|

CLM Bârlad, teatrul unei lupte electorale de prost gust!

RÃZBOI POLITIC… Sedinta de CLM Bârlad, care s-a desfãsurat la Cinematograful „Victoria”, pe 30 iunie, a fost una de un prost gust desãvârsit! Contrele între adversarii politici PSD, PNL si un independent-pesedist-aldist si ce-o mai fi, nu au avut nimic comun cu interesele bârlãdenilor! Cei 10 consilieri PSD, cu unul cu un picior în ALDE sau PSD (Adrian Todireasa), plus independentul Sârbu, au avut un „adversar” pe mãsurã: pe consilierul liberal Cezar Toporas, care s-ar pãrea cã era cam „euforic”. Asa cã se trezea vorbind, atacând, dând apã la moarã contrelor politice. Astfel cã sedinta CLM a semãnat perfect cu un „film de comedie”, cu pauzele cerute când de PSD, când de PNL. Bine cã Bogdan Sârbu nu avea cu cine sã se consulte! Astfel cã, proiecte foarte importante pentru bârlãdeni au picat la vot, cum ar fi cumpãrarea terenului pentru a fi mutat Bâlciul anual, la care PSD s-a opus! Linistea bârlãdenilor nu a contat pentru cei 11 PSD plus ALDE, plus independentul Sârbu!

Pânã la alegerile locale, care vor avea loc pe 27 septembrie, sedintele de CLM se vor desfãsura sub presiuni electorale greu de imaginat, ceea ce va duce la ignorarea cu desãvârsire a problemelor reale ale bârlãdenilor. Desi se stie – „campania electoralã” este începutã de mult timp si se vede clar cã lupta electoralã este în toi! La sedinta de CLM au participat 20 de consilieri locali, unul fiind lipsã, iar pe ordinea de zi au figurat peste 30 de proiecte foarte importante, ce trebuiau dezbãtut si apoi aprobate. Numai cã sedinta, începutã la orele 13.00, pe o cãldurã inimaginabilã, iar aerul conditionat din sala Cinematografului „Victoria” nu a fost pornit pe motiv de… „economie”, a durat mai bine de 4 ore! Totul a început cu o „dezbatere” de aproape o orã si jumãtate pe marginea Raportului Curtii de Conturi, unde PSD vedea nereguli cu carul, cerând explicatii, iar PNL demonta „pas cu pas” acuzatiile PSD! Din când în când, mai „intervenea” euforic liberalul Cezar Toporas, spre disperarea tuturor consilierilor. Dupã ce s-a terminat de „elucidat” misterele „furãciunilor”pardon, a deficientelor constatate de Curtea de Conturi si înlãturarea lor, s-a trecut la o altã „furãciune”, pardon, acuzatie, adusã de PSD actualei administratii locale liberale! Acuzatii la care si-au adus si „adepti”. Pe vicepresedinta unei organizatii non guvernamentale pentru salvarea câinilor, care a acuzat timp de aproape 35-40 de minute cã asocierea de ONG-uri care captureazã acum câinii în Bârlad, mânã în mânã cu edilii, furã de sting! Si omoarã cãteii, fac prãpãd prin acte, etc, etc. Alta era situatia, (nu?), dacã ar fi câstigat licitatia organizatia dumneaei…

Parole, parole, parole… în vânt!

Dupã ce au trecut douã ore cu dezbateri pe nimic, s-a trecut în sfârsit la proiectele de pe ordinea de zi. Totul a „curs” destul de greoi, cu interventii mai mult sau mai putin clare, dar obligatoriu întrerupte de „euforicul” Toporas, pânã la proiectul privind achizitionarea de cãtre UAT Bârlad a proprietãtii imobiliare de tip teren intravilan, categoria „arabil” si „altele” în suprafatã de 25 980 de mp si darea în administrarea DAPPC Bârlad, zona Obor. Este vorba despre terenul unde se dorea ca sã fie fãcut Bâlciul anual, Sãrbãtoarea Toamnei, festivaluri, etc. Teren pe care mostenitorii care îl detin, îl vând, cu pretul stabilit de un expert în 2010, de 5,1 euro/mp. Mai precis, cu aproape 7 miliarde de lei vechi. Ei bine, motivele invocate de consilierii PSD, care s-au opus (pardon, abtinut) la vot, sunt incredibile!

