|

Clanurile de contrabandisti din Bârlad puse sub control judiciar

LIBERI…Membri a douã clanuri bârlãdene, Taga si Dura, specializati în contrabanda cu tigãri, au fost pusi sub control judiciar de cãtre magistratii Judecãtoriei Bârlad. Decizia a fost contestatã la Tribunalul Vaslui, dar aici situatia a rãmas neschimbatã. În plus, magistratii le-au pus în vedere inculpatilor obligatiile pe care le au de respectat dacã nu vor sã se întoarcã în arest preventiv. Anul trecut, la începutul lunii iunie, sapte bârlãdeni, din clanurile Dura si Taga au fost arestati preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzati de contrabandã cu tigãri. În urma perchezitiilor desfãsurate în Bârlad, au fost ridicate si indisponibilizate în vederea continuãrii cercetãrilor, 615 pachete de tigãri, de diferite mãrci, de provenientã Republica Moldova, douã autoturisme folosite în activitatea infractionalã si diferite sume de bani (9.677 lei si 950 lire). Totodatã, au fost aduse la sediul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontierã Vaslui, pentru audieri, 15 persoane din Bârlad. Procurorul de caz a pus în miscare actiunea penalã fatã de cele 15 persoane sub aspectul sãvârsirii infractiunii de contrabandã, iar sapte dintre acestea au fost prezentate la Judecãtoria Bârlad cu propunere de arestare preventivã.

Membri clanurilor Dura si Taga, arestati anul trecut pentru contrabandã cu tigãri, scapã de arestul preventiv. Si asta dupã ce magistratii Judecãtoriei Bârlad au decis punerea acestora sub control judiciar. Mãsura a fost contestatã la Tribunalul Vaslui, dar si aici instanta a pãstrat mãsura datã de judecãtorii bârlãdeni. Toatã povestea a început anul trecut în iunie când, contrabandistii de tigãri din Bârlad aveau sã primeascã o grea loviturã din partea procurorilor si politistilor de frontierã. Politistii de frontierã din cadrul ITPF Iasi, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad, au desfãsurat pe 6 iunie, 11 perchezitii domiciliare pe raza municipiului Bârlad, pentru stabilirea activitãtilor infractionale desfãsurate de mai multe persoane care aveau preocupãri în sfera contrabandei cu produse din tutun. „În cauzã sunt cercetate 15 persoane pentru sãvârsirea infractiunii de contrabandã, iar fatã de sapte dintre acestea judecãtorul de drepturi si libertãti din cadrul Judecãtoriei Bârlad a admis propunerea de arestare preventivã pentru 30 de zile. Acestia colectau, transportau, depozitau si comercializau, direct sau prin intermediari, tigãri de contrabandã pentru o obtine beneficii financiare”, se mentiona, la acea datã, într-un comunicat al IPTF Vaslui.

Prinsi în flagrant cu tigãri si bani multi!

Conform informãrii trimise de Politia de Frontierã Vaslui, pe 5 iunie, în municipiul Bârlad a fost realizat un flagrant, ocazie cu care au fost descoperite într-un autoturism marca Citroen C4, condus de Daniel Cogean, în vârstã de 30 de ani, patru cutii de carton, care contineau cantitatea de 2.500 pachete de tigãri marca Plugarul cu timbru de accizã Republica Moldova. De asemenea, la o locatie de pe raza municipiului Bârlad utilizatã de Daniel Cogeanu, au fost descoperite alte sase cutii de carton, identice cu cele descoperite în autoturismul Citroen, care contineau cantitatea de 3.750 pachete de tigãri, aceeasi marcã. În cadrul aceleiasi actiuni, a fost identificat în trafic autoturismul marca Mercedes E 200, condus de cãtre cetãteanul român Gheorghe Taga, însotit de fratele sãu, Filip – Ovidiu Taga, care actiona ca antemergãtor al primului autoturism. „Ca urmare a celor constatate, în data de 06 iunie a.c., politistii de frontierã din cadrul I.T.P.F. Iasi, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad, au desfãsurat 11 perchezitii domiciliare la diferite locatii de pe raza municipiului Bârlad si 8 perchezitii la autoturismele folosite de cãtre suspecti, fiind puse în aplicare 15 mandate de aducere la audieri. În urma perchezitiilor desfãsurate au fost ridicate si indisponibilizate în vederea continuãrii cercetãrilor, 615 pachete de tigãri, de diferite mãrci, de provenientã Republica Moldova, douã autoturisme folosite în activitatea infractionalã si diferite sume de bani (9.677 lei si 950 lire). Totodatã, au fost aduse la sediul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontierã Vaslui, pentru audieri, 15 persoane. Procurorul de caz a pus în miscare actiunea penalã fatã de 15 persoane sub aspectul sãvârsirii infractiunii de contrabandã, iar sapte dintre acestea au fost prezentate la Judecãtoria Bârlad cu propunere de arestare preventivã. Judecãtorul de drepturi si libertãti din cadrul Judecãtoriei Bârlad a admis propunerea procurorului de caz si a emis mandate de arestare preventivã pentru o perioada de 30 de zile pentru cei sapte inculpati”, preciza, la acea vreme, subcomisarul de politie Irina Miricã, purtãtor de cuvânt al S.T.P.F. Vaslui.