|

CL Suletea se judecã la Tribunalul Suceava cu Prefectura Vaslui!

REJUDECARE Curtea de Apel Suceava a dispus pe 17 noiembrie, în recurs, rejudecarea procesului dintre Prefectura Vaslui si Consiliul local Suletea care a emis anul trecut o hotãrâre prin care interzice explorarea gazelor de sist si care a fost atacatã de Prefectura Vaslui, iar Tribunalul Vaslui a mentinut hotãrârea Consiliului Local. Primarul comunei Suletea, Ciprian Robert Tamas, sperã ca judecãtorii suceveni sã analizeze bine care a fost motivatia judecãtoarei din Vaslui care a dat câstig de cauzã Consiliului Local si sperã la o solutie favorabilã.

Luni, 17 noiembrie, Curtea de Apel Suceava s-a pronuntat în Dosarul 3029/89/2013* privind recursul formulat de Prefectura Vaslui fatã de decizia Tribunalului Vaslui, care a dat câstig de cauzã Consiliului Local Suletea. Acesta interzisese, prin hotãrâre, explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei. Initial, recursul s-a judecat la Curtea de Apel Iasi, dar la cererea primarului Ciprian Tamas, din Suletea, ÎCCJ a strãmutat procesul la Curtea de Apel Suceava, care, la primul termen, a admis cererile de interventie accesorie ale Chevron România Exploration and Production SRL si Asociatiei Salvati Bucurestiul, reprezentatã de Nicusor Dan. Curtea de Apel Suceava a admis, luni, recursul si cererea de interventie accesorie formulatã de Chevron România Explortion And Production SRL, a dispus casarea sentintei Tribunalului Vaslui si a trimis cauza spre rejudecare Tribunalului Suceava care va solutiona si cererile de interventie accesorie.

Decizia Curtii de Apel Suceava este definitivã

Tribunalul Vaslui a dat câstig de cauzã, în noiembrie 2013, Consiliului Local Suletea si altor douã consilii locale din judet care au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor, dupã ce hotãrârile autoritãtilor locale au fost atacate în instantã de Prefecturã. Practic, magistratii vasluieni au considerat legale hotãrârile consiliilor locale, pe motiv cã resursele minerale “gaze de sist” nu au fost declarate de interes national în Legea petrolului si nici nu se regãsesc în aceastã lege. “Desi Prefectura a învederat faptul cã doar statul este singurul care poate avea în proprietate resursele, instanta retine cã aceste resurse la care se face referire, respectiv gazele de sist, încã nu au fost identificate pe teritoriul comunei, nu se cunosc suprafetele de teren care ar avea în subsolul lor aceste zãcãminte si nici nu au fost declarate de interes national, asa cum se prevede în Legea 213/1998, pentru ca singurul care poate dispune de ele sã fie statul”, se aratã în motivarea instantei vasluiene de judecatã. Decizia Curtii de Apel Suceava de a trimite spre rejudecare dosarul la Tribunalul Suceava este definitivã si irevocabilã.

Justitia si gazele de sist

Prefectura Vaslui a câstigat partial, la începutul lunii octombrie, la Curtea de Apel Iasi, procesul cu Consiliul Local Pogana, unul din cele trei consilii locale din judet care au avut câstig de cauzã la instanta de fond pe tema interzicerii explorãrii si exploatãrii gazelor de sist, magistratii ieseni admitând astfel recursul institutiei vasluiene. Astfel, magistratii ieseni au casat hotãrârea instantei de fond si au admis cererea Prefecturii Vaslui, de anulare a hotãrârii CL Pogana privind interzicerea explorãrii si exploatãrii gazelor de sist în comunã. “În fond, admite cererea de anulare a prevederilor articolului 1 din Hotãrârea nr. 10 din 28 februarie 2013, în partea care interzice explorarea-dezvoltarea-exploatarea gazelor de sist, prin metode neconventionale, în mãsura în care aceastã interdictie s-ar aplica terenurilor ce nu fac parte din patrimoniul comunei Pogana, judetul Vaslui”, se aratã în motivarea, pe scurt, publicatã de Curtea de Apel Iasi.

Prefectura a câstigat la Tribunalul Vaslui alte 12 procese intentate consiliilor locale care au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor respective. CL Pungesti si CL Bãcani au fost singurele care au fãcut recurs la sentintele instantei vasluiene. În procesul cu CL Bãcani, Curtea de Apel Iasi a dispus rejudecarea cauzei, cu consultarea unor geologi de la Facultatea de Geografie si Geologie din cadrul Universitãtii “Al. I. Cuza” Iasi. Vã reamintim cã Chevron detine patru acorduri de mediu în judetul Vaslui pentru explorarea gazelor de sist, în localitãtile Silistea – Pungesti (de unde a si pecat, finalizând explorarea), Pãltinis – Bãcesti, Popeni – Gãgesti si Puiesti (unde urmeazã sã aducã în primãvarã urmãtoarea sondã, avâd aviz de constructie eliberat de CJ Vaslui). Primarul comunei Suletea este optimist în privinta rejudecãrii dosarului sãu. “Cred cã se ridicã multe semne de întrebare si judecãtorii suceveni vor vedea ilegalitãtile comise de Prefectura Vaslui”, a spus primarul Tamas.