|

Comisia lui Arafat a decis: medicul Awwad este nevinovat ! | FOTO

Bombã dezamorsatã

SÃ SE FACÃ LUMINÃ… Raed Arafat, seful Directiei pentru Situatii de Urgentã (DSU), a trimis Corpul de Control la Serviciul de Ambulantã Judetean (SAJ) Vaslui dupã izbucnirea unui scandal monstru în institutie. Dupã o zi întreagã în care o comisie, formatã din doi reprezentanti DSU Bucuresti si seful SMURD Iasi, a discutat cu absolut toti salariatii de la Ambulantã, verdictul a fost clar, acuzatiile împotriva medicului Awwad nu se confirmã. Angajatii SAJ au fost chemati chiar si de acasã pentru a da declaratii, iar în urma discutiilor cu membrii comisiei s-a ajuns la concluzia cã faptele grave descrise în scrisoarea sindicalistilor nu au un suport real. Singura acuzatie care s-a confirmat a fost aceea cã medicul a trimis un pacient cu ambulanta de la Bârlad, la Vaslui, iar el a mers cu masina sa în spatele autosanitarei. Pentru aceastã abatere, medicul era deja cercetat disciplinar. Oamenii lui Arafat au verificat mai multe documente medicale pentru a vedea modul în care medicul Awwad a actionat la urgente, mai ales în cazurile pacientilor cu stop cardiat, când sindicalistii l-au acuzat, se pare, pe nedrept, cã nu a aplicat protocolul de resuscitare. Si din documentele medicale, dar si din declaratiile asistentelor cu care medicul a fãcut echipã a reiesit faptul cã acuzatiile nu sunt reale.

Cezara Mironicã/Flavius Ghiorghies

Surse demne de încredere spun cã ce se petrece acum în cadrul SAJ Vaslui nu este nimic altceva decât explozia unei bombe cu ceas si cã doctorul palestinian este victima unei tabere cu care poartã rãzboaie de ani de zile. „Toatã lumea stia cã aceastã bombã va exploda mai devreme sau mai târziu. Sunt câtiva angajati ai Serviciului care nu-l suportã pe doctorul Awwad de ani de zile si de-a lungul timpului au fãcut tot posibilul sã-l dea afarã. Acum au trecut la o etapã mai gravã. Doctorul Awwad, fiind palestinian, are o personalitate putin mai diferitã fatã de cea a europenilor. Nu s-a ferit sã spunã despre unii colegi de-ai lui cã sunt lipsiti de demnitate, cã nu au coloanã vertebralã, cã se lasã cãlcati în picioare. Ce se întâmplã acum e ca o notã de platã pe care dr. Awwad trebuie sã o plãteascã. Si o va plãti pentru cã a fãcut greseli, pe care „amicii” lui le-au adunat, iar acum le-au fãcut publice” au declarat surse din cadrul SAJ Vaslui.

Iatã acuzatiile aduse medicului Mohamad Awwad

Sindicalistii au trimis conducerii SAJ Vaslui o scrisoare prin care aduc mai multe acuzatii, extrem de grave, medicului urgentist Mohamad Awwad. Scrisoarea care a avut rãsunet chiar si la nivelul Ministerului Sãnãtãtii a fost semnatã de Leonte Condurache, liderul de sindicat, dar si de alti trei ambulantieri. “În data de 14.03.2019, în jurul orei 7:30, dr. Awwad Mohamad  a refuzat sã plece la o solicitare pentru un pacient care prezenta convulsii, aflat în loc public. Acesta a motivat cã e la sfârsit de turã si trebuie sã participe la ora 8:00 la programul de pregãtire profesionalã. În data de 11.01.2019, a fost solicitat sã se deplaseze la o urgentã unde era prezent un echipaj de tip B2 (n.r. – fãrã medic). Membrii acestuia gãsiserã un pacient cu infarct miocardic. Doctorul s-a deplasat la caz, a confirmat diagnosticul, refuzând sã preia pacientul, motivând cã nu are ce sã-i facã. În data de 15.01.2019, ora 8:40, dispeceratul l-a trimis la o solicitare unde era prezent un echipaj fãrã medic, care constatase cã pacientul se afla în stop cardiac. La acel moment, nu era schimbat în uniforma de serviciu, desi programul începe la ora 8:00. Ca urmare, a plecat cu întârziere, iar când a ajuns la caz a constatat decesul”.

