|

Constructorii vasluieni sunt lãsati sã moarã de foame, mii de angajati în somaj!

SUPÃRARE... "Vom ajunge în sapã de lemn! Nu avem nicio sansã sã supravietuim, câtã vreme de patru-cinci luni de zile nu ni se dau banii de pe facturile emise cãtre Ministerul Dezvoltãrii Regionale. Vom trimite toti oamenii acasã", spune un manager de firmã din judet, supãrat pe modul în care reactioneazã Guvernul României.

NEMULTUMIRI… Peste 1.000 de angajati din firmele de constructii din judetul Vaslui riscã sã rãmânã pe drumuri, dupã ce Guvernul Orban a blocat orice platã a lucrãrilor fãcute pe PNDL. Unii constructori au facturi neîncasate din iunie sau iulie, altii din septembrie. Consiliul Judetean a reactionat în fata situatiei limitã înregistrate la unele lucrãri fãcute prin PNDL si a autorizat plata cãtre primãrii a sumei de 20 milioane lei, bani cu care se vor plãti unele lucrãri contractate de judet, pe drumuri judetene, si care nu s-au plãtit pânã acum de cãtre Ministerul Dezvoltãrii Regionale. “Suntem dusi spre faliment, este clar! Fãrã niciun dubiu. Firma noastrã are 120 de angajati si riscã sã se închidã, nu ne dau niciun leu. Am fãcut credite în bancã, pentru a face lucrãrile, banca ne ia comisioane, iar TVA-ul l-am plãtit la stat, fãrã sã ni se achite facturile, de 4-5 luni de zile. Acesta este faliment curat!”, spune un manager de firmã din judetul Vaslui, extrem de supãrat pe modul în care actuala guvernare trateazã firmele de constructii.

Toate firmele de constructii din judet sunt într-un blocaj total, dupã ce Guvernul pare sã fi intrat în “silenzio stampa” cu plata facturilor pe lucrãrile executate. Sunt o serie de firme care au de încasat bani pe lucrãrile executate pe PNDL, altele care au avut contracte cu Compania Nationalã de Autostrãzi si Infrastructurã Rutierã si au lucrat la drumurile nationale, iar o altã parte au avut lucrãri pe Fondul de Dezvoltare si Investitii, denumit acum drept o “smecherie electoralistã”, de cãtre noul Guvern. În total, peste 1.000 de angajati din sistemul privat, care lucreazã în firmele de constructii din judetul Vaslui, riscã sã intre în somaj. Ieri, am discutat cu managerul general al uneia dintre firmele de constructii din judet, pentru a vedea ce implicatii are gestul de blocaj fãcut de Guvernul Orban. “Cred cã vor sã ne falimenteze total, asta îsi doresc! Am fãcut lucrãri pentru statul român, cu licitatii câstigate în mod corect si transparent, în sistem electronic, am luat credite de la bancã pentru a face lucrãrile, iar când sã se facã plata, ce vedem? Cã nu ni se mai dau banii! Eu trebuie sã plãtesc comisioane la bãnci, am plãtit TVA la statul român, acelasi stat care îmi refuzã acum plata facturilor. Nu e bãtaie de joc fatã de noi, atitudinea acestui Guvern? Am facturi neîncasate de trei luni de zile, alte firme au de încasat bani încã din varã, dar nimeni nu spune nimic”, spune, furios, managerul firmei de constructii. “Mai sperãm ca, mãcar în al 24-lea ceas, sã se trezeascã acest guvern si sã înteleagã cã ne duc în faliment cu astfel de atitudini”, a mai declarat managerul respectiv.

Scandal la plata facturilor PNDL, sute de milioane de lei opriti la platã de cãtre Guvern!

Ministerul Dezvoltãrii a oprit de la platã facturi de 146 de milioane de lei pentru proiecte PNDL declarate “neconforme” dupã un control încrucisat fãcut de Corpul de control al ministrului si inspectorii din Inspectoratul de Stat în Constructii (ISC), potrivit unui comunicat al ministerului. În perioada 26 noiembrie – 11 decembrie 2019, Corpul de control al ministrului si inspectorii din Inspectoratul de Stat în Constructii (ISC) au verificat 3.084 de solicitãri de platã pentru proiecte realizate prin PNDL – etapa I si II. Corpul de control al ministrului a verificat 173 de proiecte pentru care existau solicitãri de platã în valoare totalã de 177.129.282 de lei, trimise de unitãti administrativ-teritoriale din 12 judete, fiind identificate 38 de solicitãri neconforme, în valoare totalã de 45.706.000 lei, care vor fi oprite de la platã. În urma actiunilor de control, vor fi oprite plãti de peste 146 de milioane de lei pentru obiective de investitii din judetele Brãila, Buzãu, Dâmbovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Neamt, Teleorman, Tulcea, Vrancea. Deci, la Vaslui toate lucrãrile sunt în regulã, dar nici aici nu se dau banii pe facturi… Inspectorii ISC din întreaga tarã au verificat 2.911 solicitãri de platã, rezultatele fiind urmãtoarele: pentru PNDL I, din 410 solicitãri verificate: 20 (în valoare totalã de 8,3 milioane lei) au fost gãsite neconforme 6 (în valoare totalã de 3,3 milioane lei) au fost retrase în mod voluntar de beneficiari, celelalte 384 de solicitãri (în valoare totalã de 217 milioane lei) vor fi plãtite pentru PNDL II, din 2.624 de solicitãri verificate: 86 (în valoare totalã de 52,8 milioane lei) au fost gãsite neconforme 37 (în valoare totalã de 35,9 milioane lei) au fost retrase în mod voluntar de beneficiari celelalte 2.501 de solicitãri (în valoare totalã de 1,5 miliarde lei) vor fi plãtite. “E inadmisibil sã ne batem joc de banul public si sã facem investitii de mântuialã. Nerespectând proiectele tehnice ale acelor obiective, primarii nu dovedesc decât cã nu-si respectã cetãtenii care i-au ales si de care ar trebui sã aibã grijã. În perioada urmãtoare, verificãrile vor continua, pentru a ne asigura cã lucrãrile realizate prin PNDL sunt conforme”, a declarat Ion Stefan, ministrul Lucrãrilor publice, dezvoltãrii si Administratiei.