spot_imgspot_img
5.7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Consumuri de gaze record, în primele zile cu geruri nãpraznice din 2016

- Advertisement -

CALCULE…România se îndreaptã spre un consum de 60 milioane de metri cubi de gaz pe zi, dacã temperaturile sunt în continuare extrem de scãzute, a anuntat, ieri, ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu. “Ne îndreptãm spre o zonã de 60 de milioane de metri cubi pe zi în cazul în care temperaturile sunt extrem de scãzute. Avem o micã componentã de import. Ea variazã de la zi la zi. Este vorba de operatori economici sau distribuitori care îsi asigurã necesarul din sursele pe care le considerã cele mai convenabile”, a spus Grigorescu. În judetul Vaslui, temperaturile din timpul noptii, de minus 14 grade Celsius, miercuri, sau minus 11 grade, joi, au crescut foarte mult consumurile de gaze pentru operatorul Gaz Est. Cu toate acestea, operatorul a reusit sã asigure toate cantitãtile de gaze necesare pentru populatie si agenti economici, nefiind probleme în sistem.

Într-o zi normalã de iarnã, în România se consumã aproximativ 50 de milioane de mc de gaze naturale. Desi de câteva zile este cod galben de temperaturi scãzute, în momentul de fatã sistemul energetic national este stabil. “Trebuie sã vorbim de siguranta functionãrii sistemului si aici vorbim de gaz, de energie electricã, de grupurile pe cãrbune. Trecem printr-o perioadã extrem de geroasã, o perioadã care nu s-a încheiat, au fost si intemperii. La începutul sãptãmânii am vãzut linii de înaltã tensiune sau de medie tensiune smulse de vânt, stâlpi culcati la pãmânt. S-a intervenit în toate aceste situatii. Au lucrat câteva sute de oameni la temperaturi foarte scãzute. S-a reusit reconectarea tuturor consumatorilor”, spune ministrul Energiei. La Vaslui, pânã acum, nu s-au înregistrat probleme la operatorul de gaze, Gaz Est, care face fatã tuturor consumurilor, mai mari cu 30-50% fatã de perioadele în care vremea nu a pus asa mari probleme, nefiind probleme cu presiunea.

Vesti bune de la Transgaz: nu se va declansa situatia de urgentã

Sistemul national de gaze nu înregistreazã un deficit în acest moment, desi temperaturile sunt foarte scãzute, prin urmare nu se impune declansarea situatiei de urgentã în aprovizionarea cu gaze, a declarat, asearã, directorul general al Transgaz, Petru Vãduva. “Nu s-a instituit situatia de urgentã si, din punctul nostru de vedere, nu este cazul sã se instituie în acest moment, întrucât nu existã un deficit de gaze în sistem”, a declarat Vãduva. Conform Legii 346/2007 privind mãsuri pentru asigurarea sigurantei în aprovizionarea cu gaze naturale, Transgaz este cel care constatã cã trebuie sã fie declaratã situatia de urgentã în alimentarea cu gaze. Conform aceleiasi legi, situatiile de urgentã constatate de operatorul Sistemului National de Transport Transgaz se notificã unei comisii de coordonare, care verificã, iar dacã situatia de urgentã este consideratã justificatã “comisia de coordonare confirmã, în termen de 24 de ore, aparitia situatiei de urgentã”. În situatii de urgentã, populatia are prioritate absolutã în alimentarea cu gaze, urmând apoi institutiile sociale, precum scoli, grãdinite, cãmine, etc. “Am avut de dimineatã o sedintã cu toti factorii de rãspundere din oras si nu avem probleme cu asigurarea cãldurii nicãieri în oras“, a spus primarul Vasile Pavãl, seara trecutã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.