|

Cine va judeca cererea de eliberare conditionatã a afaceristului Cãtãlin Ursu

PROBLEME… În 2016, Cãtãlin Ursu, un afacerist din municipiul Vaslui, a fost condamnat la închisoare dupã ce ar fi fraudat o societate de asigurãri cu peste 11 miliarde de lei vechi. Zilele trecute, acesta a cerut eliberarea conditionatã dar, pânã acum, nu s-a gãsit un judecãtor care sã o judece. Rãmâne de vãzut ce se va întâmpla zilele urmãtoare. Cererea afaceristului vasluian este una greu de judecat tinând cont de faptul cã, în toatã perioada petrecutã în spatele gratiilor, Ursu a recuzat instante si a fãcut plângeri peste tot. Condamnat, în primã instantã, la 8 ani de închisoare cu executare, afaceristul Cãtãlin Ursu a primit un rãspuns asemãnãtor si din partea magistratilor Curtii de Apel Iasi, care l-au trimis dupã gratii pentru urmãtorii 7 ani. Condamnarea a fost datã dupã ce afaceristul a reusit sã fraudeze o societate de asigurãri si sã primeascã o despãgubire record de peste 11 miliarde de lei vechi, contravaloarea unui transport de alcool care ar fi fost distrus în urma unui accident. De fapt, Ursu si-ar fi distrus intentionat transportul pentru a încasa asigurarea. Toatã afacerea a iesit la ivealã si instantele vasluiene l-au condamnat la închisoare si l-au obligat sã restituie suma încasatã. De asemenea, cele trei societãti comerciale pe care le administra Ursu au fost amendate cu câte 100.000 de lei.

Cãtãlin Ursu, afaceristul vasluian trimis dupã gratii pentru sapte ani, nu se dezice. În timpul procesului în care a fost judecat, acesta a fãcut diferite reclamatii, a recuzat instanta si, când dosarul a ajuns pe masa magistratilor de la Curtea de Apel Iasi, a fãcut cerere sã fie judecat de Curtea de Justitie a Uniunii Europene pe motiv cã este nedreptãtit de autoritãtile statului român. Acum, Ursu a cerut eliberarea conditionatã dar nici de data asta nu a avut noroc. Si asta pentru cã este greu sã se gãseascã un judecãtor care sã judece cererea acestuia si care sã nu fi fost recuzat în timpul procesului penal sau dupã ce a ajuns dupã gratii. În timpul detentiei, Ursu a reclamat, de la conditiile de detentie, la calitatea mâncãrii pe care o primeste. Sursele spun cã afaceristul vasluian a trimis astfel de reclamatii si cãtre Curtea Europeanã a Drepturilor Omului. Mai nou, Cãtãlin Ursu a deschis un nou dosar în care contestã executarea pedepsei cu închisoarea si a cerut recuzarea procurorului. Cererea sa a fost respinsã si contestatarul obligat la plata a 30 de lei, cheltuieli de judecatã. La debutul judecãtii dosarului sãu de cãtre Curtea de Apel Iasi, Ursu a cerut instantei ca dosarul sãu sã fie judecat de cãtre Curtea de Justitie a Uniunii Europene pe motiv cã este nedreptãtit de autoritãtile statului român. Ursu a ajuns dupã gratii dupã ce a reusit sã fraudeze o societate de asigurãri si sã primeascã o despãgubire record de peste 11 miliarde de lei vechi, contravaloarea unui transport de alcool care ar fi fost distrus în urma unui accident. De fapt, Ursu si-ar fi distrus intentionat transportul pentru a încasa asigurarea. Toatã afacerea a iesit la ivealã si instantele vasluiene l-au condamnat la 8 ani de închisoare si l-au obligat sã restituie suma încasatã. De asemenea, cele trei societãti comerciale pe care le administra Ursu au fost amendate cu câte 100.000 de lei. Dupã aproape doi ani de procese, timp în care dosarul s-a plimbat pe la mai multe instante iar Ursu a cerut de mai multe ori recuzarea judecãtorilor si a procurorilor, dar si strãmutarea procesului la alte curti, procesul a ajuns la final si la instanta vasluianã. Concret, Ursu a fost condamnat pentru mai multe inginerii financiare prin care urmãrea ca statul sã piardã urma accizelor si TVA-ului aferent vânzãrii de bãuturi alcoolice. Afaceristul fãcea vânzãri si stornãri succesive de bãuturi între firmele pe care le controla. Asta a dus la acuzarea lui Cãtãlin Ursu de procurorii DIICOT cã a comis mai multe infractiuni pentru a primi o despãgubire uriasã, de peste 1.000.000 de lei, din partea unei societãti de asigurare, despãgubire aferentã unui transport de bãuturi alcoolice care ar fi fost distrus în totalitate în urma unui accident auto.

Ursu a distrus cu bâta sticlele de alcool, pentru a încasa asigurarea

TUPEU… În data de 2 octombrie 2011, tirul cu care erau transportate bãuturile alcoolice în valoare de 1,101 milioane lei a intrat într-un cap de pod, fiind avariat capul tractor, soferul povestind în fata instantei cã, initial, marfa nu a fost avariatã, însã, dupã venirea lui Ursu la locul accidentului, a fost obligat sã plece de acolo pentru cã patronul era foarte nervos si-l ameninta cã-l va duce la sapã de lemn pentru producerea accidentului. Declaratia soferului a fost întãritã de un alt martor, care a povestit judecãtorilor vasluieni cã din TIR nu curgea nimic si nici nu se simtea miros de alcool. În aceeasi zi, câteva ore mai târziu, Ursu a chemat inspectorii de asigurãri care nu au putut sã constate decât distrugerea integralã a mãrfii, bãnuindu-se cã însusi afaceristul ar fi spart sticlele, folosindu-se de o bâtã. Cãtãlin Ursu a primit, în urma unei decizii a Tribunalului Bacãu, despãgubirea uriasã de peste 1,1 milioane lei, însã ulterior a început sã iasã la ivealã o serie de ilegalitãti si acte false, de care s-a folosit pentru a primi banii de la firma de asigurare. La finalul procesului, afaceristul vasluian a primit sapte ani de închisoare cu executare si a fost obligat sã restituie întreaga sumã primitã de la societatea de asigurare si sã achite o amendã de câte 100.000 de lei pentru toate cele trei firme pe care le controla, apoi sã le dizolve.