spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
24-apr.-2024

Cod rosu în primãriile vasluiene, constructorii din judetul Vaslui sunt aproape de faliment!

- Advertisement -
SUPÃRATI... Primarii vasluieni sunt în stare de soc. Constructorii le bat în usã, cerând bani pentru lucrãrile efectuate, în timp ce noul Guvern PNL a blocat toate plãtile cãtre primãrii.

INCREDIBIL… Din luna iulie, în judetul Vaslui nu s-a mai plãtit nicio facturã cãtre firmele de constructii care au executat lucrãri prin Programul National de Dezvoltare Localã (PNDL). Situatia la nivel de judet este criticã, iar constructorii se plâng cã vor fi falimentati, dupã luni întregi în care nu au încasat niciun leu. Multi spun cã, în cazul în care nu se achitã facturile actuale, vor intra în faliment. La milioanele de euro neachitate cãtre constructori, se adaugã alte milioane de euro neplãtite pe Fondul de Dezvoltare si Investitii, o situatie cum nu s-a mai întâlnit de foarte multi ani. „Cu ce suntem noi, primarii, vinovati de aceastã situatie? Toatã lumea spune cã primarii au luat spagã. Dar, câtã vreme toate licitatiile au fost pe sistemul public de licitatii, cum sã dãm noi spagã? Si cui? Vin firme din toatã România, semnãm contracte si se apucã de treabã. Vin constructorii si ne spun cã au executat lucrãrile si ne cer banii. De unde, câtã vreme actualul Guvern pare sã blocheze orice investitie publicã?”, se întreabã un primar din judet, la adãpostul anonimatului.

Premierul Ludovic Orban a anuntat, zilele trecute, cã Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, una din deciziile luate de PSD, va fi desfiintat, considerând cã a fost o smecherie electoralã. Orban a afirmat cã, prin acest fond, li s-a dat iluzia unor primari cã pot realiza proiecte de investitii fãrã a exista prevederi bugetare în acest sens. „Chiar m-au întrebat la Asociatia Municipiilor ce avem de gând cu Fondul de Dezvoltare si Investitii. Rãspunsul meu a fost foarte clar, trebuie desfiintat. Asta este o smecherie electoralistã în care li s-a dat iluzia unor primari cã pot sã realizeze niste proiecte de investitii fãrã sã existe prevederi bugetare, fãrã sã existe banii necesari pentru sustinerea acestor obiective de investitii în buget. Deci Fondul de Dezvoltare si Investitii trebuie desfiintat”, a declarat Orban. În 15 noiembrie 2018, fostul guvern PSD a adoptat Ordonanta privind înfiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI), care urma sã aibã o capitalizare de circa 9 miliarde de lei. Ulterior, au fost stabilite companiile care intrau în Fondul de Dezvoltare si Investitii. Liderul Pro România, Victor Ponta, a anuntat, încã de atunci, cã va depune plângere penalã pe numele premierului de atunci Viorica Dãncilã si a ministrului Eugen Teodorovici, considerând cã legea a fost gânditã de Liviu Dragnea si Darius Vâlcov „la initiativa unor grupuri de interese din Israel si Rusia”. Liderul PSD din acel moment, Liviu Dragnea, afirma, referitor la Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, cã nu este afectat deficitul bugetar, nu sunt afectate plafoanele si cã „tot acest mecanism economico-financiar a fost luat în calcul atunci când s-a construit bugetul”. Dincolo de aceste declaratii, Fondul de Dezvoltare si Investitii a început sã functioneze, iar multi primari din România au accesat acest fond. La Vaslui, de exemplu, primarul comunei Stefan cel Mare, Mihai Moraru a accesat un proiect de alimentare cu gaze, în valoare de 10 milioane lei. Lucrãrile au început, aductiunea cu gaze se apropie de satul Mãrãseni, iar sursa finantãrii, un organism al statului român, în spetã Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, nu mai existã. Cum va rezolva problema cu cele 10 milioane de lei, accesate de Primãria Stefan cel Mare, sumã pe care Guvernul Orban refuzã sã o ia în calcul, pe motiv de „smecherie electoralã”? „Ce vinã avem noi, primarii? Am fãcut proiecte pentru acest Fond de Investitii, am cheltuit miliarde de lei (vechi, n.r.) pe aceste proiecte, am fost declarati câstigãtori, iar acum ni se spune cã Fondul Suveran de Investitii se desfiinteazã. Avem colegi primari care au fãcut asfaltãri pe baza proiectului câstigat la Fondul de Dezvoltare, am auzit cã dl. primar de la Rosiesti a fãcut licitatie, a executat lucrãri de 2 milioane de lei, iar acum aflã cã Fondul nu mai existã. Unde sã ne adresãm? Cu ce am gresit, câtã vreme am respectat legea?”, se întreabã un edil din judet.

