spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Controale în curtile a sute de vasluieni, avertismente pentru proprietarii de animale care nu respectã legea!

- Advertisement -
AVERTISMENT... „Costul manoperei de identificare si înregistrare a a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor care au depãsit vârsta maximã prevãzutã de legislatia în vigoare pentru identificare si înregistrare este suportat de cãtre proprietarul acestora", avertizeazã dr. Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui.

MISIUNE DE CONTROL… Directia Sanitar Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui a efectuat în aceastã lunã verificãri în exploatatiile de porcine din zece comune, pentru a afla care este situatia efectivelor de porci din judet, dupã sãrbãtorile de iarnã. Mii de familii din judet au tãiat porci, de Crãciun sau de Anul Nou, însã au „uitat” sã anunte medicul veterinar de zonã despre sacrificãri, asa cã Vasluiul era lider national, ca efective de porci. Începând cu data de 1 februarie, din dispozitia directorului DSVSA Vaslui, dr. Mihai Ponea, au fost demarate inspectii în 590 exploatatii sãtesti. Astfel, au fost verificate 96 de exploatatii, cu peste 20 suine, unde s-au identificat 45 exploatatii neconforme, adicã acolo unde porcii nu mai existau fatã de numãrul din baza nationalã (în procent de 46,87%); 225 exploatatii, cu peste 10 suine, unde s-au identificat 77 exploatatii neconforme (în procent de 34,22%); 269 exploatatii fãrã niciun porc în bãtãturã, conform datelor oficiale!, acolo unde s-au identificat 66 exploatatii neconforme (în procent de 24,53%). „Urmare a centralizãrii datelor la nivelul judetului Vaslui, conform extrasului din BND la începutul actiunii existau 13.092 exploatatii, cu un numãr de 37.047 suine, iar în urma controalelor si a reglãrii bazei de date am descoperit 12.147 exploatatii, cu 32.522 suine”, anuntã dr. Ponea.

Asta înseamnã cã sute de familii din judet nu au declarat faptul cã au sacrificat porcii, de sãrbãtori, iar efectivele au rãmas neschimbate în Baza Nationalã de Date. Problema mare este cã atât efectivele de porci, cât si cele de ovine sau bovine, se crotaliazã gratuit de medicii DSVSA Vaslui, din banii statului, însã fermierii vasluieni trebuie sã respecte conditiile legale. În urma verificãrilor situatiei comparative dintre efectivele existente în Baza Nationalã de Date si situatia realã a efectivelor de suine de pe raza judetului Vaslui, spune dr. Mihai Ponea, s-au constatat mai multe neconformitãti. Astfel, s-a constatat cã sunt foarte multe situatii în care ceea ce existã în BND si porcii existenti în curtile proprietarului de animale nu bat deloc. „Adresãm rugãmintea crescãtorilor de porcine din judetul Vaslui sã ia legãtura cu medicul veterinar de liberã practicã împuternicit din cadrul Circumscriptiei Sanitare de Asistentã din localitãtile lor, în vederea scoaterii din baza de date a animalelor crotaliate/identificate care au fost sacrificate în preajma sãrbãtorilor de iarnã sau ulterior acestei date, precum si în vederea crotalierii/identificãrii suinelor existente în curtile lor si care nu au fost încã crotaliate.

Proprietarii de porci, vaci sau oi primesc despãgubiri de la stat, doar dacã declarã efectivele

Conducerea DSVSA Vaslui sustine cã, în cazul declarãrii unor boli la animale (Trichinelozã, Pesta porcinã etc), se oferã despãgubiri numai animalelor identificate. Conform ordinului nr. 40, din 29 aprilie 2010, privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare si înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor si bovinelor, actualizat, se instituie urmãtoarele mãsuri: animalele din speciile bovine trebuie declarate în termen de pânã la 20 de zile de la nastere cu 2 crotalii auriculare simple care contin acelasi cod unic de identificare a animalului; toate ovinele si caprinele se identificã în mod obligatoriu odatã cu miscarea lor din exploatatia în care s-au nãscut ori, cel mai târziu, la împlinirea vârstei de maximum 6 luni, si se identificã cu o crotalie auricularã simplã si o crotalie auricularã electronicã care contin acelasi cod unic de identificare a animalului; animalele din specia suine se declarã si înregistreazã în termen de pânã la 60 de zile de la nastere cu o singurã crotalie auriculara simplã”, spune dr. Ponea, invitând mii de proprietari de animale din judet sã apeleze la medicii veterinari. Identificarea si înregistrarea bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor din exploatatiile nonprofesionale, adicã acelea care sunt           în gospodãriile populatiei, sunt în responsabilitatea detinãtorilor animalelor si se realizeazã de cãtre medicii veterinari de liberã practicã împuterniciti de pe raza CSV de Asistentã din judetul Vaslui, acolo unde îsi desfasoara activitatea proprietarul de animale.

Mare atentie, cãci veti plãti toate taxele, dacã nu declarati la timp animalele din bãtãturã!

Tarifele aferente serviciilor de identificare si înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor din exploatatiile nonprofesionale, prestate de medicii veterinari de liberã practicã împuterniciti de cãtre DSVSA Vaslui, reprezintã costul manoperei de identificare si înregistrare a animalelor, precum si costul înregistrãrii miscãrilor si evenimentelor intervenite cu privire la acestea si al corectãrii erorilor apãrute în baza nationalã de date informatice pentru suinele, ovinele si caprinele identificate si înregistrate si sunt suportate de la bugetul ANSVSA. Costul manoperei de identificare si înregistrarea a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor care au depãsit vârsta maximã prevãzutã de legislatia în vigoare pentru identificare si înregistrare este suportat de cãtre proprietarul acestora. Proprietarii exploatatiilor nonprofesionale de bovine, suine, ovine si caprine pot solicita în scris directiilor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti sã efectueze direct sau prin intermediul organizatiilor profesionale ale crescãtorilor de animale ai cãror membri sunt, aprobate de cãtre directiile respective, activitatea de identificare si înregistrare a animalelor din exploatatiile proprii, dar solicitarea atrage suportarea de cãtre proprietari a costurilor aferente întregii activitãti de identificare si înregistrare a animalelor, de înregistrare a miscãrii si a evenimentelor intervenite cu privire la aceste animale si de corectare a erorilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.