|

Cazurile de COVID-19 în crestere, chiar si asa, ministrul Nelu Tãtaru vede putin probabilã revenirea la starea de urgentã

ÎN CRESTERE… În ultimele 24 de ore, au fost raportate 555 de cazuri noi de COVID-19 la nivel national, cel mai mare numâr înregistrat în România de la începutul pandemiei de coronavirus. În intervatul de timp mentionat au fost efectuate 13.147 de teste. Recordul negativ din ultimele 24 de ore l-a depãsit pe cel din 11 aprilie , când România numãra 523 de noi îmbolnãviri. Atunci a fost singura datã când a fost depãsit pragul de 500 de cazuri noi. Marti si miercuri, în judetul Vaslui au fost efectuate peste 300 de teste, majoritatea având rezultat negativ.

Grupul de Comunicare Strategicã anuntã o nouã crestere explozivã a cazurilor de coronavirus. De la ultima informare transmisã de Grupul de Comunicare Strategicã, au fost înregistrate alte 555 de noi cazuri de îmbolnãvire. În intervalul 07.07.2020 (10:00) – 08.07.2020 (10:00), au fost înregistrate 18 decese (6 bãrbati si 12 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati în spitalele din Brasov, Dâmbovita, Galati, Bucuresti, Prahova, Sãlaj, Suceava si Vâlcea.  Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstã 50-59 ani, 6 decese la categoria de vârstã 60-69 ani, 3 decese la categoria de vârstã 70-79 ani si 7 decese la persoane de peste 80 de ani. Toate decesele sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditãti. La ATI, în acest moment, sunt internati 237 de pacienti. Pânã la aceastã datã, la nivel national, au fost prelucrate 796.484 de teste.

191 de cazuri în judetul Vaslui, 326 de teste efectuate în ultimele 24 de ore

Desi în tabelul Grupului de Comunicare Strategicã judetul Vaslui aparare cu 198 de cazuri, conducerea Directiei de Sãnãtate Publicã a precizat cã în Vaslui sunt 191 de persoane confirmate cu COVID-19, diferenta de 7 persoane reprezentând cazurile conformate care au adresa în Vaslui, dar care locuiesc în alte judete. În ultimele 24 de ore, DSP Vaslui a efectuat 65 de teste, iar Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui 128. “Din cele 80 de teste fãcute ieri (n.r. marti), niciunul nu a confirmat infectia cu coronavirus. Azi au fost fãcute 48 de teste, iar rezultatele urmeazã sã le primim mai târziu”, a declarat managera SJU Vaslui, Ana Rinder. Cu motoarele turate la maximum functioneazã si aparatul Real Time PCR de la Spitalul “Elena Beldiman” din Bârlad, singura unitate suport COVID-19 din judet. Marti si miercuri aici au fost efectuate 133 de teste, dintre care 6 au iesit pozitive la proba 2 a persoanelor internate deja în spital cu COVID-19, 40 au iesit negative, iar la alte 87 de teste se astepta rezultatele. Desi capacitatea de testare a crescut foarte mult, judetul Vaslui continuã sã se mentinã în partea de jos a clasamentului, în prezent, în spitalul bârlãdean fiind internate doar 23 de persoane confirmate cu COVID-19.

Revenirea la starea de urgentã, putin probabilã

Ministrul Sãnãtãtii, Nelu Tãtaru, a reactionat dupã numãrul mare de cazuri de infectare cu coronavirus raportat miercuri, 8 iulie. Acesta sustine cã, în functie de evolutia pandemiei, Guvernul va propune izolare sau carantinarea anumitor zone considerate focar de coronavirus. “În acest moment nu vãd posibilã revenirea la starea de urgentã. În cazul în care nu vom putea gestiona numãrul de cazuri sau numãrul de internãri, atunci vom lua alte decizii. Vom recomanda izolare, vom propune carantinarea unor zone unde existã focare mari de coronavirus. În functie de evolutie, vom putea lua decizia de izolare sau carantinare. În functie de evolutia virusului la noi, existã si posibilitatea sã intrãm pe lista rosie a altor tãri. Poate asta le va da de gândit si celor care nu înteleg situatia în care ne aflãm, nu cred sau îndeamnã la nerespectarea regulilor”, a spus Nelu Tãtaru,