spot_imgspot_img
21 C
Vaslui
25-apr.-2024

Controale sanitar veterinare

- Advertisement -

Având în vedere apropierea sãrbãtorilor de iarnã si comercializarea, în aceastã perioadã, a unor cantitãti suplimentare de alimente specifice acestei perioade, DSVSA Vaslui intensificã controalele în unitãtile de procesare alimente, abatoare, fabrici procesare carne sau peste, depozite si unitãti de vânzare cu amãnuntul. Dat fiind specificul acestei perioade, persoanele care sacrificã porci, fie pentru consum propriu, fie în vederea comercializãrii, sunt obligati sã apeleze la medicii veterinari sau la DSVSA pentru efectuarea analizelor cãrnii, pentru evitarea cazurilor de îmbolnãvire cu trichinelozã

Odatã cu apropierea sãrbãtorilor de iarnã, DSVSA Vaslui a demarat mai multe actiuni specifice, pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare sau a altor boli care ar putea apare datoritã achizitionãrii de produse expirate, în special carne si produse din carne. În perioada urmãtoare, se vor intensifica controalele la unitãtile de procesare a alimentelor, depozite, dar si unitãti de vânzare cu amãnuntul, respectiv carmangerii, mãcelãrii, pescãrii, supermarketuri, magazine alimentare, unitãti de alimentatie publicã etc. În plus, au fost luate mãsuri în vederea pregãtirii bazei materiale pentru efectuarea examenului trichineloscopic, examen de maximã importantã pentru prevenirea îmbolnãvirilor persoanelor care sacrificã porci, indiferent dacã sunt crescuti în gospodãriile proprii sau achizitionati de pe piatã. Conform Dr. Nitã Costel, directorul executiv al DSVSA Vaslui, „Examene trichineloscopice sunt realizate pe tot parcursul anului, dar în luna decembrie aceastã activitate se intensificã, odatã cu începerea sezonului de sacrificare a porcilor cu ocazia sãrbãtorilor de iarnã. Autoritãtile veterinare vor verifica în teren starea de functionare a trichineloscoapelor, existenta lamelor si a lamelelor, precum si a reactivilor pentru determinarea Trichinellei spiralis în carnea de porc”.

Analizele la carnea de porc – obligatorii

La Laboratorul Sanitar-Veterinar al DSVSA Vaslui, si CSVSA-uri efectuarea exemenului trichineloscopic costã 2,48 lei/animal, medicii veterinari concesionari (CSV de asistenta din comune) având propriile tarife pentru aceastã manoperã. „DSVSA Vaslui atrage atentia vasluienilor, pentru a nu se expune la îmbolnãviri, sã nu cumpere carne sau produse din carne decât din unitãti autorizate si înregistrate sanitar veterinar. Pânã la aceastã datã DSVSA Vaslui, a instruit personalul sanitar veterinar din judet pentru efectuarea examenului trichineloscopic, a efectuat campanii de constientizare a populatiei privind obligativitatea efectuãrii examenului trichineloscopic si evitarea îmbolnãvirii prin consumul de carne de porc infestatã cu parazitul Trichinella Spiralis” a adãugat Costel Nitã, directorul DSVSA Vaslui. În aceastã perioadã a fost instituit un serviciu de permanentã la DSVSA Vaslui, la telefon 0235421121, fax 0235421278 sau e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro pentru anuntarea unor suspiciuni de toxiinfectii alimentare apãrute în urma consumului de alimente.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.