|

Centru de permanentã la Negresti, bolnavii au scãpat de cosmarul drumurilor la Spitalul de Urgentã Vaslui (FOTO)

UN PAS MARE… Pentru orice urgentã medicalã, unele chiar minore, însã care le-ar fi pus viata în pericol într-o anume situatie, cei 10.000 de locuitori ai Negrestiului, dar si zecile de mii de locuitori din comunele învecinate, trebuiau sã ajungã la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean de Urgentã. Ani la rândul, s-au cãutat solutii pentru a redeschide Spitalul Orãsenesc, închis acum aproape 10 ani, însã nicio guvernare nu a reusit nimic. Acum, însã, cu concursul Consiliului Local si al primãriei, dar si cu sprijinul secretarului de stat în Ministerul Sãnãtãtii, dr. Nelu Tãtaru, cosmarul pacientilor din zona Negrestiului a luat sfârsit. Ieri, în prezenta oficialitãtilor locale, a directorului CJAS Vaslui, Marius Arcãleanu, a primarului de Negresti, Vasile Voicu, si a consilierului PNL, Cristi Rusu, a fost inaugurat, aproape de centrul orasului, un elegant centru de permanentã. Pentru orice problemã care ar constitui o urgentã medicalã, inclusiv o perfuzie sau o injectie care trebuie efectuatã pe timpul noptii, cei 30.000 de locuitori din Negresti si comunele învecinate vor gãsi la Centrul de Permanentã un medic si o asistentã, care le pot oferi asistentã medicalã de urgentã.

Ani de zile, primarul orasului Negresti, Vasile Voicu, a cãutat o solutie pentru a redeschide spitalul orãsenesc, închis în 2011, însã totul a fost în zadar. Pentru urgente medicale minore, care ar fi apãrut pe timpul noptii, negrestenii sau locuitorii din Bãcesti, Todiresti sau Rebricea, de exemplu, erau nevoiti sã se urce în masini si sã ajungã la UPU, la Vaslui, ceea ce însemna timp pierdut si obosealã extremã. “Încã din 2016, am încercat sã gãsim solutii pentru a deschide acest centru de permanentã în Negresti, initial gândeam ca acest centru sã functioneze în spatiile libere de la Spitalul Orãsenesc, închis de atâtia ani. Cu câteva luni în urmã, doamna doctor Constanta Gafitoi, medic primar, a venit în fata Consiliului Local si a spus cã ar dori sã deschidã acest centru de permanentã, cu medici si asistente, care sã asigure urgentele, inclusiv pe perioada noptii. Am fost foarte bucurosi, încã de la început, si am spus cã vom sprijini cu tot ce putem proiectul doamnei Gafitoi. Primãria i-a pus la dispozitie spatiile pe care le avea în oras si doamna doctor a ales un spatiu care era cel mai potrivit pentru acest proiect, aproape de centrul orasului. Dupã luni de investitii, iatã cã ne aflãm în momentul în care deschidem acest centru de permanentã, în care vor lucra sase medici si sase asistente. Vreau sã mentionez cã fãrã sprijinul domnului dr. Nelu Tãtaru, secretar de stat în Ministerul Sãnãtãtii, cel care a aprobat toate documentele pentru deschiderea acestui centru de permanentã, nu am fi ajuns aici. Îi multumim si dlui director al CJAS Vaslui, Marius Arcãleanu, care ne-a sprijinit prompt în obtinerea tuturor avizelor si semnarea contractului de finantare al noului centru de permanentã”, a spus consilierul PNL, Cristi Rusu.

Primarul Vasile Voicu: “Prin închiderea spitalului, am fost condamnati la boli”

“Este o investitie pentru sãnãtatea oamenilor din zonã. Având în vedere cã spitalul orãsenesc a fost închis în 2011, printr-o hotârâre de guvern a unui partid care a guvernat în acea perioadã, prin închiderea acelui spital am fost condamnati la boli si la întâmplãri tragice, mai ales cã acel spital deservea circa 55.000 de suflete. Avem medici de familie, sunt deja cinci medici de familie care vor fi prezenti la acest centru. E suficient pentru a da drumul la treabã. Dotãrile, pentru început, sunt cele care se vãd, de strictã urgentã, dar pe parcurs ne vom implica noi, primãria, orasul Negresti, Consiliul Local pentru a dota acest centru de permanentã cu tot ce este necesar”, a spus primarul orasului Negresti, Vasile Voicu. De altfel, fãrã aprobãrile si avizele venite de la Ministerul Sãnãtãtii, cu sprijinul nemijlocit al secretarului de stat, Nelu Tãtaru, fãrã avizele DSP sau fãrã implicarea Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate, proiectul ar fi murit, au spus toti cei prezenti la inaugurare. Prima zi de activitate efectivã, inclusiv cu turã de noapte, este stabilitã pentru duminicã, 1 martie. “Se vor face gãrzi, astfel ca toate urgentele sã fie acoperite cu medici si asistente, inclusiv pe timpul noptii. Medicii care au intrat în contract cu CJAS vor primi pentru gãrzile de noapte 60 lei/orã. Ne bucurã sã inaugurãm, la Negresti, cel de-al 13-lea centru de permanentã din judetul Vaslui, dupã ce, în decembrie, am inaugurat un centru similar la Bârlad. Din partea mea si a institutiei pe care o conduc vor gãsi toatã deschiderea”, a spus Marius Arcãleanu, directorul executiv al CJAS Vaslui.

Coordonatorul centrului, dr. Gafitoi, a avut un vis, acela de a oferi servicii medicale de urgentã si locuitorilor din Negresti


Vor fi sase medici care vor lucra aici, cinci medici specialisti sau de familie, plus un medic de la Ambulantã, dr. Larisa Timofti. “De la ce-a plecat ideea? M-am strãduit multi ani sã deschid un astfel de centru la Todiresti, dar nu am reusit. Asa cã, anul trecut, am venit în fata Consiliului Local de la Negresti si am spus cã voi deschide acest centru de permanentã, însã am cerut si ajutorul CL si al Primãriei. M-am apucat de amenajare, dar am vãzut cã nu fac fatã, asa cã am cerut sprijinul Consiliului Local, al primãriei, toatã lumea a fost mai mult decât atentã si sãritoare. Vor exista, în acest centru, cabinete de medicinã de familie si de cardiologie, plus asigurarea urgentelor în perioada noptii, deci vom avea un centru deschis pentru orice fel de problemã medicalã. Vom asigura asistentã medicalã, la orice orã si pentru orice pacient, fie cã este de la Iasi sau Bucuresti si are nevoie de o consultatie, un tratament sau are o problemã gravã, care necesitã interventia unui medic. Eu sper sã scadã numãrul de interventii de la Spitalul Judetean si cât mai multi pacienti, fie cã sunt din Negresti sau comunele judetelor Iasi, Neamt sau Vaslui sã vinã la noi”, a spus dr. Gafitoi, coordonatorul acestui centru. Desi oficialii medicali si cei ai primãriei au anuntat cã acest centru va functiona de la 1 martie, ieri, dupã inaugurarea oficialã, foarte multi locuitori din Negresti s-au asezat pe bãnci, pentru a fi consultati de medicii din centru.