|

Cine pierde si cine câstigã în cazul alegerilor din douã tururi, în judetul Vaslui?

ANALIZÃ… Tot mai multe voci din rândul partidelor de dreapta aflate în zona Puterii vorbesc de schimbarea legislatiei actuale, prin aceea cã primarii sã nu mai fie alesi dintr-un singur tur, ca pânã acum, ci sã se organizeze douã tururi. Calculele celor de la PNL sau USR duc spre ipoteza cã, în cazul a douã tururi de alegeri, primarii PSD actuali – în cazul judetului Vaslui, de exemplu, din cei 86 de primari la nivel de judet, peste 60 sunt la PSD, deci în procent de aproape 80%! – vor fi nevoiti sã se înfrunte în al doilea tur cu reprezentantii Dreptei, deci pesedistii vor pierde mare parte din primãrii. Sunt voci care spun cã, din cei 86 de primari în functie din judet, la acest moment, peste 30 vor iesi din primul tur, majoritatea de la PSD.

Presedintele Klaus Iohannis se declarã adeptul alegerilor locale în douã tururi, în cazul primarilor. Nu este pentru prima datã când seful statului spune cã nu mai vrea primari dintr-un singur tur, fiind convins cã schimbarea legii electorale actuale va da mai multe sanse candidatilor de la PNL sau USR. Iohannis spune cã orice solutie pentru alegerea în douã tururi este bunã – ordonantã de urgentã, asumarea rãspunderii, lege în Parlament. „Este decizia guvernului dacã vor dori sã aplice o legislatie schimbatã, dacã vor da OUG. Optiunea mea este clar pentru alegerea primarilor în douã tururi si alegerea presedintilor de Consilii Judetene din rândul consilierilor judeteni. Orice optiune este posibilã: prin lege, prin OUG, prin asumarea rãspunderii”, a rãspuns presedintele Iohannis la întrebarea privind alegerea primarilor în douã tururi. Potrivit legii în vigoare, primarii sunt alesi într-un singur tur, iese primar candidatul care a obtinut cele mai multe voturi. USR doreste revenirea la alegerea primarilor în douã tururi si a inclus acest punct în pactul pentru sustinerea Guvernului Orban. UDMR, în schimb, se opune revenirii la douã tururi, la fel ca PSD, care vrea sã îsi pãstreze localitãtile unde a cîstigat deja (alegerile într-un singur tur îi avantajeazã pe primarii care candideazã pentru un nou mandat, datoritã resurselor pe care le au dispozitie).

Majoritatea primarilor îsi vor putea pãstra scaunele, folosind strategii locale

„Nu stiu cât de mult îi va ajuta pe cei de la PNL schimbarea legii electorale, cu alegeri din douã tururi. Foarte putini primari din judetul Vaslui îsi vor pierde mandatele, pentru cã fiecare a avut grijã sã acceseze fonduri guvernamentale. Este adevãrat, la prezidentiale sau europarlamentare, PSD nu a avut rezultate foarte bune pe judet, dimpotrivã. Însã, veti vedea o altã mobilizare a primarilor în vara anului viitor, pentru cã toti vor sã mai prindã un mandat. Doar cei care au stat degeaba în primãrii si nu au fãcut proiecte, nu au discutat cu oamenii, nu s-au implicat în viata comunitãtilor, vor avea mari probleme, în judetul Vaslui”, spune un primar PSD, la adãpostul anonimatului. În 2016, organizatia condusã de Dumitru Buzatu a câstigat patru din cele cinci primãrii urbane – PNL a câstigat doar municipiul Bârlad – în timp ce în mediul rural social-democratii au câstigat 57 de primãrii.