Constructorii vasluieni sunt pe marginea prãpastiei

„PNDL a fost cel mai bun program de dezvoltare a satelor. Când am fi avut noi milioanele de euro pentru asfaltarea strãzilor, pentru alimentãri cu apã sau constructia de grãdinite si scoli? Niciodatã! Asa cã, vii acum, tu, noul Guvern PNL, si acuzi toti primarii din România de smecherii. Oare, cum sã spui asa ceva, câtã vreme toate lucrãrile au fost ridicate pe sistemul public de licitatii, accesat de oriunde din România, iar constructorii sunt firme din Iasi, Neamt, Timisoara, de oriunde? Am dat noi spagã, cuiva? Am cheltuit miliarde cu avizele si studiile de fezabilitate, am scos lucrãrile la licitatie, constructorii au accesat pe SICAP lucrãrile scoase, iar acum vii si spui cã refuzi sã plãtesti facturile? Nu am respectat noi legile, nu am urmat cãile decise de institutiile de statul român? Ba da! Ba chiar, contractele noastre sunt semnate cu institutii ale statului”, spune un primar vasluian, extrem de supãrat. „Vin firmele de constructii si spun cã dau faliment, dacã nu le plãtim facturile. Au executat lucrãrile, au asfaltat drumuri, au fãcut scoli, grãdinite, dispensare si acum îsi cer banii pe lucrãri. De unde sã le dãm? Din iulie, am trimis facturi la Ministerul Dezvoltãrii Regionale si nu am primit niciun leu”, ne-a mai spus un alt primar. Pentru a bloca si mai mult investitiile publice din judet, realizate prin PNDL, de aproape trei sãptãmâni, reprezentantii Inspectoratului de Stat în Constructii periazã tot judetul, merg pe la primari si cer documentele de licitatie, pe baza cãrora au fost câstigate lucrãrile, cât si documentele privind stadiul actual al lucrãrilor. „Suntem bãtaia de joc a noului Guvern! Dacã am fãcut receptia la drumuri, au fost de fatã si inspectorii de la ISC Vaslui. Acum, vin tot inspectorii ISC si ne verificã documentatiile. E ca în filmele cu prosti”, spune un primar vasluian.

Un lucru este clar: Guvernul Orban nu are bani pentru plata facturilor PNDL si îngroapã toate firmele de constructii!

„Trebuie sã stim clar cã lucrãrile executate pe PNDL 1 si PNDL 2 sunt conforme cu proiectele aprobate. Vor fi verificate toate proiectele pentru care sunt trimise cereri de platã. Nu plecãm de la prezumtia cã sunt nereguli, dar trebuie sã stim cã banul public este cheltuit corect. Dacã toate verificãrile vor arãta cã proiectele au fost respectate, facturile vor fi plãtite”, spune noul ministru al Dezvoltãrii Regionale, Ion Stefan. De fapt, este o gogoritã, care ascunde incapacitatea actualului guvern de a achita facturile prin PNDL. În presã, au apãrut zeci de anchete despre lucrãri executate deficitar în cadrul PNDL, fãrã ca beneficiarii sau executantii sã fie trasi la rãspundere, aceasta este explicatia celor de la PNL. În plus, premierul Ludovic Orban a declarat cã guvernul PSD a lãsat restante de 5 miliarde lei pe PNDL, reprezentând plãti neonorate pentru situatii de lucrãri deja realizate. Pe de altã parte, ministrul Stefan a anuntat cã Ministerul Dezvoltãrii a implementat un registru electronic. În acest registru, orice solicitant care a depus o cerere la minister va putea verifica în ce stadiu se aflã documentul. Aceeasi solutie a fost implementatã si la Compania Nationalã de Investitii. „Trasabilitatea este publicã acum, fiecare solicitant poate vedea unde se aflã cererea lui si care e durata pe circuitul intern”, a spus ministrul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.