|

Comunã paralizatã: zeci de persoane în pericol, primãria si Postul de Politie, în izolare!

UN NOU “CAZ SUCEAVA”

SCANDALOS… Peste 70 de persoane din comuna Gârceni, în jur de 40 de adulti si 30 de copii, sunt în pericol de îmbolnãvire cu Covid 19, dupã ce una din femeile din cultul penticostal, din satul Racovita, a ajuns în stare gravã la Spitalul Judetean de Urgentã. Cazul este, deja, confirmat, drept îmbolnãvire cu coronavirus. Ce s-a întâmplat în satele comunei Gârceni, fãrã ca autoritãtile locale sã aibã habar de pericolul în care se aflã? În plinã perioadã de interdictie dictatã de Ordonantele Militare nr. 1, 2 si 3, mai multi indivizi din cultul penticostal de la Suceava au venit în comuna Gârceni, pentru a ajuta la constructia unor case de rugãciuni în satele componente. Nici primãria si nici Politia nu au avut habar de prezenta sucevenilor. Pe 24 si 27 martie, aceleasi personaje de la Suceava tin slujbã într-o casã de adunãri, în satul Trohani, la care participã zeci de persoane, printre care si femeia ajunsã la SJU Vaslui, în stare gravã. Câteva zile mai târziu, pe 28 martie, femeia de 40 de ani cere ajutorul Ambulantei, spunând cã se simte rãu. Nu se stie cum va evolua starea de sãnãtate a acestei femei bolnavã cu Covid 19. Însã, situatia poate deveni criticã, de la o zi la alta, dacã se confirmã cã mai multi penticostali din aceste sate sunt infectati cu Covid-19, dupã întâlnirea cu sefii de la Suceava.

Este deja un mare mister cum s-a ajuns în situatia în care mai multi penticostali din Suceava au ajuns la Gârceni, deci la 200 de kilometri distantã, în situatia în care erau trei ordonante militare în vigoare. Unde a fost politia si jandarmeria, atunci când penticostalii din Bucovina au strãbãtut trei judete, pânã au ajuns la Vaslui? Ce hârtii au arãtat la organele de control, câtã vreme prezenta lor în comuna Gârceni nu avea nicio legãturã cu motivele de deplasare permise de ordonantele militare? Probabil, controalele au fost ca si inexistente, pentru cã sucevenii au strãbãtut 200 de kilometri prin Moldova, infectând cine stie câti oameni cu care s-au întâlnit. Pe 19, 20 si 21 martie, cei de la Suceava dau o mânã de ajutor confratilor în religie dintr-un sat component al comunei Gârceni, alãturi de ceilalti discipoli din comunitate, la constructia unei case de rugãciuni. Politia, primãria, alte autoritãti locale nu au habar ce se petrece. Pe 24 martie, mare adunare la casa de rugãciuni de la Trohani, ca si pe 27 martie, desi eram în stare de urgentã, sub imperiul Ordonantei Militare nr. 3. Dar, pentru penticostali nu conteazã. Se estimeazã cã, în cele douã sedinte, au participat cam 40 de adulti, care au luat, probabil, virusul de la sefii veniti pe sest de la Suceava. Femeia din satul Racovita începe sã se simtã din ce în ce mai rãu si este chematã ambulanta, fãrã ca aceia veniti de la Vaslui sã stie în ce nenorocire se bagã. Dar, în acest timp, se mai petrec unele fapte grave.

Viceprimarul Gârceniului a mers la lucrãri, alãturi de sotul femeii ajunsã acum la spital

Este cel putin ciudat cum de comunitãti atât de mici, precum satele unde s-au organizat întrunirile penticostale, au refuzat sã anunte autoritãtile despre încãlcarea ordonantelor militare, prin adunãrile de la casele de rugãciuni ale “pocãitilor”, asa cum li se spune în popor. Toatã lumea tace din gurã si, pe 23 si 24 martie, viceprimarul merge la Racovita, unde lucreazã alãturi de sotul femeii ajunsã la UPU, ajutând la tãierea unor copaci, pentru asfaltarea unui drum comunal. În acest timp, fratele femeii iese si el la muncã, la ajutor social, spune cã se simte molesit, dar nimeni nu realizeazã cât de gravã este situatia. La urma-urmei, aceastã familie nu plecase nicãieri în Europa, autoritãtile nu aveau habar de prezenta pocãitilor de la Suceava, cum sã stie nenorocirea care se petrece acolo… Abia pe 28 martie, femeia este adusã la SJU, unde se confirmã, dupã testele de rigoare, cã este bolnavã de coronavirus. Ce se va întâmpla si cât de infectati sunt sotul si cei doi copii ai femeii, fratele sãu si ceilalti penticostali care au participat la rugãciunile “fratilor” de la Suceava, nimeni nu stie. Se estimeazã cã în jur de 70 de persoane, inclusiv copii, ar putea avea legãturã cu adunãrile de la casa de rugãciuni, acolo unde virusul s-a împrãstiat fãrã nicio problemã. De ieri, primarul si viceprimarul sunt în izolare, la fel ca si politistii comunali, mai ales cã au mers si au discutat cu cei care au participat la sedintele de la casele de rugãciuni. Este nevoie de mãsuri energice în satele Gârceniului, acolo unde oamenii trebuie sã stea în izolare, nu sã se plimbe pe ulite!, înainte de a fi prea târziu.