|

Ce ascunde pisica la Politia Vaslui, sub biroul lui Panţîru?

AGITATIE MARE

LA LOC COMANDA… Controlul iminent pe care ofiterii Inspectoratului General al Politiei României urmeazã sã îl desfãsoare la Vaslui, în perioada urmãtoare, i-a pus în gardã pe mai marii Inspectoratului de Politie Judetean. Una dintre cele mai mari surprize a fost consemnatã, ieri, la Baroul Vaslui, acolo unde seful Serviciului Ordine Publicã din cadrul IPJ Vaslui a descins. Auzind cã nu mai este mult pânã când corpul de control va lua la puricat si activitatea Serviciului pe care îl conduce, comisarul Petru Perdun a solicitat sprijinul a nu mai putin de 20 de avocati din oficiu care ar urma sã se ocupe de tot atâtea dosare, având ca obiect loviri si alte acte de violentã cu minori în sertarele politiei de mai bine de cinci ani. Tot ieri, politistii din cadrul altor servicii au contactat avocatii cu care lucreazã la cazuri pentru a urgenta procedurile. Probabil unele dosare ar mai fi stat câtiva ani la dos, iar unele cazuri ar mai fi fost tãrãgãnate la nesfârsit dacã IGPR-ul si ministerul nu si-ar fi trimis ofiterii la Vaslui.

Potrivit datelor oficiale, delicventa juvenilã în judetul Vaslui nu este la cote atât de alarmate, dar nu pentru cã ea nu ar exista, ci pentru cã cei care ar trebui sã se ocupe o tin ascunsã prin sertare. O demonstreazã întâmplarea de ieri, de la Baroul Vaslui, acolo unde comisarul Petru Perdun a solicitat sprijinul a 20 de avocati din oficiu în tot atâtea dosare care au ca obiect cercetarea unor persoane bãnuite de sãvârsirea infractiunii de loviri si alte violente. Atât printre autori, dar si printre victime sunt minori. Potrivit unor surse demne de încredere, în aceastã spetã ar fi vorba despre mai multe agresiuni care ar fi avut loc în preajma institutiilor de învãtãmânt din oras. Aceleasi voci spun cã unele dosare erau uitate în sertarele politistilor din perioada 2014-2015. Bogdan Gheorghitã, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui, a confirmat mobilizarea colegilor sãi, pentru “o mai bunã eficientizare a activitãtii”. “Colegii mei au fãcut o solicitare cãtre Baroul de Avocati Vaslui pentru a oferi sprijin conform codului de procedurã penalã, în care sunt implicati minori. Solicitarea a vizat eficientizarea activitãtii de audiere la care se impune prezenta unui avocat din oficiu”, a precizat reprezentatul IPJ Vaslui.

Zi plinã pentru avocati

Începutul de sãptãmânã a fost extrem de solicitant pentru avocatii vasluieni, care ieri au fost cãutati nu doar de politistii de la Serviciul Ordine Publicã, ci si de alte servicii. Telefoanele acestora au sunat neîncetat, oamenii legii solicitându-le sprijinul în mai multe dosare care pânã de curând pãreau a fi uitate prin sertare. Deodatã, în pragul controlului de la Bucuresti care stã sã vinã, activitatea de la IPJ Vaslui a intrat pe vitezã turbo, în speranta cã ofiterii de la IGPR nu vor gãsi nereguli. “Îmbunãtãtiri” au fost fãcute si la programul de lucru. Dacã pânã acum, majoritatea politistilor veneau la serviciu între 8:00 si 8:30 si nu îsi începeau munca pânã nu beau o cafea si fumau o tigarã, ieri usile IPJ-ului au fost luate cu asalt încã de la ora 7:30. Date fiind aceste schimbãri, poate nu ar fi rãu ca Ministerul Afacerilor Interne si IGPR-ul sã-si trimitã corpul de control mai des pe teren. Pentru cã, din câte se observã zilele acestea la Politia Vaslui, doar asa dosarele, care pãreau a fi îngropate, sunt sterse de praf si repuse în lucru, iar programul de lucru este respectat cu sfintenie.