spot_imgspot_img
8.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

Consiliul Judetean nu mai investeste în groapa de la Perieni!

- Advertisement -

La loc, comanda

AVEM CÂSTIGÃTOR… Consiliul Judetean Vaslui nu mai aruncã în jur de 20 miliarde lei vechi în groapa de la Perieni. Buzatu s-a decis sã mai astepte încã 4-6 luni de zile, perioada estimatã pentru câstigãtorul licitatiei pentru desemnarea operatorului de salubritate, cel care va prelua groapa de la Rosiesti. Este vorba de firma Romprest, cea care se va ocupa de transportul deseurilor menajere de la cele patru statii de transfer cãtre depozitul central. Firma Romprest a fost declaratã câstigãtoare la finele lunii noiembrie, dupã un rãzboi purtat la CNSC. „Nu mai aruncãm, inutil, banii în amenajarea unei gropi temporare la Perieni. Nu are sens sã cheltuim 2-3 milioane de lei, câtã vreme avem un câstigãtor al licitatiei de la Rosiesti. Sã vedem ce se întâmplã dupã perioada de 10 de zile, de la desemnarea câstigãtorului, iar dacã Romprest devine operatorul gropii ecologice de la Rosiesti va avea de luat avizele de la Mediu. Poate însemna 4 sau 5 luni, sã sperãm cã nu va dura 10 luni, ca la Botosani”, a spus unul dintre oficialii CJ Vaslui. Primarii vasluieni au votat, la finele lunii noiembrie, pentru ca fosta locatie a gropii ecologice de la Perieni, lucrare abandonatã în urmã cu sase-sapte ani de zile, sã devinã locatia gropii de gunoi temporare.

În conditiile în care Brãila nu mai primeste masinile cu gunoi de la Vaslui, începând cu ianuarie 2018, nimeni nu stie încã, în judet, cum vor sta lucrurile de anul viitor. „Am cãutat tot felul de solutii, în zona gropii de la Rosiesti, însã nu am gãsit nimic. Sã nu uitãm cã vom face acest depozit temporar, pe o perioadã de un an de zile, iar dupã ce vom avea un câstigãtor al licitatiei pentru depozitul Rosiesti va trebui sã cãrãm tot gunoiul de la Perieni la acest depozit si sã lãsãm terenul asa cum este acum”, anunta presedintele CJ Vaslui, la întâlnirea cu primarii, din luna noiembrie. S-a anuntat oficial, la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, cã firma câstigãtoare a licitatiei pentru groapa de la Rosiesti. Este vorba de firma Romprest, cea care are în custodie si alte gropi ecologice din tarã. Conform legii, urmeazã 10 zile de depunere a contestatiilor în instantã, iar în cazul în care nu se va petrece acest lucru Romprest trebuie sã înceapã pregãtirile pentru preluarea gropii ecologice. Dar, cine este compania Romprest si ce informatii sunt în piatã despre aceastã companie. Cotidianul.ro a fãcut o analizã a situatiei de la Romprest, în vara acestui an. „Dupã iesirea din scenã a „bãiatului de Monaco” Dragos Dobrescu, problematica afacere Romprest, din perspectiva abonamentului la banii publici si a dosarelor penale în care este implicat actionarul majoritar, are un nou jucãtor. Este vorba despre Mihai Andrei Dracea, „cetãtean român nãscut la Moscova”, conform datelor din Monitorul Oficial, si important jucãtor în afacerile din domeniul medical pânã la momentul intrãrii în actionariatul Romprest. Dobrescu cesiona în 2015 participatia de 99,9% la firma Europrest Invest, care detine 30% din compania de salubritate Romprest, actionarului minoritar al Europrest, firma EnergyMixx Europe, înregistratã în Luxemburg. În februarie anul acesta, Europrest Invest este preluatã de Mihai Andrei Dracea, principalul actionar al Vavian Pharma, care devine actionar Romprest alãturi de majoritarul Florian Walter, Radu Budeanu – Cancan si Marian Mãgureanu, fiul lui Virgil Mãgureanu. (…) În tot acest timp, situatia actionarului majoritar al SC Romprest, Florian Walter, rãmâne neclarificatã, în contextul dosarelor penale instrumentate în jurul societãtii amintite. Initial, un dosar pornit de DIICOT Ploiesti s-a lãsat cu fuga din tarã a acestuia si emiterea unui mandat de arestare în lipsã. Walter a fost extrãdat în martie 2016, în cãtuse, din Emiratele Arabe Unite. O lunã mai târziu, agentia Mediafax anunta cã DNA a început urmãrirea penalã împotriva inspectorilor ANAF care au stabilit prejudiciul de milioane de euro în dosarul Romprest de la DIICOT Ploiesti”. scriu ziaristii de la cotidianul.ro.

Garda de Mediu recunoaste gravele probleme de mediu ale autoritãtilor locale

Sunt multe semne de întrebare legate de problematica deseurilor în judetul Vaslui, anul viitor. Se stie, în cazul municipiului Vaslui, cã licitatia pentru transportul deseurilor de la punctele gospodãresti cãtre statia de transfer ar fi o firmã din Ploiesti. Nu se stie care va fi soarta Goscom, pe partea de salubrizare, acest detaliu urmând sã fie discutat de autoritãtile locale. Rãmâne doar concluzia trasã de Garda de Mediu judeteanã, care precizeazã cã sunt mari probleme în judet. „În prezent, în judetul Vaslui managementul deseurilor municipale nu se realizeazã la standardele europene. Deseurile colectate de operatorii de salubritate din Vaslui, Bârlad, Husi si Negresti sunt transportate în vederea eliminãrii la depozitul ecologic de la Muchea, judetul Brãila, conform contractului valabil pânã la data de 31 decembrie 2017. Statiile de transfer existente nu permit o colectare selectivã de calitate. Nu existã statii de compostare, instalatii de tratare mecano-biologicã a deseurilor, instalatii pentru tratarea termicã a deseurilor menajere, iar modul de depozitare si eliminare a deseurilor este neconform si necorespunzãtor normelor si directivelor Uniunii Europene”, scrie în raportul semnat de seful Gãrzii de Mediu Judetene.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.