|

Colega de patrulã a politistului cowboy, la psiholog!

VICTIMÃ COLATERALÃ

OPINIE…Colegii lui Vizitiu spun cã acesta a procedat corect atunci când l-a vânat pe Litã, dar nu ar fi trebuit sã îl împuste.

TRAUMATIZATÃ…Faptele politistului cowboy au produs efecte negative în rândul politistilor din Vaslui. Cel putin colega de patrulã a lui Mihai Vizitiu, care a ajuns la psiholog, va fi bântuitã mult timp de imaginea tânãrului împuscat. Pentru aceasta a fost un soc si a rãmas fãrã nicio reactie dupã ce Litã a fost împuscat. «A rãmas înmãrmuritã pânã am venit noi. Nici nu putea sã vorbeascã » spun colegii acesteia care au sosit imediat la locul faptei. Politista merge la consiliere psihologicã si va urma tratamente speciale pentru a putea depãsi trauma. Desi în primele zile Mihai Vizitiu pãrea sigur pe el si dãdea impresia tuturor celor cu care vorbea cã nu a fãcut nimic gresit, iatã cã si acesta acuzã socul psihic. Si-a luat concediu, iar ultima datã când a fost vãzut pe scãrile de la IPJ Vaslui era abãtut si alb ca varul. Colegii sãi din cadrul Biroului de Politie Rutierã spun cã acesta îl vâna pe Litã, nepotul lui Munteanu si considera prinderea sa, drept un trofeu. Politistii cred cã vinovatul moral în toatã aceastã dramã este Iulian Munteanu care l-a rãsfãtat pe Litã cât a fost sef la Rutierã, salvându-l de fiecare datã când era prins bãut la volan. Acest lucru l-a întãrtat pe Vizitiu, care voia cu orice pret sã-l prindã si sã-l aresteze.

S-a vorbit mult zilele acestea despre evenimentul în care Litã, un tânãr de 27 de ani si-a pierdut viata împuscat în cap de politistul Mihai Vizitiu. În masina de politie, Vizitiu nu era singur ci împreunã cu Fãnica Blaj, o colegã nouã în Biroul de Politie Rutierã Vaslui. Chiar dacã are o vechime de aproximativ 10 ani în cadrul IPJ, ca personal contractual, politista avea mai putin de un an de când executa misiuni ca agent la Rutierã. Drama la care a fost supusã a fost una teribilã. Nu mai avusese parte de misiuni care sã se lase cu urmãriri ca în filme, iar faptul cã partenerul ei a tras cu pistolul a fost un soc. Când l-a vãzut pe Litã întins pe caldãrâm cu creierii împrãstiati pe trotuar a rãmas socatã. Nu si-a revenit nici acum, spun colegii ei. În momentul urmãririi aceasta a coborât din masinã, iar când colegul ei a tras, a rãmas înmãrmuritã. Nu a mai avut nicio reactie pânã la venirea ambulantei si a colegilor ei. Acestia spun cã nici acum, dupã câteva zile de la incident nu si-a revenit din traumã desi merge la psiholog. În continuare se impune consilierea sa. “Nu este usor sã treci peste un astfel de eveniment si sã vezi cu ochii tãi cum un om cade secerat, împuscat în cap. Am înteles cã a coborât si ea din masinã dar nu a reactionat în niciun fel. Era foarte speriatã”, spun surse din Politie. De asemenea, aceleasi surse se întreabã dacã colega lor va gãsi puterea sã treacã peste cele întâmplate si sã se întoarcã la ceea ce fãcea în ultimul an. Vizitiu, desi se tine tare, începe totusi sã realizeze cã fapta sa nu este una eroicã si nici în spiritul legii. Colegii sãi spun cã a început sã resimtã socul psihic si nu mai este atât de indiferent ca în prima zi. “L-am vãzut vineri pe scãrile de la IPJ. Mergea cu capul în pãmânt si era alb ca varul. I se putea citi pe fatã cã ceea ce s-a întâmplat l-a afectat foarte mult. Plus cã, orice s-ar spune, este greu de crezut ca a vrut sã-l omoare. Arma acestuia va fi supusã expertizãrii dar se stie cã pistoalele Carpati pot avea diferite defecte. Unul dintre ele este tocmai cel legat de modul în care este actionatã siguranta. Au fost si sunt cazuri când siguranta nu poate fi trasã pânã la capãt si arma se poate declansa. Chiar si asa, rãmâne ca ancheta sã stabileascã de ce pistolul avea cartus pe teavã”, spun surse din IPJ Vaslui.

Motivele pentru care Vizitiu a tinut sã-l prindã în flagrant pe Adrian Munteanu

Nepotul fostului sef al Biroului de Politie Rutierã era cunoscut printre politisti ca un cal breaz. În perioada în care Iulian Munteanu era Seful Circulatiei din municipiul Vaslui, Litã zburda pe strãzi fãrã sã i se întâmple nimic. “De multe ori a intervenit unchiul (n.r. Iulian Munteanu) pentru a-l scãpa de probleme. Ca politist, te dãdeai la o parte pentru cã nu aveai ce face. Adrian Munteanu era un tânãr rebel si obraznic. De multe ori venea unchiul sã-l scoatã din belele si nu aveai de ales. Trebuia sã închizi ochii. Totusi, pe noi politistii, nu ne ameninta cu asta. Îsi abandona masina pur si simplu si fugea. Lucrul acesta era cunoscut printre politistii de la Rutierã. Si Vizitiu cunostea acest amãnunt. Stia cã, dacã Munteanu vede Politia, o va lua la fugã. De asta a si fost ferm si nu a ezitat. Acum se va vedea dacã a tras sau arma s-a descãrcat accidental. Cred cã pentru el retinerea lui Adrian Munteanu putea fi un adevãrat trofeu. Îl urmãrea, asta-i sigur! Stia cã s-a întors în tarã, stia cã se va urca la volan fãrã permis si stia cã, dacã va vedea masina Politiei o va lua la fugã. Sunt lucruri care se stiu pentru cã, asa cum infractorii cunosc politistii si politistii îi cunosc pe infractori. Vizitiu si-a fãcut treaba pânã la un punct. Dacã punea mâna pe Adrian Munteanu fãrã sã se întâmple nenorocirea, acesta ajungea direct în arest si apoi, poate, la închisoare, având deja o condamnare cu suspendare pentru aceleasi fapte”, spun surse din Politie. De asemenea, aceleasi surse vorbesc despre faptul cã, odatã cu arestarea preventivã a lui Iulian Munteanu, acuzat de DNA de fapte de coruptie, protectia nepotului a cãzut, dar tânãrul nu a luat în seamã acest lucru. Rebel fiind în continuare si probabil si inconstient s-a ales cu mai multe dosare penale si cu o condamnare cu suspendare pentru conducere fãrã permis si sub influenta bãuturilor alcoolice.