|

Colonelul Ion Suhãreanu, carierã militarã impresionantã!

DEMNITATE… Imaginea unui colonel în vârstã, într-o tinutã militarã impecabilã, salutând cu o condescendentã, pe care doar ostasii adevãrati o pot face, a stârnit emotie pe internet! Husenii l-au recunoscut în poze pe Ion Suhãreanu, colonel în rezervã. “Da, la Scoala de Ofiteri Nicolae Balcescu de la Sibiu, am avut multi elevi din tot judetul Vaslui, din toatã zona Husi. La noi se scoleau grãnicerii, acum politisti de frontierã. Chiar seful Politiei de Frontierã Vaslui, domnul Vasile Cernat mi-a fost elev”, a spus colonelul ( r ), Ion Suhãreanu. Legãtura sa cu Husul este una care nu poate fi uitatã niciodatã. A fãcut o parte din liceu la “Cuza Vodã”, iar dirigintã i-a fost domnisoara Vintilã. “Din 1971 nu am mai fost la Husi, dar voi veni”, a promis colonelul ( r ) Ion Suhãreanu.

Multã emotie au stârnit cele câteva poze, în care un ostas cu tinutã impecabilã, salutã cu tot respectul si demnitatea unui cadru militar o troitã! “Am onoarea sã vã salut”, au reactionat primii internauti. “Armata si Credinta în Dumnezeu – iatã, cele douã valori fãrã de care noi nu am avea niciun sens. Toatã stima”, au continuat reactiile, cu multe aprecieri, comentarii, dar si distribuiri. Ei bine, husenii care au privit mai atent imaginile, l-au recunoscut pe Ion Suhãreanu, colonel în rezervã. Si, sentimentali, unii localnici îl considerã ca fiind putin si de-al locului, cãci, prin anii ’60, Ion Suhãreanu a urmat cursurile liceului “Cuza Vodã” din Husi. I-a fost dirigintã domnisoara Rodica Vintilã, cunoscutã profesoarã de Limba Rusã. Dupã reactiile stârnite, colonelul Suhãreanu a spus: “M-a bucurat sã vãd cã tinerii, si nu numai, nu rãmân indiferenti, cã încã haina militarã este un simbol care ajunge la suflet. M-au recunoscut fostii mei elevi de la Sibiu, de la Scoala Militarã. Vã rog sã le transmiteti cã îi salut pe toti, cu respect. Actualul sef de la Politia de Frontierã, Vasile Cernat, mi-a fost elev. Îl tin minte. Si nu doar pe el. Gânditi-vã cã am avut nu mai putin de 21 de generatii de absolventi, din toatã tara. Fiind zonã de granitã la Husi, vã dati seama cã erau multi si de acolo. Sunt mândru de tot ce am reusit si nu as vrea sã mã laud, dar a fost o onoare sã fiu la conducerea Batalionului. Fostii elevi si-au dat seama ce am însemnat noi, cei care i-am învãtat la Scoala Militarã, pentru cariera lor, atunci când au ajuns si ei sã aibã în subordine militari si sã stie cum este”, spune colonelul Ion Suhãreanu, cel care are o carierã militarã de-a dreptul impresionantã.

“Atunci când m-au pozat, veneam de la evenimentele dedicate eroilor, în ziua Înãltãrii”

Despre fotografiile în care salutã cu mult respect o troitã, aflatã pe ulita unui sat din comuna Botosani, colonelul Suhãreanu povesteste, zâmbind: “Eu am împlinit 70 de ani si m-am retras de ceva vreme la casa pãrinteascã din Ibãnesti. Am citit toate cãrtile despre pãrintele Arsenie Boca si am stiut cã a fost un mare spirit al tãrii noastre, al lumii. Am cãpãtat respectul cuvenit si am vrut sã îi închin o troitã. Pentru noi, Armata Românã, credinta este de neclintit. Fãrã credintã, fãrã cruce, izbândã pe front nu existã. Este un cântec vechi, care spune cã ostasul sãrutã pe front crucea si spune “Doamne, ajutã-ne”. Atunci, când m-au pozat, veneam de la Ziua Eroilor, de la “Înãltare”. Am salutat, asa cum fac zi de zi. Cu toatã dragostea si respectul. M-am bucurat sã vãd cã le-a plãcut oamenilor asocierea dintre un cadru militar si Credintã, dar si cã persoane precum domnul Vasile Arhire, de la TVR Iasi, un om de exceptie, au dat comentarii frumoase la adresa mea. Pentru troitã am tãiat doi nuci si i-am spus mesterului exact cum sã o facã. A fost forma mea de respect, de pretuire fatã de credinta noastrã, fatã de pãrintele Arsenie Boca”, spune Ion Suhãreanu. La Husi nu a mai fost din 1971, dar a promis cã, dacã va fi sãnãtate, va veni negresit. Vrea sã pãseascã din nou pe drumul cãtre bãtrânul liceu “Cuza Vodã” si, dacã se va putea, sã îsi revadã fostii elevi.