|

Ce MĂSURI adoptă Guvernul pentru a grăbi lucrările la autostrăzi şi căi ferate

Autorizațiile de construire pentru proiecte de infrastructură de transport transeuropeană vor fi emise și pe baza unor simple acorduri de principiu pentru scoaterea terenurilor din circuitul forestier sau relocarea rețelelor de electricitate sau gaze și a conductelor petroliere de pe coridorul de expropriere, iar terenurile agricole din extravilan vor fi scoase mai repede din circuitul agricol. Modificările vor fi introduse printr-o ordonanță de urgență prin care Guvernul vrea să accelereze lucrările de infrastructură, potrivit profit.ro.

Prin infrastructură de transport transeuropeană se înțelege cea rutieră, feroviară publică, aeroportuară și de transport naval, situate pe rețeaua transeuropeană de transport.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Transporturilor Dan Costescu a anunțat că va promova în perioada următoare o ordonanță de urgență a Guvernului pentru simplificarea obținerii avizelor necesare construirii de autostrăzi, căi ferate și alte obiective de infrastructură.

Documentul stabilește, prin excepție de la legislația actuală, că, pentru proiectele de infrastructură de transport transeuropeană, autorizațiile de construire vor fi emise și în baza avizelor/acordurilor de principiu sau, după caz, a avizelor de amplasament favorabile condiționate, pentru scoaterea terenurilor din circuitul forestier sau pentru relocarea sistemelor/rețelelor de transport și de distribuție a energiei electrice, gazelor naturale și al țițeiului precum și a altor rețele de utilități situate pe coridorul de expropriere.

Avizele/acordurile de principiu sau cele de amplasament vor fi emise în maximum 10 zile de la data depunerii solicitării.

În același timp, pentru aceste proiecte, terenurile agricole din extravilan expropriate vor fi considerate scoase din circuitul agricol imediat după transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/ce-masuri-adopta-guvernul-pentru-a-grabi-lucrarile-la-autostrazi-si-cai-ferate_278527.html#ixzz4271h2Q9j