|

Concluzia Comisiei de Disciplinã a SJU Vaslui: “Pacientul de la Berezeni e în afara resurselor de terapie”

ANCHETÃ…Cazul pacientului de la Berezeni bolnav de cancer, plimbat de la o sectie la alta a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, a ajuns pe masa Comisiei de Disciplinã din cadrul unitãtii sanitare. Conform directorului medical al spitalului, medicul oncolog nu a gresit cu nimic deoarece pacientul “se aflã în afara resurselor de terapie”.

Lelia Croitoru a declarat cã bãrbatul din Berezeni a fost internat de mai multe ori în ultimele luni în Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, însã cazul sãu depãseste resursele unitãtii. “În petitia pe care ne-a scris-o, familia a spus cã doamna doctor a refuzat sã-l interneze. Dar de când s-a redeschis sectia de Oncologie, pacientul respectiv are internãri si la începutul lunii noiembrie si la sfârsitul lunii, si în decembrie. Cancerele care sunt cu supuratie, cum este si cel al pacientului respectiv, nu se interneazã în sectia de Oncologie, de regulã, pentru cã acolo sunt pacienti imuno-depresati, cu chimio-terapie si doamna doctor evitã astfel de intersectãri. Mai trebuie spus cã pacientul respectiv e în afara resurselor de terapie, el poate primi doar îngrijiri paliative. I s-a dat morfinã injectabilã însã familia a fost nemultumitã cã nu are cine sã-i facã injectiile în Berezeni. A revenit, doamna doctor i-a dat plasturi, dar ei revin de fiecare datã la spital si nu la cabinetul de Oncologie din Policlinicã, iar de aici apar aceste animozitãti. E adevãrat cã astfel de pacienti, în medicina primarã, nu beneficiazã de ce ar trebui sã beneficieze. Astfel de pacienti ar putea fi îngrijiti acasã, de cãtre medicul de familie, în mediul familial, pentru cã din punct de vedere psihic altfel percep suferinta. Au si pacientii dreptate, are si medicul dreptate. Sunt foarte multi pacienti care sunt depãsiti din punct de vedere medical, dar noi trebuie sã-i sustinem cu tot ce putem pentru a le îmbunãtãti, pe cât posibil, calitatea vietii”, a mai declarat Lelia Croitoru.

Pasat de la o sectie la alta

Familia lui Anton Buiuc a reclamat faptul cã din luna octombrie, medicul oncolog al SJU Vaslui a refuzat sã-l mai interneze, pacientul fiind pasat de la o sectie la alta. “Din luna octombrie tot venim cu el la Vaslui, pentru a-si primi tratamentul. Din pãcate, suntem opriti la Urgente. Nu mai avem voie la Oncologie. Doamna doctor refuzã sã-l primeascã. De pe la sfârsitul lunii noiembrie a început sã i se umfle falca stângã. Nici nu mai poate sã mãnânce. Am fost cu el pe sectia de ORL. Acolo ni s-a spus cã infectia poate fi vindecatã, dar ne-a recomandat sã ne adresãm Sectiei Oncologie, cã e de competenta lor. De la ORL l-am dus pânã în fata sectiei de Oncologie. Un brancardier a urcat cu dosarul lui la doamna doctor Pârãu. Dupã 5 minute a coborât si ne-a spus sã plecãm acasã, pentru cã doamna doctor nu vrea sã îl primeascã”, ne povestea, în urmã cu douã zile, un nepot al pacientului.