„Domnule, acolo este teren <<arabil>> asa scrie aici. Cum sã plãtim peste 6 miliarde de lei, ca sã tinem un bâlci 10 zile pe an? Si în resul zilelor, ce facem? Plantãm rosii, cum se amortizeazã investitia??” – consilierul Sârbu Bogdan.

„Dar de ce nu planteazã proprietarii??”- consilierul Georgicã Motrea.

„Vã place cum aratã terenul ãla? Câtã investitie se face acolo?? Pentru Bâlci, domnule?? Necesitã investitii mari. Acum nu mai este coronavirus??”, a spus si consilierul Sorinel Viorel Rãducanu.

Ba la un moment dat chiar s-a spus cã din cauza pandemiei si a coronavirusului, anul acesta sã nu mai abã loc Bâlciul la Bârlad, ba chiar si în anii viitori, dacã se poate! Printre râsete si mistouri, a vorbit si „euforicul” consilier Cezar Toporas, dar n-a „convins” pe nimeni. Si nici faptul cã bârlãdenii au reactionat cu bucurie când au auzit cã vor scãpa de „bâlciul” din strada Cãpitan Grigore Ignat si de „festivalurile” extrem de zgomotoase, dacã se vor face în afara Bârladului! Asa cã, nu s-a votat de cãtre PSD, ALDE si independent! Proiectul a cãzut, spre satisfactia PSD, care a mai împiedicat sã se facã un lucru bun pentru locuitorii orasului. Vor avea bârlãdenii „bâlci” electoral suficient în CLM, pânã pe 27 septembrie, asigurat de cei din PSD!

Pauzele lungi si dese, cheia marilor succese!

Sedinta de pe 30 iune a CLM Bârlad a mai avut ceva, în afarã de „bâlci” electoral: vreo patru pauze! Una de 10 minute, alta de 5 minute, alta de 7 minute si ultima de 46 de minute! Pentru consultãri: trei pauze cerute de PSD si una de PNL! Mai mult, existã si o uimire generalã: a trecut proiectul cu interzicerea circulatiei cãrutelor pe domeniul public si privat al municipiului Bârlad! Cu toatã opozitia PSD-ului, care a fost vãdit de partea cãrutasilor, votul a fost „pentru”, 9 consilieri PNL, consilierul independent si un consilier PSD (!!), iar împotrivã 10 consilieri (9 PSD plus unul ALDE) . Si bomboana de pe „culturã” a fost cã cei din PSD nu au vrut sã voteze programul si Devizul estimativ al activitãtilor cultural-artistice si sportive din luna iulie, decât dacã se renunta la plata a 5000 de lei din bugetul local pentru mulajul din ipsos „Cap de leu”, în vederea turnãrii în bronz, pentru a fi amplasat ca simbol la intersectia cunoscutã sub denumirea „Gura Leului”.

„Aceastã <<activitate>> nu este una culturalã! Alocarea de sume de bani din buget pentru o machetã nu este culturã si nici sport!”, a precizat presedintele de sedintã, pesedistul Adrian Huiban. Asa cã, s-a conditionat votarea proiectului pentru activitãtile culturale din luna iulie, cu scoaterea din proiect a sumei respective. Si s-a votat! „Bâlciul electoral”, dupã câteva ore de dezbatere „intensivã”, s-a încheiat într-o notã „cãlduroasã” având în vedere cã atâtea ore s-a stat fãrã aer conditionat, cu masca pe fatã. Pentru o economie de energie de câteva zeci de lei!