|

CINE ÎL PROSTESTE PE PONTA?

S-a fãcut “avocatul diavolului”, desi este prim-ministru

SMECHER Premierul Victor Ponta o tine pe-a lui. Vrea sã exploateze gazele de sist cu orice pret, inclusiv prin distrugerea mediului înconjurãtor. Ponta spune cã va aproba americanilor sã foreze subsolul judetului Vaslui timp de cinci ani, dupã care… Dumnezeu cu mila pentru locuitorii judetului. Iatã ce declarã liderul PSD: “Peste 5 ani, un Guvern mai întelept decât al meu va spune dacã, stând pe gaze, le si folosim sau continuãm sã le importãm de la Gazprom, cum vãd cã se doreste”. Victor Ponta mai are si o constatare: gigantul Chevron vine si aduce bunãstarea în judetul Vaslui, pentru cã “investeste la Vaslui peste 300 milioane numai în acest an” (lei, euro, dolari?, n.r.). Mai mult, premierul are si o revelatie: explorarea este fãcutã cu mijloace conventionale care nu presupun nici un fel de risc pentru mediu, precum si faptul cã fracturarea hidraulicã este folositã în Transilvania de 20 de ani. “Cum e cu gazele de sist, deocamdatã, cã am vãzut în special de prin zona Oradea – acolo toatã lumea se pricepe la gaze – deocamdatã Romgazul exploateazã de 20 de ani în Ardeal, în Transilvania gaze prin aceastã metodã si nu s-a mai trezit nimeni sau vreun senator de Oradea sã spunã în ce pericol e”, a conchis el.

Ponta e frate de cruce cu cei de la Chevron si propagã peste tot politica de exploatare a gazelor de sist de cãtre gigantul petrolier. Acum douã zile, în fata colegilor de partid, Ponta a fãcut o declaratie soc, legatã de judetul Vaslui si sãnãtatea celor 450 de mii de locuitori de aici: “Deocamdatã nu se pune problema decât de explorare. Explorarea se face prin metode conventionale, deci nu existã absolut nicio temere pentru mediu. Dacã dupã 4-5 ani si dupã ce cheltuie – cei care fac explorãri în Vaslui cheltuie vreo 300 de milioane, numai anul acesta – dacã dupã aceea o sã rezulte ca avem resurse, peste cinci ani, un Guvern mai întelept decât al meu va spune dacã stând pe gaze le si folosim sau continuãm sã le importãm de la Gazprom, cum vãd cã se doreste”. Premierul lanseazã cifre halucinante: 300 de milioane, de ce? Euro, lei, dolari? Si, mai ales, pentru ce? Dacã vorbim de euro, putem spune cã Chevron devine mai puternic decât Consiliul Judetean, poate chiar stãpânul judetului, în conditiile în care CJ Vaslui abia dacã ruleazã în jur de 100 de milioane de euro pe an. Probabil, Dumitru Buzatu va trebui sã meargã cu hârtiile judetului la semnat întâi pe la Chevron, cã tot este de partea americanilor la fel de mult ca Ponta. Minciunile Guvernului USL contrasteazã flagrant cu ceea ce spuneau acum un an si jumãtate, când nu erau la putere. Atunci, acuzau PDL cã vor sã permitã companiei Chevron sã distrugã mediul înconjurãtor, lucru de care nici nu mai amintesc astãzi, când sunt la guvernare.

Minciunile Chevron: locuri de muncã pentru vasluieni, bunãstare…

În februarie, când a venit la Vaslui, presedintele Chevron România, Tom Holst, a încercat sã explice cã firma Chevron va face investitii în extragerea gazelor de sist în judetele Vaslui si Constanta, douã judete care, în opinia sa, ar avea o ratã mare a somajului. “Am decis sã investim la Vaslui pentru cã aici este o ratã mare a somajului si creãm locuri de muncã. Am vãzut cã sunt doar 90 de locuri de muncã disponibile în judetul Vaslui, sãptãmâna trecutã”, spuneau reprezentantii Chevron, anuntând cã vor crea 150 de locuri pentru români, odatã cu prospectiunile. Câti vasluieni au fost implicati în aceste activitãti? Niciunul! Acestea sunt beneficiile Chevron si “marile investitii” ale companiei americane pentru judetul Vaslui. Acuma, Ponta se face avocatul diavolului si anuntã investitii la Vaslui de 300 de milioane pentru 2013. În lei, euro sau dolari fantomã, probabil, pentru cã judetul Vaslui nu va avea niciun beneficiu de pe urma acestor asa-zise investitii gigant. Seful lui Buzatu de la Bucuresti a mai descoperit de ce trebuie ca Chevron sã distrugã mediul înconjurãtor din judetul nostru. “Vrem sã avem gaz – în primul rând sã nu mai importãm din Rusia – vrem sã-l avem mai ieftin si vrem sã facem industria româneascã competitivã si sigur si cheltuielile pentru populatie mai mici! Atunci trebuie sã avem gaz. Dacã nu, dacã-l importãm din Rusia, o sã fie scump. E foarte simplu”, o dã Ponta în populisme, apelând la coarda sensibilã a românilor, când vine vorba de cheltuielile casnice.

Bulgarii, mai destepti decât noi!

O stire venitã din tara vecinã a fãcut turul agentiilor de presã în ultimele zile. Locuitorii orasului bulgar Dobrich, situat la granita cu România, pregãtesc un val de proteste fatã de exploatarea gazelor de sist din tara noastrã. Organizatorii manifestatiilor afirmã cã vor protesta împotriva capitalului necesar pentru aceastã activitate, dar si pentru protejarea naturii. Sintiya Nedyalkova, unul dintre liderii protestelor, sustine cã este dispus sã îsi dedice întreaga viatã luptei împotriva fracturãrii hidraulice a gazelor de sist din Bulgaria si România.