|

Copii înghesuiti într-o grãdinitã din Bârlad

FÃRÃ COMENTARII Epopeea institutiilor scolare care nu au autorizatie sanitarã de functionare continuã parcã la nesfârsit. Grãdinita nr. 5 din Bârlad, unde sunt înscrisi aproape 120 de copii, nu detine autorizatie sanitarã de functionare pe motiv cã sãlile de clasã sunt subdimensionate raportat la numãrul de preşcolari care o frecventeazã. Colac peste pupãzã, câtiva pãrinti reclamã cã li s-au îmbolnãvit copiii din cauza unor bacterii (streptococi) care ar circula “la liber” … numai la una din grupe, cea mijlocie. Plângerea pãrintilor este nejustificatã, deoarece nici DSP Vaslui n-a gãsit vreo bacterie în cãmin, în schimb lipsa spatiului necesar a constituit o problemã. Din pãcate, Primãria Bârlad, desi este bombardatã de directoarea grãdinitei cu adrese prin care solicitã ajutor pentru reparatii urgente ale imobilului, se face cã plouã sau construieste pe banii contribuabililor un SPA si un cinematograf modern, pe care nu le vrea nimeni în administrare!

Primãria Bârlad este campioanã în irosirea banilor publici în lucruri folositoare doar pentru a aduce voturi PSD-ului sau primarului, în loc sã ia în considerare aspectele grave constatate la institutiile scolare, cum ar fi grãdinitele de la parterul blocurilor sau cea care functioneazã în buricul târgului, lângã Centrul de Transfuzie Sanguinã Bârlad, care nu au autorizatie sanitarã de functionare. Este vorba despre Grãdinita nr. 5 Bârlad, unde sunt înscrisi aproape 120 de copiii (nu sunt toti prezenti zilnic) si care se confruntã de ani de zile cu lipsa cubajului de aer necesar, prevãzut în normele sanitare (8 mc/clasã)) lucru care duce la neprimirea autorizatiei sanitare de functionare din partea DSP Vaslui. Copiii înghesuiti sunt expusi permanent la îmbolnãviri, mai ales dacã unii dintre ei vin bolnavi de acasã, ajungându-se astfel la conflicte între pãrinti si conducerea grãdinitei. Caz concret, mai multi pãrinti ai unor copii de la grupa mijlocie de la Grãdinita 5 au reclamat cã în grãdinitã existã un microb cauzat de mucegaiul din podul clãdirii (care este destul de veche). S-au îmbolnãvit în primã fazã (în februarie) trei copii si apoi încã trei, fiind suspectatã prezenta stafilococului auriu. Conducerea grãdinitei, prin Aura Oprea, director, împreunã cu asistenta medicalã a grãdinitei, au anuntat DSP Vaslui, care în urma verificãrilor nu au gãsit niciun microb sau stafilococ în imobil. “Vin copii bolnavi de acasã, adusi de pãrinti inconstienti, care nu-si tin copiii bolnavi acasã ci îi aduc în colectivitate. Vã dati seama cã microbul este transmisibil si ajunge la alti copii, iar noi suntem acuzate degeaba! Am ajuns în situatia de a impune pãrintilor sã se prezinte dimineata mai întâi cu copilul la asistenta medicalã pentru triaj, sã vedem dacã îl aduce bolnav sau nu. Este un chin si pentru ei, cã întârzie la serviciu, dar nici noi nu mai putem primi reclamatii la nesfârsit”, a spus Aura Oprea, directoarea grãdinitei bârlãdene.

Adevãrata cauzã: lipsa spatiului necesar pentru copii

Aura Oprea ne-a precizat cã toate controalele DSP -ului au gãsit în neregulã doar cubajul de aer necesar fiecãrui copil, prevãzut în legislatie si care, din cauza imobilului vechi, nu este asigurat. “Am trimis adrese peste adrese la Primãria Bârlad, ultima chiar astãzi. Uitati, adresa 8875.10.06.2014, privind solicitarea noastrã de a ni se asigura fonduri pentru refacerea urgentã a soclului si tencuielii exterioare, reabilitarea termicã prin placarea peretilor la exterior cu materiale termoizolatoare si construirea unei rampe de acces pentru persoane cu handicap. Din cauzã cã nu avem cubajul necesar, nu avem si n-am avut niciodatã autorizatie sanitarã de functionare. Pânã acum, la toate adresele noastre n-am primit niciun rãspuns favorabil, însã eu trimit la Primãrie, pentru cã aceastã grãdinitã functioneazã pe rãspunderea mea! Si am probleme cu pãrintii, care nu înteleg cã virusii îi aduc copiii de acasã, se iau usor de la unul la altul. Interiorul grãdinitei este reparat, tavanul refãcut anul trecut, se igienizeazã zilnic sãlile de clasã, bucãtãria, doar cã spatiile pentru clase sunt înguste”, a spus Aura Oprea.

Primarul se dã lovit, inspectorul general, neputincios!

Din pãcate n-am reusit sã obtinem un rãspuns de la primarul Constantin Constantinescu, acesta nefiind de gãsit ieri la sediul institutiei si nerãspunzând la telefon. “Stim de aceste probleme ale grãdinitei din Bârlad si din pãcate nu este singura care functioneazã fãrã autorizatie sanitarã din Bârlad si nici din judet. Cei care au dispus ca grãdinitele sã fie la parterul blocurilor sau care au înfiintat Grãdinita 5 în clãdirea aceea veche, sunt cei care trebuie sã rãspundã la întrebãrile dumneavoastrã. Imobilele apartin Primãriei, nu ISJ, iar noi facem toate demersurile pe lângã institutiile statului sã rezolve problemele cu care se confruntã aceste grãdinite. Când o vor face, doar ei pot rãspunde”, a spus prof. Gabriela Plãcintã, inspectorul general al ISJ Vaslui. Întrebarea noastrã pentru primarul Bârladului, pe care o pune public, negru pe alb, este: pentru flori, bãnci, terenuri de tenis, zile culturale si concerte aiuristice, pentru centrul SPA sau Cinema 3D (fost Victoria) de care n-are nevoie nimeni, cum de ati gãsit bani în buget, domnule primar, si pentru grãdinitele în pericol, unde copiii nostri sunt mai mult bolnavi decât sãnãtosi, nu?