|

Contrabandistul Mihai Coca rãmâne în arest preventiv

CERERE RESPINSÃ…Trimis în arest, alãturi de alti 12 inculpati, dupã ce fost acuzat de trafic cu tigãri, Mihai Coca a cerut instantelor de judecatã sã fie lãsat acasã. Judecãtorii au luat act de cererea bãrbatului, dar au respins-o, ca nefondatã, si l-au obligat pe contestatar la plata a 250 de lei, cheltuieli judiciare. Decizia Tribunalului Vaslui este definitivã. În dosarul instrumentat de procurorii DIICOT s-a stabilit cã grupul infractional a reusit sã treacã, ilegal, în România, peste 4.000 de pachete cu tigãri folosind o metodã mai putin obisnuitã. Traficau cantitãti mici pentru a nu da de bãnuit, astfel cã dosarul a fost destul de dificil de instrumentat.

Încercãrile contrabandistului Mihai Coca de a scãpa de arestul preventiv s-au soldat, pânã acum, cu esec. Asa s-a întâmplat si zilele trecute, când a cerut magistratilor vasluieni ca mãsura arestului preventiv sã fie înlocuitã cu cea a arestului la domiciliu sau a controlului judiciar. Mai mult, bãrbatul a fost obligat la plata a 250 de lei, cheltuieli judiciare. Decizia Tribunalului Vaslui este definitivã, astfel cã o nouã cerere de eliberare poate fi depusã peste 30 de zile.

Nu a fost usor, spun politistii de frontierã, sã descoase itele încurcate ale unei retele de trafic cu tigãri, avându-se în vedere noua tacticã a contrabandistilor: trecerea prin vamã a cantitãtilor de tutun mici, dar dese. Dupã ce politistii de frontierã au considerat cã au strâns suficiente probe, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Iasi, au trecut la ample perchezitii domiciliare la o parte dintre suspectii din dosar (Coca Mihai, Veaceslav Melnic, Svet Victor, Bujac Vadim, Cioca Vasile, Plãmãdealã Ion, Mocanu Ghenadie, Poparcea Nicolae, Fordea Valeriu, Cruglov Serghei, Caraman Dumitru, Cãpitã Pavel si Scripnic Victor), dar si la martorii Cecman Cristinel, Chirica Elisabeta, Ciolpan Misu, Closcã Ionel, Cristescu Cristinel, Hac Mihai, Harabagiu Mihail, Moraru Gabriela, Munteanu Mariana, Vilceanu Valentin, Romila Robert, Sãlceanu Lidia, Toma Ana, Tosu Dãnut si Negoitã Cristinel. Gurile rele spun totusi cã, desi au avut informatii bune si au stiut exact unde trebuie sã caute, micii comercianti de tutun ilicit au fost putin mai rapizi decât anchetatorii si perchezitiile nu au fost atât de rodnice, precum s-a intuit.

Dosar penal pentru 13 suspecti

”Politistii de frontierã din cadrul Sectorului Politiei de Frontierã Husi, sprijiniti de politisti din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontierã Vaslui si Sectorului Berezeni, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Iasi, au declansat o actiune specificã pentru destructurarea unei retele infractionale care avea preocupãri pe linia contrabandei cu produse din tutun. S-a stabilit cã acestia desfãsurau activitãti de colectare, transport, depozitare si vânzare de produse accizabile supuse marcãrii, cunoscând cã acestea provin din contrabandã, obtinând astfel, în mod ilicit, beneficii financiare. Pe parcursul investigatiilor s-a conturat suspiciunea rezonabilã cã acestia au reluat/detinut/vândut cel putin cantitatea de 4.000 pachete cu tigãri provenite din contrabandã. Acestea erau achizitionate în cantitãti mici de cãtre 12 dintre membrii retelei, cetãteni români si moldoveni, din tara vecinã sau din magazinele duty-free si erau introduse în tarã în mod repetat, prin P.T.F. Albita, disimulate pe cãlãtori si ascunse în mijloace de transport. Acestea erau depozitate la domiciliul celui de-al treisprezecelea membru al retelei, cetãtean român cu domiciliul în Husi si comercializate pe raza municipiului Husi si a comunei Pãdureni. În data de 13.10.2017, au fost fãcute 12 perchezitii domiciliare, fiind puse în aplicare 6 mandate de aducere la audieri. În urma perchezitiilor desfãsurate, au fost ridicate si indisponibilizate în vederea continuãrii cercetãrilor sute de pachete cu tigãri, de provenientã R. Moldova si duty-free, un autovehicul, diferite sume de bani si 4 telefoane mobile. În cauzã s-a dispus continuarea urmãririi penale fatã de 13 cetãteni români si R. Moldova sub aspectul sãvârsirii infractiunii de contrabandã”, au precizat, la acea datã, reprezentantii STPF Vaslui.