom lansa în acest an o licitaţie pentru reabilitarea a 30 de străzi, între care este inclusă şi Vişan“, a declarat Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Iaşi.

Şi gazul e o problemă

O altă problemă cu care se confruntă localnicii din Vişan este că unii dintre ei s-au racordat la E.ON, şi-au pus centrale pe gaz, dar încă nu au căldură în case, deşi li s-a promis din noiembrie că vor avea caloriferele calde. „Am plătit 1.200 de lei pentru branşare, ni s-a promis că se va da drumul la gaz, dar nu ne-au mai dat. Am făcut Crăciunul tot la sobă, lucrarea a fost făcută de domnul Cătălin Munteanu, nu mai ştiu cum se numeşte firma… Cert este că ne-a promis şi nu s-a ţinut de cuvânt. Am investit suma de 11.000 de lei în centrala pe gaz, conducte, calorifere, cu gândul că de iarna aceasta voi avea căldură şi nu vor mai cumpăra lemne“, spune nemulţumit unul dintre localnicii care s-au branşat la gaz în toamna anului trecut. Acesta mărturiseşte că a fost nevoit să-şi cumpere o căruţă de lemne chiar în ajun de Crăciun, deoarece risca să rămână cu familia în frig de sărbători. Asta după ce tot i s-a promis că se va da drumul la gaz de la o săptămână la alta.

Care sunt zonele din Iaşi cu case de „HighLife“ şi drumuri de lumea a III-a

Locuitorii străzii Vişan nu sunt singurii locuitori din oraş sau din judeţ care stau într-o zonă rezidenţială şi care aşteaptă de ani buni intervenţia drumarilor Primăriei sau Consiliului Judeţean. Mai multe artere ale municipiului, în special din zona periferică, se prezintă în situaţii asemănătoare: case arătoase, drumuri jalnice. Cititorii ne-au semnalat astfel de probleme la străzi precum Viticultori sau Aroma Viilor (Co­pou – Breazu), Fundac Socola sau Emil Honoriu (Bucium). Situaţii dificile întâmpină şi ieşenii care s-au mutat în cartiere rezidenţiale din Zona Metropolitană, la Valea Adâncă fiind una dintre zonele cel mai des invocate în sesizările cititorilor, dar şi din zone precum Breazu sau chiar Valea Lupului.

Ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.