|

Cetățenii care dețin o locuință cu destinație mixtă, obligați să depună o declarație până în martie

Persoanele fizice care, din 31 decembrie 2015, dețin o locuință cu destinație mixtă, unde au înregistrat sediu social ca persoana fizică autorizată sau ca un SRL, trebuie să depună o declarație până la data de 31 martie 2016 chiar dacă nu își desfășoară activitatea acolo, precizează, luni, Ministerul Finanțelor Publice.

‘Persoanele fizice care din 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri nerezidențiale sau clădiri cu destinație mixtă au obligația să depună o declarație, până la data de 31 martie 2016, conform Modelului 2016—ITL aprobat prin ordinul comun MFP/MDRAP 4087/2069 din 22 decembrie 2015 publicat în MO nr.972/29.12.2015. Exemplu: în cazul în care am o locuință cu destinație mixtă (în apartament) unde am înregistrat un sediu social ca persoana fizică autorizată sau ca un SRL, chiar dacă nu-mi desfășor activitatea acolo, trebuie să depun această declarație până la 31.03.2016. Așadar, nu toate persoanele fizice trebuie să depună această declarație!’, precizează Ministerul Finanțelor, potrivit Agerpres.

Potrivit noului Cod Fiscal, clădire cu destinație mixtă este clădirea folosită atât în scop rezidențial, cât și nerezidențial.

Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 — 1,3% asupra valorii care poate fi determinată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referință sau care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință. De asemenea, cota se poate aplica asupra valoarii finale a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/ceta-enii-care-de-in-o-locuin-a-cu-destina-ie-mixta-obliga-i-sa-depuna-o-declara-ie-pana-in-martie_1864260.html#ixzz3x1LINrtw
Follow us: @realitatea on Twitter

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/ceta-enii-care-de-in-o-locuin-a-cu-destina-ie-mixta-obliga-i-sa-depuna-o-declara-ie-pana-in-martie_1864260.html#ixzz3x1L6KoBe
Follow us: @realitatea on Twitter