spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Concert de muzicã clasicã, dedicat Centenarului Marii Uniri

- Advertisement -

MUZICÃ… Elegantã, rafinament si multã gratie. Sunt cuvintele care descriu atmosfera Concertului de Anul Nou, sustinut, marti, de MuzArt Orchestra, dirijor Bogdan Chiroscã, si tenorul Pavel Petru. Editia din acest an, a saptea la numãr, a stat sub semnul Centenarului Marii Unirii si a culturii nationale. Publicul a ascultat, în primã auditie la Vaslui, “Rapsodia a II-a” a compozitorului George Enescu, precum si alte lucrãri celebre semnate de J. Strauss, N. Bãlan, G. Rossini, Verdi, Brahms, Donizetti si Puccini.

În deschiderea spectacolului muzical, primarul Vasluiului, Vasile Pavãl, le-a urat vasluienilor un an plin de realizãri: “Începem 2018 cu speranta cã va fi un an bun, cu evenimente frumoase la care sã ne întâlnim cu drag, cum este cel de astãzi. Vã multumesc cã ati ales sã veniti, astãzi, aici si vã doresc un an cu bucurie, multe realizãri, cu speranta si cu gândul cã ne vom revedea cât de curând. Luna mai, când va avea loc spectacolul din Copou, nu e departe. Asta ne obligã si pe noi sã întretinem parcul si sã arate la fel de frumos ca pânã acum. Sã dea Dumnezeu sã reusim sã mãrim numãrul concertelor de Anul Nou, sustinute de MuzArt Orchestra, cãreia îi multumim cã ne încântã inimile cu muzica lor”.

Moment emotionant: compozitorul Nicolae Bãlan îi îmbrãtiseazã pe membrii orchestrei

Concertul a debutat cu “Rapsodia a II-a” a compozitorului George Enescu, “lucrare ce redã o atmosferã nostalgicã de baladã, începând cu “Sârba lui Pompieru” si continuând cu o temã cultã “Pe o stâncã neagrã” din legenda istoricã “Muma lui Stefan cel Mare” de Dimitrie Bolintineanu. Au urmat apoi, melodiile tãrãnesti – “Bâr oitã, bâr”, doina “Vãleu, lupii mã mãnâncã” si melodia “Tântãras cu cizme largi”. Aceastã Rapsodie a lui George Enescu, plinã de nostalgie si sonoritãti românesti, ni se înfãtiseazã ca o frescã istoricã din trecutul nostru zbuciumat”, a explicat profesorul Baniamin Harii, presedintele Asociatiei Culturale MuzArt. În continuare, orchestra a interpretat “Valsul Regelui”, în germanã “Kaiser walzer”, si “Die Fledermaus ouverture”, compuse de J. Strauss, precum si douã melodii ale compozitorului vasluian Nicolae Bãlan – “Divertisment” si “Elegie”. Prima melodie a fost compusã pentru un cuplu din orchestrã si dedicatã acestora la aniversarea a 25 ani de cãsnicie. Acestia au cântat-o, marti, în premierã, reusind sã-l emotioneze pe compozitor, prezent si el în salã. Profesorul Nicolae Bãlan i-a îmbrãtisat si i-a felicitat pentru interpretare, dar si munca depusã de-a lungul anilor. Dupã o pauzã de 15 minute, timp în care invitatii au fost invitati pe hol pentru a se delecta cu o prãjiturã, suc si cafea, a început partea a doua a concertului. Din program au fãcut parte urmãtoarele lucrãri: “Wilhelm Tell ouverture” – G. Rossini, “De miei bollenti, Oh mio rimorso – Traviata” – G. Verdi, “Dans ungar nr. 5” – J. Brahms, “Una furtiva lagrima” – G. Donizetti, “Dans ungar nr. 6” – J. Brahms, “La donna e mobile (Rigoletto)” – G. Verdi, “An der schonen blauen Donau” – J. Strauss, “Nessun dorma (Turandot)” – G. Puccini, “Multi ani trãiascã!” – orchestratie Beniamin Harii.

Vasluiul, fãrã o clãdire care sã gãzduiascã cum se cuvine un concert de muzicã clasicã

În concluzie, un eveniment frumos de la care pleci încãrcat pozitiv cu gânduri si sperante. Spui “uite, se poate si la Vaslui”, însã nu avem cum sã nu remarcãm nepotrivirea dintre genul muzical si locul care a gãzduit un asemenea spectacol – Centrul de Resurse pentru Afaceri Vaslui. Vasluiul nu are pânã la aceastã orã nicio clãdire care sã poate gãzdui asa cum se cuvine un spectacol de muzicã clasicã sau teatru. În Casa de Culturã nu s-au mai fãcut investitii de ani de zile, totul e învechit, iar de Ateneu, Operã sau Teatru nici nu putem vorbi în Vaslui, cãci nu au existat si, probabil, nu vor exista. Speranta Centrului Cultural Judetean, prin reabilitarea Casei Armate, este si ea subrezitã dupã ce fostul constructor a intrat în insolventã. S-au cheltuit pânã acum 40 de miliarde vechi, iar, pânã în acest moment, s-a realizat doar 40% din lucrãri. Proiectul trebuie finalizat pânã la sfârsitul anului 2018, însã drumul este lung.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.