|

Cât valoreazã viata copilului înecat la piscina Paradis: cinci ani cu suspendare si 125.000 de euro!

DUPÃ SASE ANI… Dupã sase ani de anchete, procese si apeluri s-a fãcut dreptate copilului Adrian Bighiu, de 13 ani, înecat în piscina de la Paradis (la Italianul-n.r.) din Bârlad în iunie 2012. Ion Ciobanu, patronul firmei Paradis, a primit cinci ani închisoare cu suspendare, fiind obligat sã achite familiei bãiatului 125.000 de euro si 13.000 de lei, despãgubiri morale si materiale. Sentinta nu este definitivã, putând fi atacatã cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

Ion Ciobanu (Nelu, zis si Italianul) a fost condamnat ieri, de judecãtorii bârlãdeni, la cinci ani închisoare cu suspendare pentru cã pe 22 iunie 2012, la piscina restaurantului sãu Paradis, s-a înecat un copil de 13 ani, organele de anchetã constatând cã piscina nu avea, conform legii, salvamar angajat. Dupã ce initial cercetãrile au fost fãcute pentru infractiunea de omor, a fost schimbatã încadrarea juridicã în infractiunea de ucidere din culpã, fiind cercetat atât Nelu Ciobanu cât si fratele sãu, Viorel Ciobanu, care este administratorul firmei care detinea piscina. În 2012, George Adrian Bighiu, copilul în vârstã de 13 ani, a murit înecat, dupã festivitatea de terminare a anului scolar. Victima si alti trei colegi au mers la piscina “Paradis” din Bârlad. Aici s-au întâlnit cu alti doi colegi de clasã si cu totii au intrat în piscinã. Au constatat cã Bighiu George nu mai este. F.M. l-a sunat pe telefonul mobil, însã acesta nu a rãspuns. S.A. si C.R. au mers si l-au cãutat la toaletã. Între timp, martorii M.A., C.A si B.A. erau în piscinã si înotau. B.A. le-a spus cã a simtit ceva sub apã, iar ceilalti doi martori s-au bãgat la fundul piscinei sã verifice. L-au gãsit pe Bighiu George inconstient si l-au scos pe marginea piscinei. Administratorul piscinei i-a fãcut manevre de resuscitare si a fost chematã ambulanta”, potrivit ordonantei întocmitã de procurorul de caz, Alice Ruja. Copilul a fost transportat la Spitalul Municipal de Urgentã, sectia UPU, Bârlad, fiind în moarte clinicã. A fost resuscitat si internat în sectia ATI, unde s-au continuat manevrele de resuscitare pânã la orele 13.49, când a fost constatat decesul. Si de atunci a început un proces lung si anevoios. Ieri s-a dat prima sentintã.

Judecãtorii bârlãdeni l-au iertat pe patron de închisoare dar firma este sub sechestru!

Iatã ce au decis judecãtorii bârlãdeni:  „Condamnã inculpata S.C. PARADIS S.R.L., prin mandatar Ciobanu Viorel la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 100.000 lei pentru sãvârsirea infractiunii de ucidere din culpã (faptã comisã în data de 22.06.2012). Condamnã pe inculpatul Ciobanu Ioan la pedeapsa 3 (trei) ani închisoare pentru sãvârsirea infractiunii de ucidere din culpã (faptã comisã în data de 22.06.2012), suspendã sub supraveghere executarea pedepsei închisorii aplicatã inculpatului Ciobanu Ioan pe o duratã de 5 ani care constituie termenul de încercare pentru inculpat. Admite în parte actiunea civilã formulatã de pãrtile vãtãmate, obligã inculpatii în solidar sã achite: 13.000 lei si 125.000 euro, la care se adaugã cheltuielile judiciare efectuate în apel, în cazul exercitãrii acestei cãi de atac. Dispune mentinerea mãsurii sechestrului asigurãtor asupra bunurilor mobile si imobile apartinând inculpatului CIOBANU IOAN, în vederea reparãrii pagubei produse prin infractiune si a garantãrii executãrii cheltuielilor judiciare, pânã la concurenta sumelor de 13.000 lei si 125.000 euro, la care se adaugã cheltuielile judiciare efectuate în apel, în cazul exercitãrii acestei cãi de atac.”, au precizat în sentintã judecãtorii bârlãdeni.