|

Conducerea de la Colegiul “Octav Bancila” fuge de raspundere in cazul relatiei interzise profesor-eleva

Verdict neasteptat al scolii, in cazul profesorului a carui relatie nepotrivita cu o eleva de doar 15 ani a facut deja inconjurul tarii. Desi faptele pun prestigiosul Colegiu de Arta, dar si invatamintul iesean, intr-o situatie jenanta, conducerea institutiei a preferat, in mod aparent inexplicabil, sa nu isi asume absolut nimic. Ieri, aceasta trebuia sa prezinte verdictul in ceea ce il priveste pe Ioan Raducea. Desi li se cerea un verdict din punct de vedere profesional, faptele fiind clare, ei au anuntat ca asteapta intii verdictul Politiei. Care sa fie explicatia, atat timp cit aceasta nu se pronunta sub aspect profesional, ci doar penal? “Inseamna ca ei sint de acord cu astfel de comportamente din partea profesorilor”, spune revoltata si nemultumita mama fetei.

Eleva si profesor, intr-o ipostaza care ar descalifica orice cadru didactic

Colegiul de Arta „Octav Bancila” amana, in mod inexplicabil, luarea unei decizii in ceea ce-l priveste pe Ioan Raducea, profesor de istoria teatrului si de romana, acuzat ca ar fi avut o relatie nepotrivita cu o eleva de clasa a IX-a. In timp ce sindicalistii si oficialii din ISJ spun ca cei din colegiu au nevoie de timp, dar si de concluziile Politiei, pentru a nu lua o masura care sa aiba repercusiuni asupra lor, eleva ar trebui sa inceapa cat mai repede consilierea psihologica. „Copila nu stie sa iasa singura din asta, are nevoie obligatoriu de consiliere. Mai devreme sau mai tarziu, lucrurile se vor indrepta spre o situatie-limita, cand va avea nevoie de sprijin de specialitate. Mai bine sa-i fie oferit acum, decat mai tarziu”, a mentionat Mihaela Ghircoias, psiholog la Spitalul de Copii „Sf. Maria”.

Comisia se spala pe miini

Vineri, conducerea colegiului a precizat ca in cursul diminetii de luni comisia de cercetare disciplinara urma sa ajunga la o concluzie. Ieri, dupa aproape doua ore, in care au „deliberat”, cei cinci membri ai comisiei nu au ajuns la nici un rezultat, si asteapta sa vada daca Politia va incepe sau nu urmarirea penala a profesorului. „Membrii comisiei au inaintat o solicitare Sectiei de Politie nr. 3 si momentan asteptam raspuns la aceasa solicitare. Solicitarea are in vedere daca se va incepe sau nu o ancheta penala. Noi nu suntem in masura sa-l gasim vinovat si sa dam vreo sanctiune disciplinara. Aceasta va fi treaba consiliului de administratie. Comisia doar analizeaza dosarul, vede ce prevederi legale s-au incalcat si inainteaza mai departe concluziile consiliului de administratie, care va lua decizia. In acest moment, nu s-a ajuns la o concluzie, asteptam mai intai raspunsul Politiei”, a precizat ieri profesorul Andrei Enoiu-Panzariu, membru in comisia de cercetare disciplinara. Reprezentantii Politiei au precizat ca urmeaza sa stabileasca daca vor incepe o ancheta penala. „Pe numele profesorului s-a intocmit dosar penal pentru act sexual cu o minora, folosindu-se de calitatea sa. Ramane sa se stabileasca si sa se dispuna daca va fi urmarit penal in urma cercetarilor, despre care colegii mi-au spus ca sunt finalizate in proportie de aproximativ 90%”, a declarat Anca Vajiac, purtator de cuvant al Politiei.

„Le e teama, fiindca Raducea si-a luat avocat”

