spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

CONCURS SUPLINITORI: Au picat titularizarea, dar tot vor ajunge la catedrã

- Advertisement -

ANGAJÃRI…Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui a publicat pe site-ul institutiei modelele de cerere de înscriere la concursul national/judetean de ocupare a posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate în învãtãmântul preuniversitar pentru suplinitorii calificati si necalificati. Ca în fiecare an, si de aceastã datã, mii de elevi din judetul Vaslui vor intra, din septembrie, pe mâinile unor profesori care fie au luat note foarte mici la titularizare, fie nu au studiile necesare pentru disciplina pe care trebuie sã o predea. Cadrele didactice bine pregãtite sunt din ce în ce mai putine si se orienteazã spre mediul urban, astfel cã locurile care rãmân disponibile pentru acesti dascãli sunt în scolile de la tarã. Problema profesorilor necalificati a fost ridicatã recent si de ministrul Educatiei, Liviu Pop, care a declarata cã în viziunea sa învãtãmântul românesc este de nota 6 sau 7, în conditiile în care foarte multe cadrele didactice sunt necalificate.

Potrivit metodologiei, dacã nu sunt ocupate, pânã la începutul cursurilor, toate catedrele disponibile ”cu personal didactic titular, personal didactic calificat angajat cu contract individual pe perioadã determinatã sau personal didactic calificat în regim de cumul/plata cu ora”, inspectoratul organizeazã concursuri pentru ocuparea posturilor didactice în vederea angajãrii cu contract individual de muncã pe perioadã determinatã a personalului didactic calificat si, în mod exceptional, testãri prin interviu si lucrare scrisã, în profilul postului solicitat, în vederea angajãrii cu contract individual de muncã pe perioadã determinatã a personalului fãrã studii corespunzãtoare postului. Anual, aceastã problemã, a profesorilor nepregãtiti, apare în fiecare judet din tarã, aspect sesizat si de ministrul Pop, care nu are deocamdatã solutii viabile pentru remedierea ei. ”Doi la sutã din colegii din învãtãmânt sunt necalificati. E un numãr nepermis de mare. Învãtãmântul românesc este de nota 6 – 7, în conditiile în care foarte multe cadrele didactice sunt necalificate”, a spus ministrul Liviu Pop, adãugând cã învãtãmântul este singura categorie de bugetari în care lucreazã necalificati, deoarece, în domeniul sanitar, „un medic nu opereazã dacã e necalificat”.

Ce spune metodologia despre angajarea necalificatilor

Potrivit Art. 101 (1) din metodologie, ‘’Testarea personalului fãrã studii corespunzãtoare postului constã în interviu si lucrare scrisã. (2) La testarea organizatã pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor rãmase/vacante se pot prezenta persoane care au absolvit cel putin liceul, cu diplomã de bacalaureat. (3) Testarea personalului fãrã studii corespunzãtoare postului se organizeazã de comisia prevãzutã la art. 98 alin. (6) (4) Lucrarea scrisã se susține înaintea interviului. Durata de redactare a lucrãrii scrise este de 3 (trei) ore. Lucrarea scrisã si interviul se evalueazã cu note de la 10 la 1. Lucrarea scrisã are o pondere de douã treimi din nota finalã, restul, respectiv o treime, reprezintã rezultatul evaluãrii în urma desfãsurãrii interviului. (5) Nota minimã de promovare, atât a lucrãrii scrise cât si a interviului, este 5 (cinci). (6) Candidatii pot contesta rezultatul evaluãrii lucrãrii scrise. Contestatiile se solutioneazã prin recorectarea lucrãrilor scrise de comisia judeteanã/municipiului Bucuresti de solutionare a contestatiilor prevãzutã la art. 100 alin. (1). Rezultatul stabilit în urma recorectãrii rãmâne definitiv si se poate ataca numai prin procedura contenciosului administrativ, contestatia reprezentând plângerea din cadrul procedurii prealabile reglementate de art. 7 din Legea nr. 554/2004, cu modificãrile si completãrile ulterioare. (7) Hotãrârile comisiei judetene/a municipiului Bucuresti de solutionare a contestatiilor sunt definitive si pot fi atacate numai la instanta de contencios administrativ competentã. (8) În vederea sustinerii interviului, comisia pentru organizarea si desfãsurarea testãrii personalului fãrã studii corespunzãtoare postului elaboreazã bilete cu întrebãri, pe baza tematicii specifice elaboratã de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetãrii Stiintifice. Candidatul extrage un bilet si rãspunde la întrebãrile continute de acesta. (9) Contestatiile privind organizarea si desfãsurarea interviului se adreseazã, în scris, inspectoratului scolar si se solutioneazã de consiliul de administratie al inspectoratului scolar.’’

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.