spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Conducerea Scolii 2 din Husi iese la atac: “Desfiintarea scolii, istorie cãlcatã în picioare”

- Advertisement -

ÎNDRÃZNET… Conducerea Scolii nr. 2 din municipiul Husi a decis sã îsi apere imaginea! În timp ce în Consiliul Local s-a discutat despre ipoteza închiderii acestei unitãti de învãtãmânt, pe fondul scãderii semnificative a populatiei scolare din întreg orasul, prof. Stefan Teclici vine sã combatã chiar spusele primarului Ioan Ciupilan, care a anuntat în Consiliul local cã scoala are mult prea putini copii si riscã sã fie închisã, ba a avansat si ideea cã ar putea muta în clãdirea ei toate grãdinitele urbei, când scoala va fi desfiintatã. “Desfiintarea scolii din motive economice este echivalentã cu cãlcarea istoriei în picioare” , a sustinut prof. Stefan Teclici, directorul Scolii nr. 2.

Poate unii încã nu stiu, dar toate discutiile din Consiliu Local al municipiului Husi sunt înregistrate pe suport audio si consemnate în procese verbale detaliate, oficiale, supuse aprobãrii CL Husi, iar toate acestea, în baza Legii 544/2001, pot fi solicitate Primãriei, de orice cetãtean. Asa ar trebui sã facã si directorul Scolii nr. 2, “Ion Creangã”, profesorul Stefan Teclici, care s-a supãrat crunt, când a aflat cã Scoala nr. 2 s-ar putea închide, iar acolo executivul a anuntat în sedinta de Consiliu Local cã scoala ar putea fi desfiintatã. Chiar primarul Ciupilan le-a împãrtãsit alesilor ideea de a duce toate grãdinitele din oras în clãdirea Scolii nr. 2, ca sã poatã face investitii într-un singur loc si, totodatã, sã valorifice si spatiul deja modernizat al unitãtii scolare. Primarul Ioan Ciupilan a spus, punctul, în mai multe sedinte, inclusiv în sedinta CL din 31 octombrie, în fata a peste 20 de oameni, consilieri si angajati ai Primãriei, cã aceasta este intentia sa, dupã ce a constatat cã populatia scolarã a scãzut foarte mult, iar la Scoala nr. 2 mai sunt doar câteva clase. Consilierul Bobârnat, de pildã, a reactionat la initiativa primarului Ciupilan, criticând solutia mutãrii tuturor grãdinitelor în clãdirea Scolii nr. 2. De asemenea, un alt consilier care a tinut sã se exprime pe acest subiecte, a fost consilierul prof. Cristinel Popa, seful Casei Corpului Didactic. Acesta a declarat cã nu este de acord cu închiderea niciunei scoli din oras, întrucât “e usor de închis o scoalã, dar e mai greu de deschis”, a spus prof. Cristinel Popa, aspect, de asemenea, consemnat în documentele oficiale ale CL Husi.

Gâlceavã, în plinã campanie electoralã

Altminteri, în Consiliul Local nu a avut nimic împotriva Scolii nr. 2, ci doar s-au discutat efectele scãderii populatiei scolare din oras, precum si initiativa, mai mult sau mai putin inspiratã, a primarului Ciupilan, care a spus cã ar putea muta grãdinitele din oras, în spatiul acestei unitãti de învãtãmânt. Cu toate acestea, profesorul Teclici, directorul Scolii nr. 2, a simtit un “atac la adresa scolii” si a vorbit despre “cãlcarea istoriei în picioare”: “În 1861 pe 2 noiembrie este înfiintatã Scoala Primarã Nr. 2 de bãieti, astãzi este Scoala Gimnazialã ,,Ion Creangã” Husi. Timp de 158 de ani fãrã întrerupere, Scoala nr. 2, a educat zeci de mii de copii, fiind una dintre cele mai vechi scoli din tarã, iar în Husi, clãdirea cu 6 sãli de clasã, situatã pe strada Stefan cel Mare construitã în secolul XIX-lea si finalizatã în anii 1893-1896, reprezintã o emblemã a orasului. În acest an scolar, 354 de copii învatã în 16 grupe/clase într-un singur schimb, spatiul fiind folosit în întregime, cu exceptia corpului C3 cu 3 sãli de pe Str.1 Mai. Desfiintarea scolii din motive economice este echivalentã cu cãlcarea istoriei în picioare, dar înseamnã si gestionarea celor 354 de copii. Cum sã îsi înscrie pãrintii copiii la aceastã scoalã, când în ultimii ani presa preia discutii: ,,se închide Scoala nr. 2”. Toate clasele sunt constituite cu respectarea art. 63 din Legea educatiei nationale si scoala are personalitate juridicã având înscrisi peste 300 de copii, conform art. 19 din Legea educatiei nationale- Legea nr. 1/2011. Conform recensãmântului efectuat cu ajutorul Primãriei Municipiului Husi, majoritatea copiilor eligibili pentru clasa pregãtitoare 2020-2021 locuiesc în circumscriptia Scolii ,,Ion Creangã”, a scris prof. Teclici. Ca sã fie mai convingãtor, a fãcut si un tabel, prin care spune cã, în urma “recensãmântului efectuat cu ajutorul Primãriei Municipiului Husi, majoritatea copiilor eligibili pentru clasa pregãtitoare 2020-2021 locuiesc în circumscriptia Scolii ,,Ion Creangã”: 46 – Scoala M. Sadoveanu, 63 – Scoala A. Panu si 94 – Scoala “Ion Creangã”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.