De cealalta parte, mama elevei sustine ca nu este normal ceea ce s-a intamplat ieri la nivelul colegiului. „Sunt nemultumita de decizia pe care a luat-o sau n-a luat-o conducerea colegiului, si voi merge mai departe, nu stiu, la Inspectoratul Scolar, la toate institutiile abilitate care se ocupa de acest caz, pentru a scoate la lumina adevarul. In ceea ce priveste decizia lor de a astepta o concluzie din partea Politiei, nu mi se pare normala, pentru ca sunt doua cai total diferite. Eu cu Politia voi merge separat, apoi in instanta si unde va fi nevoie. Scoala trebuia sa mearga pe linie de deontologie profesionala. O relatie intre profesor si eleva lui nu este morala, deontologica. Inseamna ca cei din conducere sunt de acord cu asemenea comportamente din partea profesorilor”, a semnalat mama adolescentei. Mama a mai adaugat ca unul dintre reprezentantii comisiei de cercetare disciplinara i-a explicat ca trebuie ca aceasta sa aiba grija in privinta sanctiunilor. „Eu il vreau afara din colegiu, dar unul din profesorii din comisie mi-a spus ca poate lua aceasta decizie numai consiliul de administratie – care se va intruni abia la sfarsitul saptamanii viitoare – sau Politia, daca se va dovedi ca e caz penal. Le e teama, fiindca Raducea si-a luat avocat si, in cazul in care ar fi cerut desfacerea contractului de munca, iar la Politie nu s-ar proba acuzatiile, atunci ei ar fi trasi la raspundere pentru concediere”, a spus femeia. Liderii sindicali nu cred ca scoala asteapta concluziile Politiei doar din precautie. „E posibil sa fi descoperit, in timpul anchetei, elemente care nu sunt de competenta celor din comisie. In plus, in functie de ceea ce va constata Politia, vor sti daca vor trebui sa aplice sanctiunea cea mai dura, si anume desfacerea contractului de munca. Parerea mea e ca nicio scoala nu poate fi de acord cu o relatie intre un profesor si eleva lui, daca este asa”, considera liderul sindical Violeta Amariei.

ISJ: „Nu exista nicio tendinta de a acoperi «omul scolii»”

Oficialii ISJ cred ca responsabilii din colegiu au vrut sa castige timp pentru a putea lua decizia corecta. „La prima vedere, lucrurile par intr-un fel, dar, analizand cu profunzime, adevarul e undeva la mijloc. Parerea mea e ca toti au o parte de vina in povestea asta. Eu am inteles, printre randuri, ca scoala e destul de suparata pe profesor si ca vrea sa descopere adevarul. Nu exista nici o tendinta de a acoperi «omul scolii»”, a precizat Marian Grebinisan, inspector scolar general adjunct. In timp ce conducerea colegiului amana sa ia o masura in privinta profesorului Raducea (alta decat schimbarea lui de la clasa elevei, luata deja), psihologii atrag atentia ca eleva are nevoie urgenta de sprijin specializat. „In practica terapeutica am intalnit numeroase astfel de situatii. Copila cauta o figura autoritara si paterna, care sa-i ofere siguranta in evolutie, din «triunghiul familial» lipsind tatal. In cazul de fata, implicatiile erotice sau hormonale sunt adiacente, nu cred ca adolescenta a cautat in mod expres asa ceva, dar s-a ajuns la acestea, pentru a crea si intretine relatia. E posibil ca in astfel de cazuri sa apara nevroze, tulburari psihosomatice si de comportament. Dirigintele ar putea sa o trimita la psihologul scolii, care i-ar putea pregati si pe colegii ei de clasa, ca sa se comporte normal cu ea. Nu stim care e atitudinea lor, unii ar putea crede ca e un fel de vedeta acum”, a punctat Mihaela Ghircoias, psiholog al Spitalului de Copii. Mai multi psihopedagogi scolari au refuzat sa explice care ar putea fi implicatiile in plan psihologic pentru o eleva care ar avea o relatie cu profesorul ei, stiind ca este vorba despre cazul de la „O. Bancila”.

Ce sanctiuni prevede Legea Educatiei

Potrivit Legii Educatiei, cadrele didactice raspund disciplinar daca „incalca normele de comportare care dauneaza interesului invatamantului si prestigiului institutiei in care predau”. In functie de gravitatea abaterilor, acestea pot primi doar o observatie scrisa sau un avertisment, dar si diminuarea salariului cu pana la 15%, pe o perioada cuprinsa intre o luna si jumatate de an. De asemenea, in urma cercetarii disciplinare, profesorilor gasiti vinovati li se poate interzice avansarea in grad didactic ori ocuparea unei functii de conducere, pentru o perioada de pana la 3 ani. Pentru abaterile foarte grave, se poate solicita la nivelul unitatii scolare desfacerea contractului individual de munca. „Pentru personalul didactic din unitatile de invatamant preuniversitar, propunerea de sanctionare se face de catre director sau de cel putin 2/3 din numarul total al membrilor consiliului de administratie. Sanctiunile aprobate de consiliul de administratie sunt puse in aplicare si comunicate prin decizie a directorului unitatii de invatamant preuniversitar”, se arata la art. 281 din Legea Educatiei.

www.ziaruldeiasi.ro