|

Concert Folcloric Aniversar: Cristian Nãstase si Orchestra “Rapsodia Vasluiului”

EVENIMENT… Dirijorul Orchestrei “Rapsodia Vasluiului”, Cristian Nãstase, va fi sãrbãtorit sãptãmâna viitoare în cadrul unui concert folcloric aniversar. Acesta va împlini pe 13 februarie vârsta de 50 ani si aproape 30 ani de activitate. Concertul va avea loc la Sala Polivalentã, ora 17:00, iar intrarea va fi liberã. Pe scenã vor urca atât membrii Orchestrei “Rapsodia Vasluiului”, cât si invitatii speciali ai evenimentului: Ansamblul artistic “Ciprian Porumbescu” din Suceava, dirijor Viorel Leancã si coregraf George Palaniuc, Orchestra de muzicã popularã “Rapsozii Botosanilor”, dirijor Ciprian Potoroacã si Ansamblul de dansuri “Hora Vasluiului” al Centrului Creatiei Traditionale, coregraf Virginel Solomon.

Dirijorul Cristian Nãstase s-a nãscut în 1969, la Bacãu, si provine dintr-o familie de lãutari consacrati. Pasul cel mare în lumea instrumentistilor populari l-a fãcut însã la 15 ani când a fost angajat violonist în Orchestra “Plaiurile Bistritei”. La doar 21 de ani, a devenit dirijorul acestei orchestre, preluând stafeta de la George Sârbu. A stat 10 ani la cârma orchestrei, timp în care a avut concerte în toatã tara, dar si peste hotare. A imprimat peste 500 de piese ca dirijor si a scos douã CD-uri personale ca violonist. A evoluat în fata tuturor presedintilor României de dupã Revolutie, dar si pentru regele Mihai I. Totusi o altã personalitate i-a rãmas cel mai bine întipãritã în memorie. “În 1997 am fost invitati sã cântãm în Irak, la Bagdad. Seara, când a început spectacolul mi-am dat seama cã în salã sunt foarte multi oficiali irakieni si l-am remarcat printre ei pe Saddam Hussein”, a povestit dirijorul în urmã cu mai multi ani. În 2006, Cristian Nãstase a ajuns dirijorul orchestrei de muzicã popularã a Radiodifuziunii Române, însã nu pentru o perioadã mare de timp, pentru cã apoi a reînfiintat orchestra “Plaiurile Bistritei”.

Cristian Nãstase, de sapte ani dirijorul Orchestrei “Rapsodia Vasluiului”

Din 2012, dirijorul a preluat Orchestra de muzicã popularã “Rapsodia Vasluiului”, aflatã sub egida Primãriei Municipiului Vaslui. Orchestra este formatã din 25 de membri si are imprimate douã albume cu cele mai frumoase piese din zona Vasluiului. “Sunt un pasionat al muzicii populare românesti. Dar mi se pare cã se întâmplã ceva în muzica popular româneascã, parcã a devenit prea comercialã, ca sã nu-i spun altfel. Sunt promovate, vãd, creatii peri­ferice, de prost gust. Cred cã s-a abandonat acea linie simplã a melodiilor. Se spune cã frumusetea stã în simplitate. Nu mai avem haiduci, Ilene Cosân­zene, boieri, însã avem crizã, fii, fiice, tati si mame plecati în alte tãri. De aceea se abordeazã aceste teme în cântecele unor interpreti. <Mama-i plecatã, tata-i plecat si eu stau singur în sat!>.Uitati douã versuri, pe care o sã le auziti des în melodiile interpretilor de astãzi. Cine mai umblã acum cu reportofonul sau casetofonul prin sat dupã cântece, melodii, linii melodice? Ne-au pãrãsit bãtrânii, pãstrãtorii unor asemenea comori. Sunt rare cazurile când îi mai întâlnim, însã ceea ce este important este sã stii sã folosesti cu talent, cu pricepere ceea ce avem deja în circulatie si pãstrare”, povestea dirijorul în urmã cu ceva timp despre starea muzicii populare românesti.