Singura acuzatie confirmatã: o pacientã din Bârlad, dusã fãrã medic în ambulantã!

Pe 9 aprilie, medicul a lãsat în ambulantã o pacientã în stare gravã, care a fost transportatã pânã la spital doar cu asistenta. Pacienta era din comuna Epureni si avea 69 de ani, fiind diagnosticatã cu hemoragie digestivã superioarã si anemie severã. Femeia trebuia transferatã de la Spitalul din Bârlad la Spitalul Sf Spiridon din Iasi, fiind în stare gravã. Sef de echipaj era dr. Awwad Mohamad. “Transferul pacientului s-a efectuat cu echipaj complet pânã la iesirea din Bârlad, la statia Petrom. În statia PECO, echipajul a oprit pentru ca dr. Awwad sã-si preia masina cu inscriptia DACOMED, adusã acolo de cãtre un voluntar. Astfel, transferul pacientului de la iesirea din Bârlad pânã la intrarea în Vaslui s-a efectuat fãrã prezenta medicului, care a mers cu masina personalã în urma ambulantei, pânã la Vaslui. Acolo, pacientul a fost preluat de medicul care intra în tura de noapte si însotit pânã la Iasi”, scriu cei de la Sindicatul Ambulanta Vaslui. Directorul medical al SAJ Vaslui, Mariana Dohotariu, a precizat cã a fost declansatã o cercetare disciplinarã în urma cãreia se vor hotãrî si eventualele sanctiuni. “În legãturã cu cazul de la Bârlad, domnul doctor Awwad zice cã el a luat aceastã decizie. M-am sesizat pentru cã nu este normalã atitudinea dumnealui. Pacientul trebuie însotit de personalul medical în ambulantã, nu din urma acesteia. În nota explicativã pe care i-am cerut-o, multe nu spune. Doar cã a decis sã-l predea la Vaslui dupã ce a luat legãtura cu doamna doctor care era în schimbul de noapte. Domnul doctor trebuia sã meargã pânã la Iasi, sã finalizeze solicitarea. Pacientul era stabil hemodinamic, nu au fost probleme. Dacã avea nevoie de ajutor, medicul rãspundea în mod direct. De asta se si face cercetare, sã vedem exact ce sanctiune putem sã-i aplicãm”, a declarat Mariana Dohotariu.

„Curat, colega, curat… Nu-i facem nimic!!!”

Sindicalistii mai relateazã în scrisoare si de la ce a început rãzboiul medicului Awwad cu toatã lumea din SAJ Vaslui. „În anul 2016 a refuzat sã efectueze un transfer de la Spitalul Bârlad la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi, neanuntând dispeceratul de refuzul sãu. Pacienta a decedat la spital, dispeceratul trãind cu impresia cã echipajul condus de medicul Mohamad Awwad se afla la caz. (…) De atunci are o atitudine recalcitrantã, punând permanent presiune pe acesta. Cand ajunge la caz si pacientul nu este în stare gravã, reproseazã pacientului cã de ce n-a trimis B2 (echipaj doar cu asistent medical-n.r.), iar când pacientul este în stare gravã, tipã cã de ce nu a trimis echipajul TIM (Terapie Intensivã Mobilã). Practic nu este niciodatã multumit. Când constatã cã pacientul se aflã în stop cardiorespirator, acesta sunã si solicitã echipajul TIM, iar pânã la sosirea acestuia, efectueazã o resuscitare minimã. Când este trimis la pacientii în stop cardiorespirator, situatia este si mai gravã, în sensul cã ajuns la caz declarã decesul în majoritatea cazurilor fãrã a efectua resuscitarea! Este de notorietate expresia sa utilizatã în asemenea cazuri: <<Ce facem la acest caz domnule doctor?>>, <<Curat, colega, curat, adicã … nu-i facem nimic!!!>>. Colegii care lucreazã cu acest doctor se plâng de faptul cã el nu coboarã ca sã consulte pacientul, cã stã tot timpul transportului în fatã, pe Internet, cã deseori fumeazã în ambulantã. (..) S-a ajuns la situatia în care asistentii si ambulantierii refuzã sã mai lucreze pe ambulanta de tip C2 (cu medic – n.r.), datoritã stresului determinat de acest doctor”, se mai relateazã în scrisoarea sindicalistilor cãtre conducerea SAJ Vaslui.